Не ми е известно името на Емил Радев да е обсъждано за главен прокурор. Аз от медии научавам. Не съм имал възможност нито лично от него, нито от колеги в парламентарната група на ГЕРБ да обсъждам такава кандидатура.

Това заяви днес пред бТВ министърът на правосъдието Данаил Кирилов по повод коментар на Татяна Дончева, че евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев е желан от управляващите за нов главен прокурор.

„По-скоро ми се струва, че някой се стреми предварително да го посочи, за да го изключи. Не може кандидатът за главен прокурор да има политически нюанс, политически привкус“, каза Кирилов.

Той за пореден път заяви намерението си да не внася кандидатура за главен прокурор, каквато възможност има по закон. „Смятам, че кандидатурите трябва да бъдат номинирани от съдебната власт, тук министърът на правосъдието би следвало да се въздържа в максимална степен, освен това помислете как би се възприела една кандидатура, представена от него – тя веднага ще бъде атакувана като кандидатурата на управляващото мнозинство“, каза Данаил Кирилов. И отново заяви, че все пак си оставя вратичка да се намеси, ако процедурата по избор на нов обвинител №1 „тръгне да се изкривява“.

Министърът на правосъдието коментира накратко и предложенията си за промени в Закона за съдебната власт и в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани с търсенето на отговорност от т. нар. трима големи в съдебната власт (повече за тях, както и видео от представянето им виж тук). Като подчерта, че е предприел безпрецедентен стъпка – да се излъчва на живо представянето им пред работната група в министерството, за да се запознаят всички с тях и дебатът да е максимално прозрачен.

Попитан дали след като при започване на разследване срещу един от тримата големи се предвижда задължителното му временно отстраняване от длъжност, всъщност не прозира целта да бъде свален от поста му председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, Кирилов отговори: „Нищо подобно не прозира. Лозан Панов и досега можеше да бъде отстранен. Целта не е персонална, колкото и да се иска на една малка група от хора да героизира Лозан Панов. Целта е да изпълним една препоръка“.

По повод на друга от идеите му – редови обвинител от спецпрокуратурата или от Софийската градска прокуратура да разследва тримата големи, на министъра беше поставен въпросът кой подчинен на главния прокурор ще го разследва. А отговорът му беше: „А кой по-долен съдия ще осъди председателя на ВКС? Положението на двамата въобще не е по-различно – и двамата имат ключова роля в кариерното развитие на магистратите“.

Данаил Кирилов заяви, че намерението му да подаде оставка, ако мониторингът над правосъдието у нас не бъде свален тази година, е начин да заяви, че добросъвестно и упорито ще се бори за това, колкото и да е кратко времето.

И призна, че министерският пост, на който е вече трети месец, е по-самотен от този в парламента.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Смешно
Смешно
24 юни 2019 14:51
Гост

Аз пък искам Данаил Кирилов за главен прокурор. Така и на децата ще стане ясно, че тази фигура у нас е човек за поръчки и разправа с неудобни за властта лица. Защото Кирилов си излъчва тази аура на посредник.

Стратег
Стратег
18 юни 2019 14:08
Гост

Големи димки ще има до самия край на избора на главен прокурор. Според мен той вече е избран, а целият шум е за отвличане на вниманието и да се създаде впечатление, че има някаква конкуренция.

Сценарист
Сценарист
18 юни 2019 9:44
Гост

Съгласен съм, че някои искат да изкарат Лозан Панов герой. Именно за това са и тези циркове, които прави той.

Анонимен
Анонимен
18 юни 2019 9:22
Гост

Пълен нонсенс. Първо, вече има съдия, който се произнесе срещу Панов. Второ, от него лично не зависи кариерното развитие на съдия. Панов има един глас в колективен орган. Така че аргументите на Кирилов издишат. По-скоро да обясни как прокурор ще разследва главен прокурор при тази йерархична зависимост по отношение на актовете.

Анонимен
Анонимен
18 юни 2019 9:07
Гост

Има логика в думите на Данаил Кирилов. Някой като че ли се опитва да изключи Емил Радев.