Бизнесменът Гриша Ганчев е оправдан и от Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) по т.нар. „захарно дело“, което продължи седем години в специализираните съдилища.

От решението на АСНС (виж тук) става ясно, че оправдан на две инстанции е и синът му Данаил, както и още седмина подсъдими. Единственият осъден и то условно е Милко Талев – правнук на писателя Димитър Талев. Той е осъден за данъчно престъпление, защото е декларирал фиктивни доставки на продукти и е приспадал данъчен кредит, като укритите данъци са за близо 200 000 лева. Първата инстанция му беше наложила наказание от 3 години затвор, пак условно, което АСНС е намалил на две. В останалата част присъдата на спецсъда е потвърдена.

Ганчев, който е собственикът „Литекс Комерс“ и на футболния клуб „ЦСКА-София“, беше пратен на съд през 2015 г. за данъчни престъпления за над 700 000 лева, като според прокуратурата това е ставало чрез продажба без фактури на захар, произведена в Бургаските и Девненските захарни заводи. Според обвинението продажбите били извършвани чрез фирмите „Симек“ ЕООД, „Никдоналд Комерс“ АД и „Лозев“ ЕООД.

Още през 2012 г. Ганчев беше обвинен, че ръководи престъпна група и е склонил сина си Данаил, Емилия Станоева и Милко Димитров да извършат данъчните престъпления. Обвинения за помагачи в престъпната дейност бяха повдигнати на Камелия Мирчева (бивш изпълнителен директор на „Литекс Комерс“ АД, член на надзорния съвет на акционерното дружество), Милко Талев, Ивайло Талев, Ичко Лозев и Красимира Гроцева За участие в групата беше обвинен и Тодор Симеонов.

Разследването започна още през пролетта на 2012 г., когато синът на Ганчев и още няколко души бяха арестувани. Обвинителен акт беше внесен едва след като обвиняемите поискаха делото или да бъде прекратено, или да влезе в съда.

Оправдателната присъда на Ганчев за данъчните престъпления на първа инстанция беше подписана с особено мнение от председателя на състава Лилия Георгиева.

Апелативните съдии Георги Ушев (председател на съда и на състава), Стоян Тонев (докладчик) и Николай Димитров пишат, че не са събрани доказателства нито Ганчев да е ръководил престъпна група, нито да е вършил данъчни престъпления.

Срещу него имаше обвинение и за закана с убийство към бившия шеф на НАП Красимир Стефанов. Тя обаче не е била директно отправена към него и дори не му било споменато името. Бившият шеф на НАП след това няколко пъти отрече да се е почувствал заплашен и отказа да бъде конституиран като страна по делото. За нея е дал показания свидетел, който говорил с Ганчев по телефона и той му заявил:

„Ще го изкормя тоя твоя човек „червенобузест“!… Ще му разпоря корема, рано или късно, това трябва да ти е ясно!… Но ти казвам, че ще му увия червата около ушите!… Ще видиш какво ще стане!…“

Тогава свидетелят изобщо не разбрал, че бизнесменът говори за тогавашния шеф на НАП, а едва след медийното оповестяване на случая и арестите на сина на Ганчев и останалите, допуснал, че заплахата е към Стефанов. След това въпросният свидетел се срещнал с шефа на НАП и му предал думите на Ганчев. И двете инстанции обаче оправдаха бизнесмена, като в решението на АСНС се казва, че обвинението се крепи само на свидетелски предположения и внушения.

„Въззивната инстанция е длъжна да отбележи, че на база свидетелски предположения не може да се постигне исканият от държавното обвинение резултат по осъждане на подсъдимия Гриша Ганчев за закана с убийство конкретно спрямо свидетеля Красимир Стефанов“, пише съдът и разяснява, че в разговора дори не е споменато името на Стефанов, а Ганчев говори за „червенобузест“, който може да бъде всеки човек с подобни физиологични белези.

Според съда Ганчев не е целял заплахата да стигне до бившия шеф на НАП, а е била само израз на емоционална реакция пред близък познат, след като синът му е бил задържан.

„В това отношение заканителните думи са били използвани импулсивно, като са носели единствено емоционален заряд и са изразявали гняв и яд, но в действителност не са целели да предизвикат страх от осъществяването на заканата у когото и да е било“, мотивира се съдът. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано и протестирано пред Върховния касационен съд.

Още преди да приключи първото дело срещу Ганчев, Специализираната прокуратура го прати на съд и по второ дело, в което е обвинен за лидер на още една престъпна група за данъчни злоупотреби при търговия със захар, което още не е приключило на първа инстанция.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Страх скова кочината,а?
Страх скова кочината,а?
28 януари 2022 15:25
Гост

Ушеффф, явно добре чува и с двете уши и най-вече отлично улавя посоката на вятъра! Браво! Молодец!

Анонимен
Анонимен
28 януари 2022 16:11
Гост

Не разбирам той еднолично ли се е произнесъл, че само го дъвчете. Но по-добре на хората в устата, отколкото в краката.

Кики
Кики
28 януари 2022 14:27
Гост

Красимир Стефанов явно не смее да свидетелства.

Лозан
Лозан
28 януари 2022 14:25
Гост

Много разочароващо решение. Но от този съд друго и не може да се очаква.

