Министърът на правосъдието Данаил Кирилов ще освободи директора на затворите Васил Миладинов. Това потвърди самият Кирилов днес пред журналисти.

На въпрос дали е наложително освобождаването на Миладинов, министърът заяви: „Казвам ви – да“.

Кирилов даде да се разбере обаче, че освобождаването на шефа на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ няма общо с жалба на обвиняемата Евелина Банева за условията в ареста на бул. „Г.М. Димитров“. „Това е отделно и различно събитие. Дайте ми малко време, за да дам становище и предпоставките за това“, заяви министърът.

Васил Миладинов беше назначен миналата година от предшественика на Кирилов – Цецка Цачева. Това стана, след като двама осъдени на доживотен затвор за тежки престъпления избягаха от Софийския затвор.

Иначе в понеделник Данаил Кирилов е извършил внезапна проверка на условията в ареста на бул. „Г.М. Димитров“. Сторил е това, след като е получил много жалби от арестанти и много доклади от проверки на инспектората към министерството. С жалбата на Евелина Банева, която била от 18 страници, също се запознал, като уточни, че си е отбелязал „поне 15 елемента, които да възприеме лично и непосредствено“. Така се стигнало до изненадващата проверка.

Това, което видях, е по-добро от описаното в жалбата“, посочи Кирилов. Призна обаче, че Банева е била права за някои неща, например за разстоянието между вътрешните решетки и прозореца. То било около половин метър и прозорецът се отварял трудно. Освен това в разстоянието между двете имало прах. Но: „Аз дишах спокойно въздух там и нямаше проблеми в тази насока“, каза Кирилов. Посочи обаче, че може да се помисли за подобрение по този въпрос.

Той проверил и храната, която арестантите получават за обяд и я определи като „поне средно качество“.

На оплакването, че вносът на плодове и зеленчуци в ареста е малък, Кирилов заяви, че заповедта , с която се ограничава количеството е на негови предшественици и може да бъде либерализирана.

После продължи с разказа си за това на какво е станал свидетел: „Видях арестантите как подхождат при липса на хладилници. Те използват течаща вода за охлаждане на всичко. Има случаи на умишлено запушване на санитарията, отново за охлаждане. Така пък се увеличават рисковете за теч и мокри мазилки, което не е добре, защото може да възникне мухъл. Аз мухъл не видях“, каза още Кирилов.

Според него ръководителите на главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ се справяли с възможностите, които имат.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Браво
Браво
05 юли 2019 10:33
Гост

„Аз дишах спокойно въздух там и нямаше проблеми в тази насока“
Я другой такой страны не знаю,
Где так вольно дышит человек.

Ей такова е положението, мили братя и сестри. А ако видим ДК и колегите му от кабинета на продължителна няколкогодишна групова инспекция на затвора, може и за България да изгрее лъч надежда. Преди това ще се оправяме кой както може.

Рокфор
Рокфор
03 юли 2019 22:30
Гост

В цялата тази работа за разлика от Кирилов аз видях много мухъл.

Иванчев
Иванчев
03 юли 2019 22:28
Гост

Дишал е спокойно въздух, защото е стоял там не повече от 10 монути и после си е натоварил минисъерското трибуквие в луксозната служебна кола.

Поли
Поли
03 юли 2019 22:22
Гост

Дани много се активира с проверките. Актив ли трупа?

Полицай
Полицай
03 юли 2019 22:21
Гост

Под вола теле търсят. Познавам г-н Миладинов много отдавна. Работили сме и заедно във ВКС. Той е перфектционалист.

Анонимен
Анонимен
03 юли 2019 22:19
Гост

Евелина Баневa като крадеше не беше толкова словоохотлива.