Данаил Кирилов ще подаде оставка като министър на правосъдието, ако до края на мандата на тази Европейска комисия не отпадне Механизмът за сътрудничество и проверка. Това обяви самият той днес след заседанието на Висшия съдебен съвет.

„Приел съм задачата за отпадане на монитогиринга по Механизма за сътрудничество и проверка като лично задача. При срещата с еврокомисаря Вера Юрова заявих, че ако той не отпадне до края на мандата на тази комисия, аз ще представя оставката си като министър на правосъдието“, каза Кирилов. Но той е уверен, че МСП ще отпадне и за пореден път обвърза това с изготвянето на механизъм за контрол на тримата големи в съдебната система – председателите на върховните  съдилища и на главния прокурор.

Миналата седмица Кирилов беше в Брюксел, където се срещна с еврокомисаря по правосъдието, потребителите и равнопостовеност между половете Вера Юрова. Там той я е запознал с идеите си за законодателни промени във връзка с въвеждането на процедура за разследване на тримата големи и търсене на дисциплинарна отговорност от тях.

Въпросните промени ще бъдат обсъдени утре от междуведомствената работна група като дебатите ще бъдат излъчени онлайн.

Днес Кирилов заяви, че разговорът с Юрова е бил продължителен, конструктивен и добронамерен. „Смятам, че по отношение на отговорността на тримата големи имаме подкрепа. Това е от задачите, които са ни поставени по Механизма за сътрудничество и проверка. Коментирахме и проблемите в някои държави във връзка с върховенството на правото“, каза още Кирилов. И поясни, че Вера Юрова е отбеляза напредъка и постиженията на България, а думите ѝ, че механизмът няма да отпадне по време на мандата на сегашната ЕК били нейно лично виждане.

В отговор на въпрос дали не е обидно за магистрати и членове на работната група, че промените се представят първо в Бюрксел, министърът на правосъдието заяви: „Това е необходима форма на комуникация, защото тези предложения са изцяло мои, изборът откъде ще стартираме говоренето е изцяло мой, аз поемам отговорност за това, ако магистратите се чувстват засегнати“.

И поясни, че все пак става дума за предложение, което е базово, от него започва дискусията. Това не означава, че няма да чуем становищата на магистратите, които участват в работната група и че предложенията ще бъдат приети такива, каквито са първоначално изготвени, каза още Кирилов.

 

13
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Дилема
Дилема
25 юни 2019 16:06
Гост

Сега съм раздвоен – хем искам да отпадне мониторинга, хем искам да отпадне и Данаил Кирилов като човек, от когото зависи нещо важно в тази страна.

Бай Иван
Бай Иван
13 юни 2019 20:17
Гост

ама защо да отпада – напротив,трябва да се засили: в съдилищата, особено административните,е имитация на праводъдие – аз съм с чувството, че имат специални инструкции да защитават всички безобразия на администрацията

Майката на нацията
Майката на нацията
13 юни 2019 17:15
Гост

При такива изказвания от негова страна ме обхваща паническа носталгия по Цецка. Тя поне си беше здраво стъпила на краката и мислеше преди да говори.

Пепи
Пепи
13 юни 2019 14:28
Гост

Аз ще предложа на министъра да обещае нещо по-драматично, по примера на Валери Симеонов, който обеща да се хвърли от моста с една релса на врата, ако ВАС потвърди отказа за промени в парк Пирин. Мисля, че ще удовлетвори доста хора в държавата един подобен морален акт 🙂 Все пак залогът е голям.

Вай-вай
Вай-вай
13 юни 2019 14:06
Гост

И сега у Брюксел резко изтръпна’а

Анонимен
Анонимен
13 юни 2019 13:35
Гост

Дани, недей, не си виновен ти, от другий свят са те. Извън поезията – би било несправедливо точно Кирилов да го отнесе.

министерска елегия
министерска елегия
13 юни 2019 13:25
Гост

момчето май ш’си отива, бедни ми кирилов, защо не си остана в парламента

академик Николета д-р Лозанофф
академик Николета д-р Лозанофф
13 юни 2019 11:39
Гост

Кулегътъ кърти мифки

академик Николета д-р Лозанофф
академик Николета д-р Лозанофф
13 юни 2019 11:38
Гост

Кулегътъ, кърти мифки

Анонимен
Анонимен
13 юни 2019 11:12
Гост

Механизмът за сътрудничество и проверка като че ли притеснява леко Кирилов.

ACAB
ACAB
13 юни 2019 11:11
Гост

Пак ни залъгват с предизборни обещания

Цецка
Цецка
13 юни 2019 11:09
Гост

А, много важно. И без това не е от най-подходящите за министър.

Анонимен
Анонимен
13 юни 2019 17:11
Гост

Плаши гаргите и той. Никой не примира за него.