Даниела Машева напуска Висшия съдебен съвет (ВСС). Тя е подала оставка на основание чл. 130, ал. 1, т. 8 от Конституцията, която ще бъде разгледана първо на заседанието на Прокурорската колегия на 24 юни, а после и от Пленума в четвъртък – 25 юни.

Пред „Лекс“ Даниела Машева обясни, че се връща във Върховната касационна прокуратура, като не посочи какви са мотивите ѝ за подаване на оставка, а само, че това е нейно решение.

Даниела Машева беше избрана за член на ВСС от професионалната квота през  2017 г. Тя е дългогодишен прокурор във ВКП, била е и заместник-министър на правосъдието.

След като влезе във ВСС тя беше избрана за говорител на Прокурорската колегия и председател на Комисията за атестирането и конкурсите.

Връщането на Машева във ВКП идва седмица след овакантяването на позиция на заместник-главен прокурор от Мария Шишкова.

С оставката на Машева съставът на ПК на ВСС намалява с още един човек. В началото на годината главният прокурор Иван Гешев „взе“ Пламена Цветанова за свой заместник. Цветанова беше избрана във ВСС от парламентарната квота. Народното събрание все още не е открило процедура за избор на член колегията на овакантеното от нея място.

 

12
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
така, така
така, така
21 юни 2020 10:56
Гост

Както е тръгнало, тия в прокурорската колегия скоро няма да имат мнозинство и ще се саморазпуснат 🙂

малко съждения
малко съждения
21 юни 2020 10:56
Гост

Да си кажем правичката нещата. Човекът с каскета действа като политик и това му носи много добър рейтинг сред народа. Целува ръка на възрастни хора, бори битовата престъпност. Можете да сте сигурни, че населението го харесва повече от предшествениците му – неразбираемите за него Цацаров и Велчев, особено последният им идваше твърде интелектуален. Сега човекът от народа по почина на ББ и ТЖ трупа рейтинг. Проблемът му обаче е вътрешносистемен. И той започва да го решава първо на ниво прокуратура. И правилно! Много добър ход с Машева, ако наистина я иска за заместник. Това ще успокои нещата вътрешно. Проблемът му… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
21 юни 2020 11:01
Гост

Право думаш, колега. Обаче трябва някои да озАпти и това което имаме като министър на правосъдието.
Помним Григоров и Филчев като се ядяха какво беше, именно Филчев е виновен за настройването на съдии срещу прокурори и обратното.
Но докато двете системи същинска съдебна и тази на прокуратурата не се разделят, така че бъде. Ще берем всички срам къде работим. И пак ще има вълна от прокурори кандидати по съдийски конкурси.

защо пък не
защо пък не
21 юни 2020 10:52
Гост

А може пък просто да иска да се върне във ВКП

хаха
хаха
21 юни 2020 10:53
Гост

Наивник 🙂

Анонимен
Анонимен
21 юни 2020 10:44
Гост

На Гешев му трябват добри прокурори за заместници. Филипова е такава, Машева е такава. Другите са като него, т.е. нищо добро от тях не идва. Въпросът е доколко той ще се вслушва в тях и дали те ще издържат чепатия му и проклет характер и на поръчките

12345
12345
21 юни 2020 10:41
Гост

Много къса скамейката в прокуратурата, явно

Анонимен
Анонимен
21 юни 2020 10:39
Гост

При Цветанова нещата вървяха някак паралелно – напускането на ВСС и избирането за зам.-главен. Тук не е така. Значи ли че може и да не стане заместник на Гешев

Анонимен
Анонимен
21 юни 2020 10:40
Гост

Не значи. Шишкова е все още зам.-главен, докато СК не я назначи за съдия. Затова не се бърза с предложението за Машева

хитро
хитро
21 юни 2020 10:37
Гост

Познавам Даниела Машева от 15 години и в колегиално отношение мога да кажа само хубави неща за нея. Имам предвид като прокурор, а не в тази сбирщина, на която й казват ВСС. Явно Гешев иска да качи при себе си човек, когото в ПРБ харесват и има добра репутация, за да се отрази и на него

Анонимен
Анонимен
21 юни 2020 10:33
Гост

Ако стане зам. на Гешев, ще бъде буфер между него и колегите й. Не знам доколко добре ще й се отрази тази позиция

Анонимен
Анонимен
21 юни 2020 10:31
Гост

Жалко. Единственият читав в прокурорската