Бившата директорка на Агенцията по вписванията (АВ) Даниела Митева отново ще я оглави. Това съобщи министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов.

Той каза, че Габриела Козараева вече е освободена от поста.

„Одитът и Инспекторатът към министъра на правосъдието установиха недостатъци и нарушения. Едно от тях е нарастването на броя на необработените годишни финансови отчети. От началото на 2017 г., когато са били 350 000, сега достигат почти 1 000 000“, каза Стоилов.

Сред проблемите в АВ той изтъкна наказателната процедура, която откри Европейската комисия, тъй като българският Търговски регистър все още не е свързан с информационната система на бизнес регистрите, което трябваше да стане преди 4 години. Освен това не е въведен софтуер с отворен код, за да е общодостъпна тази система, каза министърът.

Зам.-министър Иван Демерджиев пък посочи, че прави впечатление, че в АВ има 35 незаети щата.

„И възникна въпросът защо има толкова свободни бройки, при положение че дейността на агенцията е забавена и се налага полагане на извънреден труд„, каза той. По думите му много от административната работа е забавена с години.

Сред свободните щатове са на зам.-директор на агенцията, на главен секретар, на главен юрисконсулт. „Това според мен е смущаващо и води до нарушаване на административния капацитет“, каза Демерджиев.

Козарева е уволнена и заради „доста непоследователна кадрова политика“, която Демерджиев описа така: „Едни хора са уволнявани системно, включително със задна дата след като са възстановявани с решение на съда, а други са толерирани като са заемали длъжности по съвместителство, за които не отговарят на нормативните изисквания“.

Според него такъв е случаят и с главния секретар на АВ – на позицията е назначен до конкурс човек, който не отговаря на нормативните изисквания. „Възнаграждението на тази дама е нараснало три пъти за две години – от 1200 лв. на около 4200 лв., с различни техники, които вървят по ръба на закона, а други дори го нарушават“.

Друго нарушение е свързано с Наредбата за минималните изисквания за мрежова и информационна сигурност. Оказва се, че АВ няма назначен собствен служител, който да се занимава с това, няма и вътрешни правила. С тази дейност се занимават основно хора, определени от „Информационно обслужване“. „Двама души на граждански договор за по 5000 лева месечно, с неограничен и безконтролен достъп до регистрите. Това е меко казано смущаващо“, каза зам.-министърът.

Той посочи и друго нарушение – Козарева се е самоопределила за ръководител на два европроекта, за изпълнението на които е трябвало да бъде контролирана от подчинения си главен секретар. По тях тя е получила 26 000 лв.

Проверката на министерството е установила и че работата на длъжностните лица по регистрацията (ДЛР) е с много ниско качество. „Има тенденция за много еднотипни откази и ДЛР при всеки постъпил следващ документ да пренебрегва волята на съда, който е отменил отказа му, което е много лоша практика“, каза Демерджиев.

Даниела Митева беше освободена от директорския пост в АВ през есента на 2009 г. Тогава официалните мотивите бяха „принципни различия с ръководството на министерството по отношение организацията на работа, както и по отношение съблюдаване на финансовата дисциплина в Агенцията по вписвания“. Министър на правосъдието тогава беше Маргарита Попова.

Тогава срещу Митева бяха подадени сигнали в прокуратурата, но днес министър Стоилов заяви, че те не са установили нередности и той няма опасения. Стоилов изтъкна, че тя е подходяща за директор, тъй като познава АВ и веднага ще навлезе в работата.

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Агент
Агент
15 февруари 2024 13:15
Гост

Тишината в спалнята ражда безумия.

Анонимен
Анонимен
20 ноември 2021 9:21
Гост

Какъв е резултата от одита на Сметната палата, според който обществените поръчки през 2008 и 2009 г. са провеждани в „корупционна среда”. Да каже няколко думи, преди да дигитализира с нов устрем, като професионалист.

аман бе!
аман бе!
17 юни 2021 6:19
Гост

Кога беше проведен конкурса за новото назначение? Колко бяха другите кандидати, кога беше извършено публичното състезание на концепциите за развитие на Агенцията. Казвам го като лице, което проявява интерес към позицията-шеф на Агенцията по вписванията и имам проектоконцепция за развитие на Агенцията, с идеи какво да се промени, развие, или остане по същия начин. Докога назначенията ще бъдат скандални-без конкурс и състезание с други кандидати?

Анонимен
Анонимен
17 юни 2021 13:24
Гост

Може би имаш предвид „изборите“ във ВСС и особено в рамките на Прокурорската колегия?

