Правосъдният министър Данаил Кирилов се срещна днес с временно управляващия посолството на Австралия в Атина Джон Филп и австралийски дипломати, които искаха да говорят с него заради казуса с Джок Полфрийман.

Австралиецът беше освободен предсрочно от затвора, след като беше осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов, но беше откаран в центъра за настаняване на чужденци в Бусманци заради липса на документи, които вече са издадени. Сега обаче властите отказват да го пуснат, докато Върховният касационен съд не се произнесе по искането на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на делото за предсрочното му освобождаване.

От правосъдното министерство съобщиха, че Данаил Кирилов е изразил увереност пред австралийските дипломати, че българският съд ще вземе правилно решение по повод искането на прокуратурата за възобновяване на делото.

„Вярвам в независимостта на българския съд“, казал министър Кирилов на временно управляващия посолството на Австралия в Атина

От своя страна, Джон Филп благодарил на българската затворническа администрация, която откликвала бързо и адекватно през годините във връзка със сигурността и безопасността на Полфрийман, докато изтърпявал присъдата си в затвора.

„Австралийската страна е наясно, че и в момента всичко се развива според българското законодателство и няма отклонения в процесите на съдопроизводството“, казал Филп и добавил, че вече е издаден паспорт на Полфрийман, но документът няма да му бъде предоставен до приключване на съдебния казус.

На срещата присъствали още консулът на Австралия, акредитиран за България – Джанин Макленън и почетният консул на Австралия в България Индиана Трифонова, както и заместник-министрите на правосъдието Николай Проданов и Евгени Стоянов.

Австралийският посланик беше вчера и на заседанието на Върховния касационен съд, който до два месеца трябва да реши дали Полфрийман ще бъде освободен, или делото му ще бъде възобновено.

Австралийските дипломати са се срещнали днес и с главния прокурор Сотир Цацаров, който обаче е останал непреклонен пред тях, че Полфрийман трябва да остане в затвора, защото не се е поправил, а съдебният състав, който го е пуснал, е трябвало да се отведе.

„Сотир Цацаров подчерта, че при тези условия искането е отправено до съда, без да се влияе от това, дали осъденото лице е чужд гражданин. Подчерта също, че Джок Полфрийман е осъден за тежко престъпление против личността, липсват убедителни доказателства за поправянето му при изтърпяване на наказанието лишаване от свобода в Затвора в София и не е изплатил дори минимална част от обезщетението, присъдено на пострадалите“, обобщиха от прокуратурата съображенията на Цацаров пред австралийските дипломати. Той е казал още, че тези обстоятелства са го мотивирали и да откаже трансфер в Австралия на Полфрийман.

Главният прокурор е отхвърлил и съмненията за политическо влияние в действията на държавното обвинение, като изрично подчертал, че те са съобразно законовите правомощия на прокуратурата, в защита на обществения интерес и на правата на пострадалите.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
08 октомври 2019 21:28
Гост

Не съм фен на Цацаров, но не може дс се отрече, че в случая сеърши много добра работа.

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2019 21:34
Гост

Просто разлая кучетата, за да защити едни политически интереси.

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2019 22:48
Гост

Не разбрахте ли, че Главният прокурор е отхвърлил и съмненията за политическо влияние.

наблюдател
наблюдател
09 октомври 2019 10:35
Гост

Направо ги е разсеял хахаха

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2019 21:26
Гост

Изключително важно е да поддържаме дипломатически отношения. Особено с Австралия.

Бдете
Бдете
08 октомври 2019 15:56
Гост

Австралийци – бдете за вашия съгражданин, защото иначе ще си лежи още в зандана.

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2019 21:30
Гост

Там му е мястото. А не да го пускат 6 години по-рано.

Тълковник
Тълковник
08 октомври 2019 15:56
Гост

То че ВКС ще реши правилно, няма съмнение. Въпросът е кое е правилно в нашия случай. И как го тълкуват различните намесени.

Ogi
Ogi
08 октомври 2019 15:23
Гост

Ще гарантират ли, че в Австралия ще запорират достатъчно от доходите му, за да изплаща обезщетенията на семейство Монови? Това трябваше да кажат, ясно е, че рано или късно ще се качи на самолета.

чакай
чакай
08 октомври 2019 15:35
Гост

Качи ли се на самолета, повече нищо няма да видят близките!

Стоянов
Стоянов
08 октомври 2019 15:41
Гост

Да платят те парите, като толкова са се разтревожили за осъдения убиец.

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2019 17:02
Гост

Той може би първо ще помага на затворниците, както обеща. А и нали се е поправил уж.

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2019 15:15
Гост

Едва ли са искали срещата, за да кажат това, което ни се съобщава.

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2019 14:56
Гост

Дани, ти нямаше ли да подаваш оставка, бе човек?

анонимен
анонимен
08 октомври 2019 15:46
Гост

Ще подаде, когато излезе докладът на ЕК и мониторингът не отпадне.

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2019 16:28
Гост

Дали ще устиска до решението за Полфрийман

Вяра
Вяра
08 октомври 2019 14:54
Гост

Тц, тц, тц, добре, че не им е казал кое е правилното решение.

Калинка
Калинка
08 октомври 2019 20:34
Гост

В статията е цитиран да казва: “Вярвам в независимостта на българския съд”, а в заглавието е преразказан… Не че министърът ми е симпатичен, но смисловата разлика във фразите е голяма.
Много ми е любопитно как се напуска България без документ за самоличност, че разни пропагандисти и троловете им ни проглушиха ушите със страховете си за Пол Фрийман. Прав е Любен Каравелов, че повечето българи са родени да плачат по чужди гробища и да кърпят чужди дрехи. Ама не без нищо.