Да отпадне правомощието на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) да дава задължителни указания на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) по отношение на вътрешните правила срещу прането на пари в професията и да се въведат изключения, с които да се балансират задълженията на адвокатурата срещу прането на пари с тайната на клиента, която тя е длъжна да пази. Такива промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП) предлага депутатът от „Изправи се, БГ! Ние идваме“ (ИБГНИ) и адвокат Николай Хаджигенов. В проекта той на практика е копирал предложенията на ВАдС за промени в закона, предоставени миналата година на Министерството на финансите (виж тук).

Задълженията, които законът вмени на адвокатите, предизвикаха брожения в гилдията. По нейно настояване част от тях бяха изменени, но по същество останаха.

По закон те трябва да докладват за пране на пари и да извършват комплексни проверки на клиентите си, когато подпомагат или участват в планирането или изпълнението на операция, сделка или друго правно или фактическо действие на свой клиент; действат за сметка на и/или от името на свой клиент в каквато и да е финансова операция; действат за сметка на и/или от името на свой клиент в каквато и да е сделка с недвижим имот; предоставят адрес на управление, адрес за кореспонденция, офис и/или други сходни услуги за целите на регистрацията и/или функционирането на юридическо лице или друго правно образувание (виж разпоредбите в карето).

Николай Хаджигенов казва в мотивите към проекта за промени на закона (виж тук), че задълженията на адвокатите по чл. 4, т. 15 от ЗМИП са твърде широки, те са неясни и не дават възможност за еднозначно тълкуване, като същевременно пораждат колизии и конфликти с отделни разпоредби на Закона за адвокатурата (ЗА).

Според него хипотезите в чл. 4, т. 15 от ЗМИП включват правни и фактически действия, като извършването на което и да е от тях обуславя тежки и непропорционални задължения за адвокатите, като в редица случаи ги изправя пред невъзможност за спазване на всички предвидени законови изисквания, включително и за изпълнение на конституционно вменените им функции и спазване на задълженията им по ЗА.

Хаджигенов отбелязва още, че е наложително в ЗМИП да се предвидят специални изключения, които да балансират задълженията на адвокатите срещу прането на пари с тайната на клиента, която са длъжни да пазят, според ЗА. В момента такъв баланс няма поради неправилното транспониране на Директива (ЕС) 2015/849 от 20 май 2015 г. за предотвратяване използването на финансовата система за целите на изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Затова той предлага в чл. 4, да се добави нова ал. 2, която да гласи следното:

Задълженията по чл. 4, т. 15 се прилагат, доколкото посочените дейности не касаят правна консултация, включена в обхвата на задължението за спазване на адвокатска тайна по смисъла на чл. 24 от Закона за адвокатурата, освен когато упражняващото юридическа дейност лице взема участие в дейностите по изпиране на пари или финансиране на тероризма, правната консултация се дава за целите на изпирането на пари или финансирането на тероризма или упражняващото юридическа дейност лице знае, че клиентът търси юридически съвет за целите на изпиране на пари ши финансиране на тероризма“.

И другото му предложение е в чл. 111 да се добави нова ал. 3, която да гласи: „Задълженията по ал. 1 се прилагат само, доколкото не противоречат на чл. 33 и чл. 45 от Закона за адвокатурата“. В първата алинея се казва, че предоставянето на документи, сведения, справки, извлечения, писмени и устни обяснения за целите на проверките по чл. 108, ал. 3 и 4 не може да бъде отказано или ограничено по съображения за служебна, банкова, търговска или професионална тайна или че същата представлява данъчна и осигурителна информация или защитена лична информация.

Според него тези промени са наложителни, защото иначе съществуващите разпоредби влизат в конфликт с изискванията за спазване на адвокатската тайна и гарантиране правото на защита така, както е посочено в Директивата.

Друго негово предложение е да отпадне възможността спецпрокурор да иска от Специализирания наказателен съд да налага запори и възбрани, след като ДАНС го уведоми за пране на пари (чл. 73, ал. 3 от ЗМИП).

Хаджигенов пише, че с този текст в разрез с принципа на правовата държава се изземват компетенции на гражданските съдилища за сметка на СНС, като няма обективен критерий, който да предполага нееднаквия достъп до съд на хората, освен служебното качество на субекта, направил искането, а именно дали това е прокурор или специализиран наказателен прокурор. „Производството обаче не е по реда на НПК и няма за цел разкриване на престъпление. То има изцяло охранително-превантивен характер, като следва да е налице обезпечителна нужда“, пише Хаджигенов като добавя, че производството трябва да е по реда на ГПК.

Друга промяна, която предлага, е да отпадане правомощието на ДАНС да дава задължителни указания на ВАдС по отношение на вътрешните правила срещу прането на пари в професията. За целта предлага в чл. 103 да се създаде нова ал. 10, която да гласи: „Директорът на дирекция „Финансово разузнаване“ на Държавна агенция „ Национална сигурност“ не може да дава задължителни указания по целесъобразност на органите на адвокатурата“.

Хаджигенов дава и алтернативен текст, а именно в ал. 10 да се запише: „Ал. 8 не се прилага по отношение на органите на адвокатурата, като директорът на дирекция „Финансово разузнаване“ на Държавна агенция „Национална сигурност“ може да предостави анализ за несъответствията на Единните вътрешни правила с този закон или акт по прилагането му, изработени от Висшия адвокатски съвет, който е длъжен да го съобрази при приемането им и да ги приведе в съответствие с този закон“.

