Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) вече приема анонимни сигнали само по изключение. Днес в Държавен вестник беше публикувана наредбата за организацията на работа по постъпили в агенцията предложения и сигнали и правилата ѝ вече са в сила.

Нейната идея е максимално да ограничи случаите, в които ДАНС все пак ще приема анонимни сигнали, тъй като в последните години те са се увеличили много. В мотивите за промените в наредбата се казваше, че е необходимо тя да бъде актуализирана заради значителния брой анонимни сигнали, които постъпвали по електронен път. Освен това се наложиха промени и заради преминаването на дейността на ДАНС, свързана с корупция, към новата антикорупционна комисия.

Според новите правила за приемане на сигнали и предложения, те могат да са писмени или устни, да се подават лично или чрез представител, по пощата, по факс, по електронна поща или чрез куриер. Устно по Националната телефонна линия на ДАНС може да бъдат подавани само сигнали, които са пряко свързани с дейността на агенцията по защита на националната сигурност.

Анонимните предложения и сигнали ще бъдат разглеждани от ДАНС само по изрично разпореждане на председателя или ако съдържат сведения за престъпления, свързани с националната сигурност, се казва в наредбата. За анонимни се приемат всички предложения и сигнали, които не са подписани (с изключение на получени по електронна поща) и в тях не са посочени три имена и адрес на подателя.

Според наредбата по сигналите се работи до 3 месеца, а по предложенията максималният срок за разглеждане е 6 месеца.

Проверките приключват със справка, в която се отразяват твърденията на подателя, извършените действия, установената фактическа обстановка, направените изводи за наличие на заплахи или посегателства срещу националната сигурност и предложение за решение, пише още в наредбата.

Наредбата предвижда, че подателите на сигнали се уведомяват писмено за резултата от извършените от ДАНС проверки, освен в случаите, когато това би застрашило националната сигурност, защитата на класифицирана информация или би затруднило дейността на агенцията. „Не се уведомяват податели на писмени материали, в които освен прикачени файлове, копирани препращащи линкове или приложени материали липсва волеизявление на подателя“, предвиждат вече действащите правила.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Иванова
Иванова
15 юни 2021 17:29
Гост

Възможна ли е лична среща с председателя или зам.председателя? Сигнала е за имотна измама в Община Перник( във връзка с арестите през 2018 г)

Бонд
Бонд
09 октомври 2018 13:17
Гост

И сега рязко ще намалеят сигналите, а от там и работата на ДАНС. По-добре повече хора да сигнализират, пък макар и да има фалшиви сигнали, отколкото да няма никакви.

Минувач
Минувач
09 октомври 2018 11:46
Гост

Наредбата за организацията на работа по постъпили в агенцията предложения и сигнали в този си вид значително ще улесни работата на ДАНС.

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2018 12:11
Гост

Със сигурност. Така ще има и превенция срещу фалшиви сигнали.

Петър
Петър
26 август 2021 17:35
Гост

Евлоги
Георгиев 38, никога.
не издават касов бон.ИЗКЛЮЧЕТЕЛНО НАГЛИ, ГОРИВАТА ГИ МЕСЯТ, ДОЛНА РАБОТА, РОБИ.НАПРАВЕРЕ СИ ПРОВЕРКАТА…ОТ ДО.

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2018 11:22
Гост

Правилно. След като подаваш сигнал, трябва да застанеш с името си зад него.

Анна
Анна
09 октомври 2018 11:29
Гост

Не всеки иска да се легитимира, защото хората ги е страх. Как ще ми гарантират, че няма да разкрият името ми, ако сигнализирам?

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2018 10:20
Гост

Анонимен написа, че трябва да застанеш зад името си – хахахха