Сериозно разминаване в размера на бюджета на съдебната власт за следващите три години има в прогнозите на финансовия министър Владислав Горанов и на Висшия съдебен съвет.

Според разчетите на кадровия орган за 2020 г. са заложени 824.6 млн. лева бюджет, за 2021 г. – 871.8 млн. лв. и за 2022 г. – 932.47 млн. лева. Те бяха одобрени от ВСС през февруари, като тогава изрично беше посочено, че с тези пари ще може да се осигури ръст на заплатите с по 10% на година за периода от 2020 до 2022 г., до 6 заплати бонус за силно натоварените и специализираните органи, 100 нови бройки за съдебни помощници и 23 нови щата за административни съдии.

Владислав Горанов обаче предлага общо с около 400 млн. лева по-малко – за всяка от следващите три години по 741 млн. лева бюджет, което е с около 37 млн. лева повече от парите за тази година.

Предложението на финансовия министър беше докладвано от представляващия ВСС Боян Магдалинчев, който обясни, че то е изпратено за съгласуване. Той предложи ВСС да не съгласува бюджетната прогноза на Горанов.

Даниела Марчева я определи като „рестриктивна политика“ като добави, че едно „не съгласува“ не е достатъчно, а трябва ясно становище.

Тази последователна политика на изпълнителната власт – да реже години наред бюджета… Крайно време е ние да изразим нещо много по-силно от двете изречения, които са подготвени. Извинявайте, как точно се прави съдебна реформа без достатъчно средства? Нашата реакция тук трябва да е много по-силна и много по-изявена, защото бюджетът на съдебната власт е самостоятелен. Има няколко конституционни решения в тази посока. Как точно изпълнителната власт ще реши колко пари да ни отпуска?„, заяви Марчева.

Тя поиска да знае дали е ясно кои пера конкретно ще бъдат намалени.

Представляващият ВСС заяви, че „на този етап не е дошъл моментът за по-резки реакции„.

Кадровиците подкрепиха предложението на бюджетната комисия да не съгласуват бюджетните прогнози на Горанов.

Служебни автомобили по разпределение

Четири съдилища ще получат от старите автомобили на Висшия съдебен съвет, стана ясно още на днешното заседание.

Наскоро кадровият орган купи 50 чисто нови коли „Шкода Октавия“, като 13 от тях са за ВСС, а другите 37 – за различни съдилища. Наред с това обаче в автопарка на съвета има налични 12 автомобила „Фолксваген Пасат“. Един ще бъде бракуван, а останалите ще бъдат раздадени на органите на съдебната власт, обясни днес Боян Магдалинчев.

Четири съдилища са отправили искане за предоставяне на превозни средства. И днес кадровият орган ги удовлетвори. По един ще получат Върховният административен съд и административните съдилища София-град и Смолян, а два отиват в Софийския районен съд.

Що се отнася до останалите, Магдалинчев обясни, че и те ще бъдат предоставени, но това ще на по-късен етап. Той посочи, че е имало предложения съдилища да прехвърлят свои коли на други съдилища, но на първо време бюджетната комисия иска да види за какви автомобили става дума, тяхното състояние и да направи справка за наличния автопарк.

Севдалин Мавров попита Лозан Панов дали Върховният касационен съд няма нужда от автомобили. „Защото разбирам, че заместник-председателите на ВКС пътуват с обществен транспорт, а съдиите в страната искат да се срещнат с тях и с председателя на ВКС. Сега даваме коли. Дали ВКС няма нужда от такива?„, попита Мавров.

Отговор получи от Боян Магдалинчев – от ВКС няма постъпило искане за предоставяне на автомобили.

9
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Постно
Постно
08 април 2019 16:56
Гост

Парите за образование, здравеопазване и съд са инвестиция в бъдещето на държавността. Служебни коли може и да не им трябват, обаче повече щатове и добър материален стимул са много важни за да има качествено правораздаване! Горанов не е прав и ако направи пицата твърде постна, някрая може да се задави с нея!

Станимир
Станимир
07 април 2019 0:36
Гост

Не стига, че са несменяеми, с куп привилегии, ами и още да наливат…. Ми браво на Горанката, че се усети да не налива в куха каца пари, имаме спешна нужда от ПРОЧИСТВАНЕ на системата на закостенели юридически мозъци с мръсни ръце и минало.

ВРЕМЕ Е ЗА ДРАСТИЧНИ РЕФОРМИ
ВРЕМЕ Е ЗА ДРАСТИЧНИ РЕФОРМИ
04 април 2019 19:39
Гост

Реформата предполага на първо място СПИРАНЕ НА БЕЗОБРАЗНИТЕ ПРИВИЛЕГИИ! СПИРАНЕ на 20-те заплати-това е сума, достигаща над 100 000 лв, за сравнение- другите професии при пенсиониране получават около 6000 лв(6 заплати по 1000 лв). Съдиите и прокурорите с по 20 стомаха ли са,че все са се ненаяли, и все за още и още лампят. СПИРАНЕ НА ПАРИТЕ ЗА ДРЕХИ. КАКВО Е ТОВА БЕЗОБРАЗИЕ 2000 лв-и то безотчетни, къде го има това? Редукция на заплатите-до рзмера на заплатите в Университетите(в СУ-асистент е с около 800 лв, доцент-под 1000лв, професор-под 1100лв ). Няма демокрация съдия да получава повече от професор-а тук ори… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
04 април 2019 15:46
Гост

Мавров само как настъпи Панов. Преди време самият председател беше инициатор за намаляване на служебните автонобили.

Анонимен
Анонимен
04 април 2019 15:41
Гост

За сетвн път Горанов доказа, че е слаб министър. Реформа без средства не се прави.

Браво на Горанов!
Браво на Горанов!
04 април 2019 19:25
Гост

Е ако кажеш,че свърхфинансираната съдебна система е без средства е цинизъм. А реформата предполага СЪКРАЩЕНИЯ-закриване на прокуратури, съдилища, следствие, намаляване на бройката на съдии и прокурори-защото днес сме на едно от челните места по брой на съдии и прокурори, и то отрупани с привилегии!

Анатолий
Анатолий
07 април 2019 0:39
Гост

Близо милиард лева, а е такъв джандем, само връзкари, кадровици, лизачи и бивши ченгета….. искат прочистване, а не пари, браво на Горанов, че се усети да не налива материал в тая съдебна тиня. Дано ВСС се изчисти от сополите и от там надолу, като почнеш, чак до районните съдилища и прокуратура

Възмутен
Възмутен
04 април 2019 15:34
Гост

Е, пак се разминахме с повишаването на заплатите.

Анонимен
Анонимен
04 април 2019 15:37
Гост

По-лошото е, че няма да се разкрият нови щатове за административни съдии. А после се чудим защо не може да се реши проблема с натовареността.