В мотивите е записано, че в сегашната ситуация държавата чрез ДАНС има правомощие да се намесва пряко в работата на адвокатурата, като дава не просто указания за законосъобразност, а и за целесъобразност, доколкото преценява, че вътрешните правила трябва да преследват не просто отделните задължения, предвидени в закона, а неговите цели. „Подобно вмешателство в работата и актовете на Висшия адвокатски съвет противоречи пряко на чл. 134 от Конституцията, който не случайно е отделил самостоятелно място на положението на адвокатурата, на нейната независимост, свобода и самоуправление“, се казва в мотивите към проекта.

В началото на годината Висшият адвокатски съвет атакува в Конституционния съд разпоредбите, които задължават адвокатите да докладват за пране на пари и да извършват комплексни проверки на клиентите си, както и съветът да изработи вътрешни правила на професията. Оспорена беше и нормата, която предвижда, че Специализираната прокуратура иска налагане на запори заради съмнителна сделка от спецсъда.

Конституционният съд обаче отклони искането като изтъкна, че на ВАдС не е предоставено правомощие да оспорва закони по съображения, че те засягат дейността (стопанската) на адвокатурата като професионална общност (виж повече тук).

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Anonimen
Anonimen
26 август 2021 14:38
Гост

Адвокатът е длъжен да пази клиента си. Не могат да искат от него да дава такава информация.

Готованец
Готованец
26 август 2021 14:39
Гост

И най- вече да върши черната работа на ДАНС.

Милен
Милен
26 август 2021 14:34
Гост

Жалко, че Конституционният съд отклони искането.

Anonimen
Anonimen
26 август 2021 14:35
Гост

Естествено, на ВАдС не е предоставено правомощие да оспорва закони по съображения.

Димитър
Димитър
26 август 2021 14:13
Гост

Много добро предложение. Дано го приемат.

В кой закон пише,че ДС участва в изборите?
В кой закон пише,че ДС участва в изборите?
26 август 2021 12:58
Гост

Кое е правното основание Държавна сигурност да бъде намесена в изборите, и да участва със свои представители при прием на кореспонденция? https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/20-dans-priemali-protokolite-cik цитат „20 души от ДАНС работят във входящ информационен пункт, в който влизат протоколите и цялата кореспонденция между СИК в чужбина и ЦИК е филтрирана от него. Затова се случва и забавянето в съобщаването на резултатите от гласуването в чужбина – “ДАНС е тънкото място във веригата”, това заяви пред bTV Стефан Манов, зам.-председател на Обществения съвет към ЦИК. “Параноя ще е, ако кажем, че това звено подменя резултатите, проблемът е по-скоро психологически – мен ме дразни фактът,… Покажи целия коментар »

Spiridon
Spiridon
26 август 2021 14:14
Гост

Въобще има много правомощия на ДАНС, които трябва да бъдат отнети.

wtf
wtf
26 август 2021 12:42
Гост

Ако това е намигване към колегите, както някой написа, да му имам намигването, по-скоро прилича на лек трепет на миглите. Необходими са много по-задълбочени промени в ЗМИП, за да се облекчи работата на адвокатите, които трябва да пазят тайната на клиентите си. А не да се минава метър с тези промени

ИБГНИ
ИБГНИ
26 август 2021 12:51
Гост

Нещата са много прости – няма капацитет да го направи

Мишо
Мишо
26 август 2021 14:16
Гост

Така е. Но все от някъде трябва да се започне.

5678
5678
26 август 2021 12:31
Гост

След актуализацията на бюджета, това НС си отива. Не мога да хвана логиката – защо се внасят толкова много законопроекти, които няма да минат. Дори и да приемем, че с някои от тях се прави предизборна кампания, повечето са голяма плява и за нищо не стават.

Анонимен
Анонимен
26 август 2021 12:29
Гост

За пореден път Хаджигенов демонстрира качествата си на юрист. Дори не може прилично да препише предложението на ВАдС. Внася го от свое име без дори да е редактирал множеството число в мотивите.

Анонимен
Анонимен
26 август 2021 12:12
Гост

Браво на колегата! Изискванията по отношение на адвокатите по ЗМИП са безумни.

Наблюдател
Наблюдател
26 август 2021 11:52
Гост

Добре, колега, добре. Постилаш за 47-то НС.

адвокат от САК
адвокат от САК
26 август 2021 11:23
Гост

Опааа-на хаджигеЙов нещо му пречи това изискване… Що така- да не би, защото той продължава противоконституционно и противоправно да внушава в публичното пространство, че в България имаме съдебни и корпоративни адвокати, м…Вижте последното му изказване- Публикувано във факти.бг: Хаджигенов се оплака от таен обожател в парламента 26 Август, 2021 10:49 …Публикувано във факти.бг: Точно толкова е смислено, колкото и твърденията, че съдебен адвокат не е спечелил нито едно дело, обвиненията в лобизъм, олигарси и прочие шитни…. И това е адвокат с над 15 години адвокатска практика… ПОЗОР за АК Монтана, но… “човекът“ израстна до български депутат и от трибуната на… Покажи целия коментар »

123
123
26 август 2021 11:49
Гост

Това не са глупости, а намигване към колегите, зер идват нови избори

Гинко Б
Гинко Б
26 август 2021 11:51
Гост

Хаджигенов доби рязко и от нищото известност през далечната вече 2014 г., ако не се лъжа. И то…благодарение на Шиши. Тогава Хаджигенов беше адвокат на един от нещастните хорица, арестувани като кандидат-убийци на неуспелия шеф на ДАНС, та Хаджигенов беше единственият, който с охота искаше да отговаря на всички въпроси и да посети всички възможни студия, все така опияняващ се от собствения си глас.

Анонимен
Анонимен
26 август 2021 11:07
Гост

А защо не предложи ограничаване на задълженията на адвокатите по ЗМИП, то това беше един от основните проблеми

Анонимен
Анонимен
26 август 2021 12:43
Гост

И нещата около правилата, те също буниха духовете