Агенцията по вписванията съвместно с Държавната агенция за електронно управление работи по изграждането на държавен облак, в който данните от регистрите на АВ ще се съхраняват като допълнителна мярка. Иначе надграждането на дисковите масиви вече е факт, всичко е доставено, конфигурирано и работи. Нещо повече, данните се съхраняват и на две различни по географско положение места. Това обяви директорът на Агенцията по вписванията Габриела Козарева в предаването „Седмицата“ на Дарик радио.

Козарева бе категорична, че няма загуба на данни при срива на Търговския регистър това лято. Добави, че стремежът е да се добави още един бекъп на цялата база данни.

„В перспектива със създаването на държавен хибриден облак ще има възможност за колокация на данни от регистъра, като това ще е на още едно място, където ще се съхранява информация на Търговския регистър“, обясни Козарева.

Според нея мерките за надеждното съхранение на данните трябва постоянно да се взимат и не може тези, които са предприети, да решават въпроса веднъж завинаги.

Габриела Козарева коментира и информацията за получените бонуси в Агенцията по вписванията. По този повод бе назначена проверка от правосъдния министър, която показа, че няма нарушения при определянето на премиите. Инспекторите препоръчаха единни правила, по които се отпускат бонуси.

Шефката на Агенцията по вписванията заяви, че служителите, които са имали ангажимент по поддръжката на Търговския регистър, не са получили премии. Добави и че няма как 600 служители, работещи в агенцията, да се обвързват със срива на регистъра.

Козарева поясни още, че правилата за получаване на бонуси са били променени преди проверката и то така, че даден служители трябва да е работил поне 45 дни през съответното тримесечие, за да получи допълнителна сума за работата си.

Директорката на АВ заяви, че е създадена работна група, която да изготви единен документ, по който да се определят премиите.

 

2
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Спец
Спец
03 декември 2018 10:08
Гост

Не мога да разбера (защото и Козарева не го разбира) в какъв точно облак ще се пазят данните – в този, който вече съществува или ще се наливат още пари за Н-ти облак?

Анонимен
Анонимен
02 декември 2018 14:42
Гост

Всички ние живеем в държавен хибриден облак, но на кой ли пука вече. Всеки е заврял главата си в собствените си проблеми и не вижда голямата картина – положението в държавата става все по-зле, а животът все по-труден.