Премиерът Бойко Борисов е осъден да плати 5000 лева обезщетение на депутатката от БСП Елена Йончева за неимуществени вреди от изказванията му по неин адрес отпреди две години, в които твърди, че правителството на ГЕРБ е било принудено да плаща милиони за интервютата ѝ.

Това е решил на втора инстанция състав на Софийския градски съд (СГС) с докладчик младши съдия Боряна Воденичарова. Градският съд обаче е отхвърлил иска на Йончева срещу партията ГЕРБ. На първа инстанция Софийският районен съд беше приел, че виновното поведение на Борисов е при изпълнение на работата му, а тя е възложена от ГЕРБ и партията беше осъдена да плати солидарно обезщетението с Борисов.

Според градския съд обаче: „Изказването на член на политическа партия не може да обуслови отговорност на партията, в която членува, респективно изказването на депутат не може да обуслови отговорност на партията, от която е включен в изборната листа“.

Според съда не са били представени доказателства, че ГЕРБ е възложила на Борисов представителство и следователно няма основание за ангажиране отговорността ѝ.

В тази връзка градският съд се позова на определение на Върховния касационен съд (ВКС) по друго дело за обезщетение срещу политическо лице и партията, към която принадлежи. Става въпрос за иска на бизнесмена Огнян Донев срещу бившия вече депутат от „Атака“ Димитър Димов. Донев съдеше народния представител, който от парламентарната трибуна цитира негово измислено интервю, уж, дадено за сп. „Форбс“. То всъщност е публикувано в сайта „Бъзийклийкс“. Искът на бизнесмена беше и срещу „Атака“, но според ВКС партията не може да бъде възприемана като възложител по смисъла на чл. 49 от ЗЗД, за да носи и тя отговорност за изказванията на депутат от листите си.

Йончева заведе делото заради две изказвания на Борисов в предизборната кампания през 2017 г. – на 10 март в Бургас и на 12 март във Варна, в които той казва, че правителството на ГЕРБ е било принудено да плаща милиони за интервюта на Йончева. На първа инстанция районният съд прие за доказано, че депутатката е претърпяла вреди от първото изказване на Борисов по време на събитие в Бургас, в което той казва: „Ще ли сте успешни журналисти вие, ако по няколко милиона държавата ви плаща за едно интервю взето? Питам: Ако за интервю държавата България, през една от централите си, плаща на журналистка за интервюта в чужбина по няколко милиона струвайки, които даже нашето правителство беше принудено от предишното да доплати“.

Друга негова реплика от събитието, с която според съда Борисов е навредил на Йончева, е „бяхме принудени милиони да платим за нея. С мъж – премиер тогава“, в която е визирана и връзката в миналото на журналистката с бившия премиер Сергей Станишев.

Градският съд споделя изводите на първата инстанция, като разяснява в решението си, че пределите, до които се простира свободата да се отстоява мнение и да се разпространява информация се определят от възможността да бъдат засегнати неоправдано честта и достойнството на гражданите, като това са и границите, в които изразеното мнение не е обидно или клеветническо.

„Не всяка негативна или експресивна оценка може да се приеме за обидна, тъй като това би отрекло напълно конституционното право на изразяване на мнение, но със сигурност обидна е оценка, която съдържа вулгарни, цинични изрази и квалификации по нечий адрес или ако чрез позорящо внушение създава у трети лица отрицателно впечатление за пострадалия“, се казва в решението.

С него съдът приема, че изявлението на Борисов не представлява оценъчно съждение, а твърдение за конкретно осъществили се факти – че държавата е била принудена да плати на Йончева няколко милиона лева за извършена от нея работа като журналист по времето, по което нейният „мъж“ е бил министър-председател.

По делото е било установено, че между БНТ и Йончева е имало два сключени договора за документални филми, но те са били платени от спонсори, на които телевизията се задължала да излъчи заставки. Според СГС е доказано, че Йончева е финансирала филмите си с пари от посочените спонсори, а не ѝ е плащано от държавата.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Браво!
Браво!
10 април 2019 10:27
Гост

Добро решение, правилно, по буквата на закона. Значи все пак има някакво реално правосъдие у нас, дори когато се върви срещу силните на деня!

Анонимен
Анонимен
09 април 2019 23:15
Гост

Въобще не съм фен на Борисов. Но това няма да го спре да говори каквото си иска, дори в случая да не е прав.

Рада Госпожина
Рада Госпожина
10 април 2019 11:48
Гост

Да, простакът никога не може да се поправи. Но поне може да се наказва ад хок.

Анонимен
Анонимен
09 април 2019 23:13
Гост

Ще стане интересно, ако обжалват пред ВКС.

Мисията невъзможна
Мисията невъзможна
09 април 2019 23:03
Гост

Елена Йончева къде е тръгнала срещу ГЕРБ?

Анонимен
Анонимен
09 април 2019 23:01
Гост

Бас ловя, че тези пари ще й приседнат.

адвокат
адвокат
10 април 2019 6:50
Гост

Най-вероятно и ВКС би се произнесъл по този начин, а Йончева е „тръгнала“ срещу мафиотизирането на остатъците от държавността. Интересният въпрос е рая ли сме или народ?