Адвокат
Адвокат
29 януари 2022 9:31
Гост

Що, СГС щеше да го осъди ли? Тук поне му е безплатно.

Подкрепям закриването на ОПГ СНС
Подкрепям закриването на ОПГ СНС
28 януари 2022 13:46
Гост

Поредното доказателство, че спецовете са за закриване. Ако не прехвърлиш половината бизнес на нашите хора от ГЕРБ и ДПС, следва няколко години задържане под стража. Е, накрая присъдата естествено, че ще е оправдателна и ще осъдят България в ЕСПЧ, но целта на мафията беше да всява страх, рекетира и репресира.

адвокат от САК
адвокат от САК
28 януари 2022 13:51
Гост

Хайде, стига кирилпетковски и протестърски невежи тъпотии… Ти гриша ганчев ли защитаваш,м… Що не го попиташ законен ли е произхода на 1вия му милион и как така станА милионер…Из уики “… Началните бизнес стъпки на Гриша Ганчев в края на 80-те години на миналия век СА ОБВИТИ В МЪГЛА. Първата му голяма известна инвестиция е в началото на 90-те – в горивата. „Литекс“ е първата компания в България, която внася пропан-бутан с корабни партиди….“Аман от платени подлоги на олигарси и мутри от средния и висшия мутренски и политически ешелон… Нямате нито срам, нито достойнство, нито чувство за мяра и приличие…… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
28 януари 2022 13:55
Гост

Толкова ни е качествена Каскетурата, а преди това Цацаратурата… ако си вършеха качествено работата, досега Гриша Ганчев да си е излежал присъдата. Щом спецсъда го е оправдал, значи обвинението е било мега некадърно.

адвокат от САК
адвокат от САК
28 януари 2022 14:05
Гост

До “Анонимен 28 януари 2022 13:55“ ти чувал ли си за давност, за изтекла давност и знаеш ли как се прилага в наказателното право….Не знаеш, нали, ноооо – браниш олигарсите от Прехода и за съществуването им са ти виновни главпрока и Цацаров…Тройната ламя или мадридския крадец що не го осъдиха, а, когато още не беше изтекъл срока на давността- тогава Гешев не беше главпрок и Цацаров не беше шеф на КПКОНПИ…Май ще се окаже по-различна работата, отколкото си въобразяваш…

Чочо
Чочо
28 януари 2022 14:37
Гост

Това може би не е случайно.

Наивник на средна възраст
Наивник на средна възраст
28 януари 2022 23:32
Гост

Дам, мисля че повече няма какво да се каже…

Цвети
Цвети
28 януари 2022 14:06
Гост

Да ги закриват тези поръчкови спецове. Те работят за всеки друг, но не и в името на правосъдието ни.

Васил
Васил
28 януари 2022 14:17
Гост

Абсолютно. Само троловете на Борисов ги хвалят, защото имаха голяма изгода от тях. Но тази лична изгода нямаше нищо общо със справедливостта, която обществото очаква.

Мики
Мики
28 януари 2022 14:39
Гост

От години насам обществото само си очаква. Обаче…само празни надежди.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2022 13:37
Гост

Булумач.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2022 13:35
Гост

Кошаревски свидетели. Няма как да се докаже, че свидетеля е чул точно това по телефона и не лъже.

Фики
Фики
28 януари 2022 14:49
Гост

Явно нещата въобще не са ви ясни.

Тошков
Тошков
28 януари 2022 13:33
Гост

Бе кой ще осъди Гриша Ганечев бе…

Кики
Кики
28 януари 2022 14:52
Гост

В някоя нормашна правова държава с независим съд, това е напълно реално.

Гъливер
Гъливер
28 януари 2022 13:25
Гост

Безпочвените обвинения на Цветанов и ГЕРБ паднаха. Хубаво, че се отървахме от тия репресиращи хора.

Рики
Рики
28 януари 2022 14:54
Гост

Колкото се отървахме от Сокола, който все още дърпа конците.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2022 13:25
Гост

То така и Алексей Петров беше обвинен и набеден за престъпник, а сега е оправдан и е доказано чист. Но Цветанов вече не е в ГЕРБ, не заема длъжност в държавата и се е покрил, като напикано мушкато. И не казва нищо. Гледа, като теле и се прави, че не разбира за какво става дума.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2022 13:24
Гост

На Бориосв амбицията да ти вземе половината бизнес или ако не му го дадеш доброволно ще ти „стъжни живота“, което се разбира, че ще ти намята една камара безпочвени обвинения. Така бачкаше мутренската структора, която ни управляваше. А вие пищетепротив новите сега. Алтернативата ви е пак ГЕРБ. Дето за 12 години нямат една завършена магистрала, ама се преекспонираше, че едва ли не правим пътищата от София до Токио.

Беленски
Беленски
28 януари 2022 13:22
Гост

То това се подразбираше от бая време и се усещаше, че така ще е

Анонимен
Анонимен
28 януари 2022 13:22
Гост

Сега спокойно може да съди държавата, заради нелепите обвинения.

Spiro
Spiro
28 януари 2022 13:22
Гост

Да, защото обвиненията са неоснователни. Измислени от ГЕРБ за да репресират.

Radosveta
Radosveta
28 януари 2022 13:21
Гост

Има си хас