Прокурорската колегия прие за сведение молбата за напускане на Висшия съдебен съвет на Даниела Машева. Предстои тя да бъде разгледана и от Пленума на ВСС на утрешното си заседание.

Машева се връща във Върховната касационна прокуратура като се очаква да заеме освободеното от Мария Шишкова място на заместник-главен прокурор.

Даниела Машева е прокурор от кариерата. Започва работа в съдебната система през 1992 г. като обвинител в СРП, в периода 2001-2006 г. е обвинител в Софийската градска прокуратура, а после е повишена във ВКП.

От 2009 г. до 2011 г. е заместник-министър на правосъдието. След това отново се връща във Върховната касационна прокуратура, където е завеждащ отдел.

През 2017 г. е избрана за член на Висшия съдебен съвет от професионалната квота. Влизайки в съвета тя става говорител на Прокурорската колегия, оглавява Комисията за атестирането и конкурсите, член е на правната и дисциплинарната комисия.

С оставката на Машева съставът на ПК на ВСС намалява с още един човек. В началото на годината главният прокурор Иван Гешев „взе“ Пламена Цветанова за свой заместник. Цветанова беше избрана във ВСС от парламентарната квота. Народното събрание все още не е открило процедура за избор на член колегията на овакантеното от нея място.

Промяна на правилата за избор на членове на ВСС заради коронавируса

Същевременно днес Прокурорската колегия подкрепи идеи за промени в правилата за избор на членове на ВСС, предложени от Огнян Дамянов.

Корекциите са заради пандемичната обстановка и новите изисквания на антикорупционния закон.

Според Дамянов трябва да се предвиди възможност общите събрания на съдии, прокурори и следователи да се провеждат чрез видеоконференция при обявено военно или друго извънредно положение, както и при епидемична обстановка. Той поясни, че това ще е трудно осъществимо технически, но все пак е добре да залегне като опция в правилата.

Друго негово предложение е изслушването на кандидатите за членове на ВСС да става в работно време, а не както е сега – в извънработно. По думите на Дамянов това няма да попречи на работния процес, като същевременно ще се даде възможност повече магистрати да присъстват.

И третата промяна, която предлага, е свързана с актуализирането на разпоредбите във връзка с декларациите, които подават.

В действащите правила е записано, че кандидатите за членове на ВСС представят „декларация, свързана с несъвместимостта или за обстоятелства, които могат да доведат до частен интерес по смисъла на чл. 2 от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси при вземане на решения, за имотното си състояние и произхода на средствата за придобиването на имуществото си по чл. 19а, ал. 1“.

Но тъй като вече има приет нов антикорупционен закон, то Дамянов предлага да се запише, че представят декларация за имущество и интереси по чл. 37 от КПКОНПИ по образец по чл. 35, ал. 4 от този закон.

Идеите му бяха възприети от Прокурорската колегия и още утре ще бъдат разгледани от Пленума на ВСС.

Дамянов обясни, че промените са спешни, защото според ЗСВ кадровиците трябва да обявят процедура за избор на наследник на Даниела Машева най-късно в седемдневен срок от гласуване на оставката ѝ, т.е. най-късно следващата седмица.

Христо Динев пое временно спецпрокуратурата

Бившият градски прокурор на София Христо Динев, понастоящем редови там, бе определен за изпълняващ функциите ръководител на Специализираната прокуратура. Решението на Прокурорската колегия беше взето днес.

На 13 май за и.ф. шеф на СП бе определен Ангел Илиев от Върховната административна прокуратура. Днес това решение бе отменено. Каква е причината за смяната не стана ясно.

Преди години Христо Динев бе районен прокурор на София, а през 2014 г. бе избран за градски прокурор на столицата.

През 2016 г. той подаде оставка от шефското място. Това стана, след като по разпореждане на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров бе направена проверка на работата на СГП, изводите от която бяха следните: „неефективно упражнено ръководство и контрол върху досъдебни производства с предмет корупционни престъпления и престъпления по чл.123 (убийство по непредпазливост)“.

Оставка като заместник-директор на Националната следствена служба подаде Магдален Маринов. Тя бе гласувана днес от кадровиците като същевременно той бе назначен за редови следовател в НСлС.

Наред с това бяха осигурени още две места за зам.-шефове на Апелативната специализирана прокуратура и така те вече са общо три.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Станчо
Станчо
24 юни 2020 21:00
Гост

Не виждам защо видеовръзките да са .трудно осъществими технически. Има Скайп, напълно безплатен, Zoom, с който работят повечето съдилища.

Георг
Георг
24 юни 2020 21:02
Гост

Обаче ако нета ти е бавен, гледай цирк. Накъсана картина, звук като във филм на ужасите. Не е кардинално решение.

Ставриев
Ставриев
24 юни 2020 15:53
Гост

Честито! На Гешев за новото попълнение в екипа му.

Анонимен
Анонимен
24 юни 2020 20:01
Гост

Когато приемеш да си заместник на жалък човек, и ти не си нещо друго…

Стоян
Стоян
24 юни 2020 21:04
Гост

Имате ли лични впечатления? Или просто си хейтвате ей така?

flam
flam
24 юни 2020 15:50
Гост

Ей, оголиха я тази ПК. Как ще работят сега?

нина
нина
24 юни 2020 15:51
Гост

Те не се престарават особено и без това. Двама души по- малко. К’во от това.

Olq
Olq
24 юни 2020 15:28
Гост

Оффф…..

Радо
Радо
24 юни 2020 15:42
Гост

Ужас и безумие.

2йкар
2йкар
24 юни 2020 15:27
Гост

Още нещо за тоя мистър каскет ще има ли днес? Да знам да се подготвя в захлас да чакам още новини за него. Че за днес са малко. Малко ни ангажирате вниманието с Гешев.

Зара
Зара
24 юни 2020 15:45
Гост

Ми, не се чувствай длъжен да се ангажираш. На мен пък лично този сайт ми е интересен. Далеч е от пеевските жълтини.

Lalov
Lalov
24 юни 2020 15:27
Гост

Тая функция за какво е? За да има заместник Гешев като тръгнат да го гърмят лошите хора дето той като герой вкарва в затвора? Глупости .

Шибил
Шибил
24 юни 2020 15:47
Гост

За са му вършат работата, докато той се разхожда из прованса да рекламира бъдещите си намерения. И каскета си естествено.

Цецо К
Цецо К
24 юни 2020 15:26
Гост

Ми успех на жената.

Живко
Живко
24 юни 2020 15:26
Гост

Отивам да си разплитаМ чорапите от вълнение. Честно.

Златимир
Златимир
24 юни 2020 15:25
Гост

Глупости. Клети новини

Серафим
Серафим
24 юни 2020 15:25
Гост

Пълните ни главите с глупости. Какво значение има кой е заместник? Те са маши на Борисов.

Емилиева
Емилиева
24 юни 2020 15:25
Гост

Еми не знам. Нещо тая жена… тоя Гешев….

Цветков
Цветков
24 юни 2020 15:24
Гост

Халал да и е ГЕшев. Да се спасяват и двамата

Боби Босов
Боби Босов
24 юни 2020 15:24
Гост

Супер.

Рoli
Рoli
24 юни 2020 15:48
Гост

Кое по- точно?