Министърът на правосъдието Данаил Кирилов предлага влизането в сила на новата Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“ да се отложи с още една година. Така нормативният акт, който предвижда отпадане на задочната форма на обучение, въвеждане на допълнителни хорариуми за определени дисциплини и откриване на специализирани магистърски програми, евентуално ще влезе в сила от учебната 2020/2021 г.

Новата наредба за обучението по право беше приета през 2017 г. от служебното правителство, начело с проф. Огнян Герджиков. И именно премахването на възможността за задочно обучение беше сочено като най-голямата промяна, която предвижда тя. Тогава проф. Герджиков заяви, че се е борил за тази реформа от пет години и е била негова мечта от дълго време.

Първоначално беше предвидено новите правила да започнат да действат от учебната 2018/2019 г. Преди година обаче предшественичката на Кирилов в министерството Цецка Цачева поиска новата наредба да започне да действа от академичната 2019/2020 г. Като мотивът беше, че трябва да се даде време на университетите да се подготвят и да променят учебните си програми. Освен това трябваше Националната агенция за оценяване и акредитация да актуализира критериите за оценяване и акредитация на специалността „Право“.

Още преди да го направи, Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе с решение, че ако единствената възможност да се учи право ще е в редовна форма на обучение, това ще е непряка дискриминация по признаците „лично положение”, „имуществено състояние“, „възраст“ и „увреждане“. И даде задължително предписание да се върне задочното обучение.

Решението на КЗД още не е влязло в сила, то беше оспорено от Министерския съвет, като Административният съд София-град дори го обяви за нищожно. Сега обаче казусът е висящ пред Върховния административен съд. Делото е насрочено за декември 2019 г. и няма да приключи с решение до края на годината.

Освен това се оказва, че в Комисията за защита от дискриминация има още една жалба срещу отпадането на задочното обучение по „Право“. Тя е подадена от организация на хора с увреждания и по нея още няма произнасяне на КЗД.

Всичко това е накарало министър Кирилов да прецени, че е по-целесъобразно влизането в сила на новата наредба да бъде отложено с още година.

Очаква се становището на министъра на образованието Красимир Вълчев. А финалното решение дали влизането в сила на наредбата да бъде отложено е на Министерския съвет.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анатолий
Анатолий
21 април 2019 14:54
Гост

Този пример за качество на юридическото образование, този колос на мисълта, Кирилов, за който чух прекрасен анализ, от членовете на комисията си, по време на държавен изпит, какъв резил е законотворчеството му до момента.
Говоря за юристи, които са участвали в законотворчеството при последното последното ВНС…

Никола
Никола
21 април 2019 2:14
Гост

Опити за вменяване,че все едно ще бъде прието да няма задочна форма на обучение.
Няма как да няма. Трябва да има задочно обучение по право.

Й. Йовчев
Й. Йовчев
20 април 2019 12:59
Гост

Задочно обучение да бъде разрешено след придобита ОКС „Бакалавър“. При записана магистратура- редовно обучение.

Анонимен
Анонимен
19 април 2019 11:39
Гост

Много адекватно решение! Като цяло отпадане на задочното образование е много лошо решение! Аз подкрепям идеята, че задочно в правото трябва да има и не бива да се дискриминират хората, за които това е второ образование или работят и имат нужда от адекватна възможност да повишат квалификацията си!

Анонимен
Анонимен
19 април 2019 10:18
Гост

Това не трябва да се допуска!Тъкмо наи-накрая се взе адекватно решение относно специалност право и спирането на раздаването на юридически дипломи на некадърни хора,които въобше намят нивото да учат висшо,каму ли такава сериозна специалност и после ги уреждат на конкурсите и опорочават труда и потенциала на истински амбициозните юристи,както и имиджа на цялата юридическа обшност и дай сега пак старата песен на нов глас!!!Министърът да не пипа промените!!!

Развий потенциала си Джорждано!
Развий потенциала си Джорждано!
18 април 2019 18:27
Гост

Ми ако иска да сключи договор с националната лотария и Киндер България и вече дипломите да се получават от шоколадови яйца или от билетчета.

РабФак
РабФак
18 април 2019 15:28
Гост

Красавец

Сиси
Сиси
18 април 2019 15:38
Гост

Всеки си има право на лош вкус.

Анонимен
Анонимен
18 април 2019 15:28
Гост

Пак лобизъм. Не изчака даже да мине малко време, откакто е министър и започна да работи за себе си (или аверите си).

еха!
еха!
18 април 2019 15:27
Гост

„Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе с решение, че ако единствената възможност да се учи право ще е в редовна форма на обучение, това ще е непряка дискриминация по признаците „лично положение”, „имуществено състояние“, „възраст“ и „увреждане“. И даде задължително предписание да се върне задочното обучение.“ Боже! Тогава значи и тези, които учат медицина са дискриминирани, защото и там няма задочно обучение!

Някой
Някой
18 април 2019 15:26
Гост

От отпадането на задочното „Право“ ще загубят университетите, защото и сега не могат да намерят кандидати. Миналата година СУ обави три приема и май не успяха за запълнят всички бройки. А качеството на образованието не зависи чак толкова от фирмата на обучение – който иска да учи и да се научи, ще го направи и в ограниченото време на очните.

Анонимен
Анонимен
18 април 2019 15:26
Гост

А хората с увреждания! Те нямат възможност да посещават ежедневно лекциите?

Льольо
Льольо
18 април 2019 15:21
Гост

Браво на Кирилов – това е адекватно решение, отговарящо на живия живот. Колко младежи могат да си позволят само да учат, без да работят? А и да лежиш 5 години на гърба на близките си също не е ОК.

Потърпевш
Потърпевш
18 април 2019 15:31
Гост

Особено за студентите от провинцията. Местата в студентските общежития не стигат за всички, а и там условията са меко казано неприемливи. А на свободен наем надали родителите на повечето ще устискат с разходите.

Що ли
Що ли
18 април 2019 15:15
Гост

Сигурно някой лелин братовчед трябва да влезе през въпросната година. Така е то. Влиза се с тройка, следва се задочно, пък после с връзки и хоп – добре платен юрист.

Студент
Студент
18 април 2019 15:23
Гост

Въобще не е така. И сега се влиза с тройка „Право“, защото няма кандидати, дори за СУ. А няма кандидати, защото няма работа за всички стотици хиляди юристи.

Анонимен
Анонимен
18 април 2019 15:23
Гост

По принцип на много студенти им се налага да работят, за да се издържат. Това трудно се съвместява със следването. И не е толкова важно с каква оценка си влезнал, а след дипломирането какво знаеш. Защото тройката в София е по-висока от шестицата в Левуново.

Николай
Николай
18 април 2019 15:13
Гост

Все едно задочно или редовно! Какво ще направят, за да се качи нивото на образованието?!

Анонимен
Анонимен
18 април 2019 15:41
Гост

Това явно им е последен проблем. Защото тези студенти след някоя и друга година ще ми взимат пари за юридически услуги, а кой ще ми гарантира компетентността им? Баровците си имат адвокати.