Правителството одобри поредните промени в Закона за ДАНС, с които се разширява кръгът на престъпленията, за които агентите ще могат да изискват пълна предварителна информация за пътниците на всички самолетни полети от и до България.

Допълването на разпоредбите за получаване и обработване на резервационни данни е мотивирано с изискванията на Директива (ЕС) 2016/681 на Европейския парламент и на Съвета на ЕС, с която се цели предотвратяване, разкриване и преследване на терористични и тежки престъпления.

Още преди две години бяха приети промени в Закона за ДАНС във връзка с директивата и тогава беше обособено Национално звено в агенцията, което получава и обработва резервационните данни на пътници в самолетните полети, като превозвачите бяха задължени да предоставят информация за имената на пътниците, дати на резервации, на пътуване, адреси и телефони, пълен маршрут, честота на пътувания и т.н.

В момента бюрото може да иска такава информация само за предотвратяване и разкриване на конкретно изброени тежки престъпления, които в по-голямата си част са свързани с тероризъм, геноцид и др.

С измененията на закона обаче се дава право на ДАНС да получава тези данни и за престъпления срещу политическите права. Става дума обаче само за случите, когато се разследват лидери или членове на група, която се занимава с такива престъпления.

Данните за самолетните резервации ще може да бъдат изисквани и при разследване на организирани групи за автокражби или при опит да бъде изнесен автомобил в чужбина, за компютърни измами, при разследване на каналджии и др.

Новост в предложения за приемане законопроект е, че данни ще се изискват и за екипажите на полетите, като в мотивите е записано, че според практиката при извършване на подобни престъпления често има връзка между разследваните пътници и екипажа. За членовете на екипажа обаче са предвидени и защити като уведомяване за получаването и обработването на данните, срокове, ред за съхранение, достъп до данните и ред за унищожаването им.

В момента всички резервационни данни трябва да бъдат предавани на Националното бюро 48 часа преди обявеното време за излитане и непосредствено преди полета. С промените е предложено този срок да важи за редовните полети, докато за превозвачите, извършващи нередовни полети, той ще бъде 24 часа.

В предложените изменения се въвежда и длъжностно лице по защита на данните. Предвидено е и изключение от конкурсното начало за започване на работа в ДАНС, когато става дума за служители от МВР, МО и службите за сигурност.

2
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пътник свиден
Пътник свиден
14 март 2018 19:13
Гост

А, затова ли поскъпват билетите? Явно вече има такса ДАНС. Все пак това е административно обслужване от страна на авиокомпаниите – някой трябва да изпрати имейл, а пътниците плащат за този труд.

Анонимен
Анонимен
14 март 2018 19:00
Гост

ДАНС става само за поръчки, за нищо друго.