Министърът на правосъдието Данаил Кирилов освободи от длъжност изпълняващия длъжността началник на Софийския затвор Десислав Трайков, съобщиха от правосъдното ведомство.

В петък Трайков обяви, че е подал заявление да бъде освободен от поста, ако ръководството на министерството е на мнение, че носи вина за пускането в отпуск на осъдения наркотрафикант Будимир Куйович.

Миналата седмица черногорецът беше заловен с фалшива португалска шофьорска книжка по магистрала „Тракия“ на път за морето. Оказа се, че той е бил пуснат в отпуск от затвора, където работел като озеленител, тъй като вече е на лек режим.

По този повод бившият вътрешен министър и настоящ лидер на АБВ Румен Петков поиска оставката на Трайков. „Ако премиерът не уволни тоя левент Деската днеска до обяд, той е съучастник“, каза Петков на 27 август пред „Нова телевизия“. Той нарече Трайков „Архимед на затворническия труд“ заради начина, по който е сметнал, че Куйович има 2500 изработени дни в затвор.

По този повод на извънреден брифинг в петък и.ф. шефът на Софийския затвор Десислав Трайков заяви, че е подал заявление да бъде освободен от длъжността, независимо че не той е сменил режима на Куйович от строг на общ, нито пък е издал заповед за това да доизлежи присъдата си в общежитие от открит тип.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Тъпо
Тъпо
04 септември 2019 15:29
Гост

Наказват човек, който не е направил нищо. А каквото е направил е било все по буквата на закона.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2019 10:24
Гост

Смяната на режима на Будимир Куйович е вид доверие, което той не оправда.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2019 10:21
Гост

Затворникът кожата си мени, но нравът-не.

Anonimen
Anonimen
03 септември 2019 10:18
Гост

Румен Петков допринесе много за това с неговото изявление.