Възможността чужденци да бъдат натурализирани и да получават българско гражданство срещу инвестиции в страната може да отпадне. Такова предложение е за промени в Закона за българското гражданство е направила работна група към Министерството на правосъдието (МП) след анализ, който е показал, че въведената преди 5 години мярка не дава резултат.

В момента чужденец може да бъде натурализиран, ако е направил инвестиция поне за 2 млн. лева и е вложил в българска фирма поне 1 млн. лева. От правосъдното министерство съобщиха за „Лекс“, че от 2013 г. до сега 50 чужденци са получили гражданство след инвестиции, като четирима от тях са имали преди това разрешение за постоянно пребиваване.

Данните на министерството за последните години обаче са показали, че не е постигната целта за увеличаване на привлечените инвестиции и икономическо развитие. В резултат от това не са разкрити нови работните места и няма принос за икономическия растеж. „В някои случаи на по-късен етап от производството е установено например, че инвестицията не е налична, поради извършена продажба на закупените ценни книжа или по други причини“, съобщиха от министерството.

Предложението със сигурност ще бъде прието добре в Брюксел, тъй като вчера стана ясно, че Европейската комисия (ЕК) ще предупреди България за опасностите, които носи даването на гражданство срещу инвестиции. Докладът на комисията още не е окончателен, но беше разпространен в медиите и от него става ясно, че според ЕК възможност за „купуване“ на гражданство може да подпомага проникване в ЕС на организирани престъпни групи и увеличава риска от пране на пари, корупция и избягване плащане на данъци. Според ЕК властите в София не могат да проверят богатството на чужденците, кандидатстващи за гражданство, както и да проследят дали преди да добият гражданство са пребивавали действително в страна от ЕС.

С проекта за промени са предвидени и текстове, с които се цели за затягане на контрола по придобиване на българско гражданство. Част от мерките предвиждат съкращаване на сроковете и прецизиране на критериите за предоставяне на гражданство, изискване към кандидатите за гражданство по произход да владеят български език и да имат работа и доход в страната.

След корупционния скандал в Държавната агенция за българите в чужбина са предвидени и законодателни промени за качествен контрол върху институциите, свързани с предоставяне на българско гражданство.

Някои от документите пък вече няма да се изискват на хартиен носител и ще бъдат опростени процедурите.

Предстои проектът да бъде обсъден от Съвета по развитие към Министерския съвет на 30 януари. След това ще бъде публикуван за обществено обсъждане.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
22 януари 2019 13:44
Гост

Каква работа и доход в страната! То за нас няма. Как виждате чужденец да почне работа тук за няма и 1000 лева.

Тренер
Тренер
22 януари 2019 13:31
Гост

добра инициатива на Министерството на правосъдието. Сега остава да оправят и проблема с бързото гражданство за спортисти. Там между наистина ценните, най-вече футболисти, се промъкват и доста съмнителни типове.

Дипломат
Дипломат
22 януари 2019 13:29
Гост

Практиката да си купуваш гражданство я има по целия свят, но наистина се използва от мафиоти и въобще хора, които искат да избягат от нещо в родината си.

Анонимен
Анонимен
22 януари 2019 13:42
Гост

В това е парадоксът. Мафиотите имат пари и могат да ги изперат у нас.

Анонимен
Анонимен
22 януари 2019 13:21
Гост

Инвестиции и икономическо развитие ще видим, ама друг път. Чужденците не идват тук, за да влагат средства, а за да печелят на наш гръб.

Мъка...
Мъка...
22 януари 2019 13:24
Гост

Каква икономика у нас! Ние само внасяме. Да не произвеждаме случайно. В завод „Електроника“ първо имаше цех на руснак за диаманти, а после студио за записи.