За първи път бивши членове на Висшия съдебен съвет ще получат оценка за работата си в кадровия орган. Това стана задължително с измененията в Закона за съдебната власт от август 2016 г.

Тогава в чл. 28, ал. 2 беше записано следното: „В едномесечен срок след възстановяването на длъжността по ал. 1 членове на Висшия съдебен съвет с изтекъл или предсрочно прекратен мандат получават оценка за дейността си по методика, приета от пленума на Висшия съдебен съвет. Оценката става част от атестацията като магистрат за периода преди встъпването му като член на Висшия съдебен съвет“.

Законовият срок вече изтече, но оценки ще има. По информация на „Лекс“ заявление да получат такива са подали бившите кадровици Димитър Узунов, Милка Итова, Каролина Неделчева, Даниела Костова и Камен Иванов.

Отделно Комисията по атестиране и конкурсите към Съдийската колегия вече работи по изготвянето на докладите за оценка и на останалите бивши членове на ВСС. Пред „Лекс“ заместник-председателят на КАК Красимир Шекерджиев заяви, че за всеки казус е определен по един докладчик – член на КАК и вече се събират необходимите материали.

Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия също работи по изготвянето на оценките, но не само на бившите членове на съвета, но и на някои инспектори, каза за „Лекс“ председателят на комисията Даниела Машева.

Според методиката, приета именно от тези, които сега трябва да получат становище за работата си, се вземат предвид: годишните доклади на ВСС; годишните доклади за независимостта и прозрачността на дейността на органите на съдебната власт и на ВСС и обсъжданията по тях; годишните отчети за изпълнение на бюджета на съдебната власт; докладите на ЕК до Съвета и ЕП за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка; докладите на GRECO; Информационното табло на ЕК за правосъдните системи; докладите на CEPEJ; пълните стенографски протоколи от заседанията на Пленума и колегиите на ВСС, както и протоколите от заседанията на комисиите на съвета.

Освен това се отчита и как са изпълнявали компетентностите, които Конституцията и Законът за съдебната власт възлагат на членовете на съвета.

Оценката може да бъде или „положителна“, или „отрицателна“. Проектът ѝ се изготвя и разглежда най-напред от КАК, а след това от съответната колегия и накрая от Пленума на ВСС.

На заседанието си в понеделник Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия ще разгледа и първия проект за оценка и той е за дейността на Димитър Узунов като член на съвета.

Казусът с Камен Иванов, сега съдия в Софийския апелативен съд, обаче е по-интересен, защото той участва в конкурса за повишаване в Наказателната колегия на Върховния касационен съд. По закон оценката, която ще получи като член на съвета, трябва да стане част от атестацията му, направена за периода преди да стане кадровик. През годините по време на заседания на съвета Иванов многократно се е оплаквал, че навремето несправедливо е бил оценен с „добър“.

По всяка вероятност той ще бъде извънредно атестиран, но решението все пак е на Комисията по конкурсите и атестирането.

Отделно не е ясно как конкурсната комисия ще реши кои точно негови актове да разгледа при преценка на професионалните му качества.

Според Наредбата за конкурсите един от документите, които кандидатът трябва да подаде със заявлението за участие са копия на три акта, изготвени от него през последните три години от дейността му, по избрани от него разгледани и приключени дела и преписки. Все пак е възможно Иванов, който е съдия от около пет месеца и за това време да се е произнесъл окончателно по някои дела.

В наредбата е предвидена и възможност за предоставяне и на други документи по желание на кандидата, свързани с професионалните му и нравствени качества. Това ще рече, че ако реши, комисията може да позволи на Иванов да представи и по-стари негови съдебни актове, отпреди избирането му за член на съвета.

Как ще бъде разрешен въпросът, тепърва ще стане ясно.

Друг бивш член на ВСС – Милка Итова, също подаде документи в конкурса за повишаване във ВКС. След края на мандата ѝ тя поиска да се върне на работа не в СГС, където беше преди избора, а в Административния съд София-област, което и стана. Но сега тя не бе допусната до участие в конкурса, защото не отговаря на принципа за тригодишната уседналост на заеманата длъжност.

Сред останалите кандидати за повишаване във ВКС са шефката на Апелативен съд-Бургас Деница Вълкова, бившият началник на Софийския окръжен съд Филип Владимиров, и.ф. ръководителят на СГС Десислава Попколева, зам.-шефката на САС Елена Каракашева, както и ръководството на Апелативния специализиран наказателен съд – Даниела Росенова, която засега е временно председател и заместничката ѝ Петя Колева.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
16 февруари 2018 11:18
Гост

Искам само хубави оценки. Нали знаете приказката. За м… или добро, или нищо.

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2018 21:26
Гост

А къде е Галя Георгиева? Някой нещо чувсл ли е за нея?

Даскала
Даскала
15 февруари 2018 18:00
Гост

Седни си, Мите, две.

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2018 17:44
Гост

Ще стане като с атестациите на магистратите – всички ще бъдат отличници. А това, че някои хора, гравитиращи около бившия представляващ, унижаваха и смазваха колеги съдии, няма да им бъде отчетено в оценката, нали