Софийският градски съд (СГС) прекрати и върна на прокуратурата делото срещу изпълнителния директор на БТА Максим Минчев.

Той е обвинен за сключени две сделки, по които агенцията е предоставяла реклама и информационни услуги срещу доставки на трапезна вода. Според прокуратурата обаче цената на доставената вода е била в пъти по-висока от средната и така са нанесени щети на БТА за над 93 000 лева.

Обвинението твърди, че при избора на доставчик не били прилагани обективни критерии и не е правено проучване на пазара, нито са провеждани обществени поръчки.

Днес в градския съд беше проведено разпоредителното заседание по делото, като съдия Милен Михайлов прие, че е допуснато съществено нарушение, което пречи на подсъдимия да научи точно в какво престъпление е обвинен.

„В обвинителния акт са изложени подробно факти, свързани с правомощията на Минчев и сключването на договорите, но изобщо не е посочено как са изпълнявани тези договори, нито количеството, вида, стойността и датите на доставка на минералната вода и извършените рекламни услуги по всеки договор. Отделно от това има неточност и неяснота в обвинителния акт относно размера на вредата, която е настъпила за БТА“, съобщиха от съда.

Според съдебния състав прокуратурата не е очертала ясно и точно предмета на престъплението и участието на Минчев в него. Определението не е окончателно и подлежи на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд.

Обвинителният акт срещу Минчев беше внесен в съда през октомври. Ако шефът на БТА бъде признат за виновен, той може да получи наказание от 1 до 6 години затвор и съдът може да го лиши от правото да заема обществена или държавна длъжност. Генералният директор на БТА е на свобода срещу най-леката мярка за неотклонение – „подписка“.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
11 декември 2018 13:36
Гост

Не е първият, който върти далавери. Чак пък да не му е ясно в какво го обвиняват!

Анонимен
Анонимен
11 декември 2018 12:55
Гост

И какво излезна сега-калпаво обвинение.

Анонимен
Анонимен
11 декември 2018 12:55
Гост

Глупости. Калпаво обвинение.

Анонимен
Анонимен
11 декември 2018 13:34
Гост

Хитър ход. Протакат делото просто.