Правосъдният министър Данаил Кирилов е приел поканата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов да отиде и да види как се разпределят делата.

В понеделник, по време на второто заседание на междуведомствената работа група по изготвянето на механизъм за контрол над тримата големи в съдебната система – председателите на ВКС и ВАС и главния прокурор, Данаил Кирилов изрази съмнение, че разпределението на делата във ВКС не е случайно. Според него е възможно и председателят да влияе на разпределението. На следващия ден Лозан Панов покани министъра да присъства на случайно разпределение на дела във ВКС и напомни, че много пъти то е ставало публично пред медиите.

Днес Кирилов заяви пред БНТ, че е приел поканата и предстои да се уточни време за срещата, но подчерта, че няма да отиде като пасивен зрител.

„Не бива да се очаква, че ще отида като пасивен зрител, който ще участва в един артистичен сценарий, в който някой ще натиска по компютъра и всички ще казват – вижте, колко е прозрачно разпределението на дела“, каза Кирилов.

След това обясни, че системата за разпределение е на две нива – в отделните съдилища и контролният сървър, който е във Висшия съдебен съвет.

„Ако отида и ако канещият председател на Върховния касационен съд приеме това, аз ще отида със съответна експертиза, търсейки евентуално следи за джуркането, защото жаргонът между съдиите е, че делата не се разпределят, а се джуркат“, обяви Кирилов. Министърът каза, че няма доказателства за манипулиране на разпределението, но имало слухове и подозрения.

„Но пък се надявам, ако бъда допуснат на място, да добием реална представа и макар параноичността, аз ще се радвам и ще се гордея, ако в този експеримент всичко се окаже на 100% перфектно. Защото и той, и аз сме длъжни да укрепваме доверието“, заключи Кирилов.

Той отново коментира и предложения от него и обсъждан в момента механизъм за контрол над тримата големи в съдебната власт. България от години е критикувана, че не изпълнява решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по делата „Колеви срещу България“ и „С.З. срещу България“, според които трябва да въведе механизъм за ефективно и независимо разследване срещу главния прокурор.

Данаил Кирилов предложи проект, който обаче е и за председателите на ВКС и ВАС. Идеята е разследванията срещу тримата големи в съдебната система за умишлено престъпление от общ характер да започват след разрешение от Пленума на Висшия съдебен съвет, взето със 17 гласа „за“ и по искане на поне трима членове на съответната колегия. Самото разследване ще провежда прокурор от Специализираната прокуратура или от Софийската градска прокуратура, в зависимост от престъплението. От Съвета на Европа пък обявиха, че този проект е инициатива на българските власти и не е изискван от ЕСПЧ, но не премахва рисковете за независимо и ефективно разследване срещу главния прокурор.

По този повод днес Кирилов коментира, че не е чул критики от Съвета на Европа и подчерта, че в дебатите са се оформили два лагера, като според единия целта на промените е да бъде отстранен Лозан Панов. Според министъра обаче в тази позиция няма логика, защото председателят на ВКС е по-лесно да бъде отстранен и разследван при сегашното положение, а проектът за промени дори го защитава повече.

„Ако хипотетично утре предложа за главен прокурор Лозан Панов, помислете дали изведнъж този режим няма да стане най-конституционно съобразният, най-европейският и подходящият“, запита Кирилов.

След това той обясни, че ако е имало идея за атака срещу Панов, тя е щяла да се случи през декември, „когато ескалира остро противоречието между т.нар. негово тълкувателно решение и законодателната дейност, защото с това тълкувателно решение беше пренаписан, беше надскочен „contra legem“ законът“.

Правосъдният министър визира тълкувателно решение по дело №4/2016 г. на Гражданската колегия на Върховния касационен съд (ВКС), с което върховните съдии най-общо приеха, че конфискацията на имущество е недопустима след прекратяване на наказателното производство. След това пък депутатите спешно гласуваха законодателни промени, с които изрично беше регламентирано, че гражданската конфискация не е обвързана с наказателното дело.

За финал Данаил Кирилов коментира и предстоящия избор на нов главен прокурор, като каза, че той трябва да бъде „херметизиран“ от политически зависимости и магистратите сами трябва да кажат кой е най-подходящ. Според него главният прокурор трябва да е доказан, много добър, честен специалист в наказателното право и неговото прилагане.

На въпрос за евентуален избор на жена, която да е следващ обвинител №1, Кирилов отговори, че е възможен.

„Колегите дами в нашата професия имат силно изразен обвинителен уклон. Струва ми се, че тази материя им е близка и биха могли много успешно да се справят с това предизвикателство“, обясни правосъдният министър.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Наблюдател
Наблюдател
02 юли 2019 10:20
Гост

Две неща ми правят впечатление – че готвят жена за нов главен прокурор, при което едно име ми изниква в главата – най-големият професионалист в българското право – Цецка Цачева, която сега седи безработно в новия си апартамент (ако е завършен, че нали го беше купила още като трап в земята). Та, да не дава господ.
И второто – къде влиза Данаил Кирилов, че има толкова ключалки? В трезора на БНБ ще да е? Надали ще е министерски кабинет, щото те министрите трябва да близо до народа, а не да поставят ключалки между себе си и народната любов.

advocat
advocat
30 юни 2019 7:14
Гост

„Ти ще цалунеш ръка, аз – двете ръце; ти ще цалунеш скута, аз – краката; ти ще цалунеш на друго място, аз – на още по-друго място. Че ти с мен ли ще се надпреварваш бе, кьорпе?“ (Алеко Константинов – из „Бай Ганьо и опозиция – ама де-де“). Нищо ново под слънцето на тази географска ширина !

Вуйчо
Вуйчо
29 юни 2019 14:42
Гост

Цецка е свободна вече, няма и конфликт на интереси, може и този трап да си е харесала.

Анонимен
Анонимен
29 юни 2019 11:32
Гост

Четейки думите на Кирилов, си мисля дали не подготвят почвата наистина следващият главен прокурор да е жена. По принцип в това няма нищо лошо, стига да не са Румяна Арнаудова и особено Миглена Тачева, чиито имена се въртят в тия среди. Последната ще бъде пагубна за системата. И не бих казал, че отговаря на изискванията за почтеност. В този ВСС има хора, които са запознати от близо с някои нейни действия като министър. Имам предвид хора от Прокурорската колегия. Дано имат повече мозък и смелост.

Визионер
Визионер
29 юни 2019 11:09
Гост

Дете ще е най-подходящо за следващ главен прокурор – равноотдалечено ще е, без зависимости и с още по-силен обвинителен уклон, присъщ на всички деца.

Анонимен
Анонимен
29 юни 2019 10:14
Гост

Хахаха. Не е истина. Даа вземе да провери и ВАС, където всъщност са най-големите съмнения при джуркането. После да провери и САС, и СГС. Особено търговските и някои граждански, с по-голям интерес.