Анонимен
Анонимен
17 юни 2021 1:41
Гост

Все пак – нека признаем, Агенцията по вписванията е необходима – добре се работи – а и това е хубаво да е на едно място и под една шапка, преди беше лудница – Булстат, Франкфурт и някакви глупотевини, аз все си говоря за София, но и навсякъде е така, отиваш за фирма, проверяваш и за имот. Другото, което – измъкнаха се от съда – съдът трябва да регистрира също, какво се случи със ЧСИ – когато няма съдебна санкция – стана кърджалийска история – с елемент на разсъждения, но – някак вървят нещата, специално Търговският регистър е добре и така,… Покажи целия коментар »

Юрист
Юрист
16 юни 2021 17:06
Гост

Агенция по вКисванията 🙂

Адвокат
Адвокат
16 юни 2021 16:32
Гост

Тази трябваше да е първата уволнена. Само човек, който не си е имал работа с Агенция по вписванията може да подкрепя тази жена. В агенцията е абсолютен хаос, масово поставените откази са в тотално нарушение на закона. Нищо не беше направено в насока да се намалят грешките допускани от служителите на АВ. Раздават се огромни суми за бонуси на база съмнителни резултати. За фарса със създаването на синдикална организация към КТ „Подкрепа“ пък въобще няма смисъл да се навлиза, че там положението е повече от скандално.

чакащ конкурс за шеф на АВ
чакащ конкурс за шеф на АВ
17 юни 2021 6:23
Гост

Приемам да бъде сменена бившата вече началничка, но не приемам новото назначение да е без конкурс. Конкурсът не е мръсна дума. Конкурс при състезание на концепции и идеи. Казвам го като човек, който проявява интерес към тази позиция, а дали концепцията ми за развитие на Агенцията става или не-няма как да го разберем вече-назначението е приключено БЕЗ КОНКУРС.

Дзвер
Дзвер
17 юни 2021 10:26
Гост

То конкурсите са само с по един кандидат винаги. Само да припомня конкурса за евро прокурори, 10 кандидати за 10 места и Кьовеши директно каза 6 въобще не отговарят на формалните изисквания.
Конкурсите са опасни, ще вземат да назначат някой, който е кадървн пък не слуша и ще стане голям проблем.

Юристка коя си от София
Юристка коя си от София
16 юни 2021 16:23
Гост

агенция за вписванията бе станала хранилка за некадърници и гербери от разни паланки, които пишеха откази за какво ли не, толкова им е компетенцията. Ако поразритат и съдиите по вписванията и ДСИ-тата – ще е отлично – окопали са се една шайка тарикати без компетентност, но с огромно самочуствие и изисквания. Ясно, че тука сте герберски тролове, но чегъртането едва сега започва, нормалните хора, които се опитваме да работим в тази тежка обстановка, се радваме на всяка смяна извършена от служебното правителство!

Анонимен
Анонимен
17 юни 2021 6:25
Гост

Крайно време е законодателя да смени името им-съдиите по вписванията не са съдии, а са длъжностни лица по вписванията.

Димитър
Димитър
16 юни 2021 14:44
Гост

Човек на служебния кабинет!

Zeta
Zeta
16 юни 2021 14:31
Гост

Глупости

Дюнев
Дюнев
16 юни 2021 14:31
Гост

Да се оправят. Служебния кабинет са за малко. Макар да не се знае дали няма и другите избори да са пак и за парламент

Anonimen
Anonimen
16 юни 2021 14:45
Гост

За това „малко“ не се знае колко поразии ще направят.

Анонимен
Анонимен
16 юни 2021 14:30
Гост

Ма тия хващат и набеждават някой, че е с ГЕРБ, само защото не им играе по свирката

Красимир
Красимир
16 юни 2021 14:46
Гост

Точно така. Голяма чистка направиха.

Анонимен
Анонимен
16 юни 2021 14:30
Гост

А причините поради които бе освободена Козарчева са много прости

Монарх
Монарх
16 юни 2021 14:29
Гост

Нищо изненадващо. Превъзходен професиналист.

Симо
Симо
16 юни 2021 14:47
Гост

Да, бе! Козарчева й оправяше бакиите.

конкурс не е мръсна дума
конкурс не е мръсна дума
17 юни 2021 6:26
Гост

И кога беше проведен конкурса за назначението, и при конкуренция с много други кандидати да се знае дали е най-добрата за позицията?
Къде е обявата за конкурса?

Анонимен
Анонимен
16 юни 2021 14:29
Гост

Честно казано ми се дос** от служебното правителство.

Dimitrina F
Dimitrina F
16 юни 2021 14:28
Гост

И вискчо това с цел ‘честни избори’. Ама това остъргване да не е с цел да си направим машинация за изборите, та да не я прави ГЕРБ, а ние.

Лазар
Лазар
16 юни 2021 14:47
Гост

Много подло от тяхна страна.

Sanjeta
Sanjeta
16 юни 2021 14:26
Гост

Много работа се отвори на служебното. Защото днес съда не е пуснал новата управа на Александровкса болница. Значи сега трябва целия съд да го уволнят или пенсионират

Анонимен
Анонимен
16 юни 2021 14:29
Гост

Чакай да видим и тази сега дали ще я допуснат

Джош
Джош
16 юни 2021 14:26
Гост

Това е пълна пародия. Като не правиш това, което искаме и те пенсионираме или уволняваме.

Харалампи
Харалампи
16 юни 2021 14:48
Гост

Така им изнася.