Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) огласи образците на новите декларации за имущество и интереси, които трябва да подадат хилят представители на централната и местната власт. Те са утвърдени с решение на комисията от днес.

„Лицата по чл. 6, ал. 1, подали встъпителни декларации по реда на отменения Закон за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, следва да подадат ежегодна декларация в частта за имуществото в срок до 15 май за предходната календарна година“, напомнят от КПКОНПИ.

И посочват, че тези, за които за първи път възниква задължение за деклариране, следва да подадат встъпителна декларация за имущество и интереси в срок до един месец от датата на утвърждаване на образеца на декларацията, т.е. до 8 юни 2018 г.

Указания настройка преди попълване на декларацията

Декларацията за имущество и интереси задължително се подава на хартиен и технически носител (CD). „Следва да се спазват указанията за предварителна настройка на компютъра, както и указанията за попълване, които се намират в електронната форма на декларацията и се появяват при позициониране на курсора на мишката в горния десен ъгъл на клетката, виж и „Помощ за попълване”, обясниха от КПКОНПИ.

Декларацията се подава на хартиен и технически носител по пощата с обратна разписка на адрес: гр. София 1040, ул. ”Антим І” № 17, ет. 6, КПКОНПИ, за Публичен регистър, или на ръка на същия адрес.

Декларацията може да се подаде и по електронната поща на адрес publicregistry@ciaf.government.bg, само когато деклараторът притежава електронен подпис.

Глобата за неподаване в срок е от 1000 до 3000 лв. Освен това, всеки задължен, който не обяви доходите, вече ще бъде подложен на проверка за законността на имуществото му.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
08 май 2018 17:53
Гост

Юруш на декларациите, че да не светнете

4avdar
4avdar
08 май 2018 15:10
Гост

Maй ще има доста проверки за законността на имуществото.

Anonimen
Anonimen
08 май 2018 15:13
Гост

Въпросът е как ще санкционират провинилите се. Или пак само гръмки думи, а действия-никакви.

Минувач
Минувач
08 май 2018 15:09
Гост

А сега да видим дали ще си декларират всичко.

Go6o
Go6o
08 май 2018 15:12
Гост

По мои спомени миналата година един „върховен“ въобще не си подаде и нищо не се случи.