Специализираният наказателен съд сложи точка на четенето на обвинителния акт по делото за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ). Днес съдия Виржиния Петрова отхвърли доводите на защитата, че промените в НПК, с които делата вече започват с доклад на съдията, а не с четене на обвинителния акт, не се отнасят за започналите вече производства.

Новият текст на чл. 276, ал. 1 от НПК казва, че съдебното следствие започва с доклад, в който председателят на състава посочва основанията за образуването на делото и предявените граждански искове. Промените влязоха в сила преди две седмици и според специалисти по наказателен процес, с които „Лекс“ разговаря тогава, делото за КТБ няма как да продължи по стария ред, защото нормата, на която се основаваше четенето на диспозитива, вече не съществува.

От защитата обаче заявиха днес, че подсъдимите биват поставени в неравностойно положение, защото едните са успели до момента да чуят подробно обвиненията срещу тях, докато при новата процедура останалите ще чуят само краткия доклад на съдията. Адвокат Константин Симеонов пък обвини прокурорите по делото, че не искат да четат „собственото си творение“.

Заместник-главният прокурор Иван Гешев, който днес се яви в залата, опонира, че още през есента на 2016 г. всички са получили обвинителния акт, а освен това той е публикуван от прокуратурата и е достъпен за всички. По думите му, в никоя страна от ЕС няма такава практика, а в Австрия обвинителните актове са само по две страници.

„Никъде това, което беше до момента, което започна като комедия и беше на път да стане фарс – да се четат хиляди страници, не може да се случи“, каза Гешев. Четенето на обвинителния акт започна на 9 май 2018 г. Само диспозитивът му е 5000 страници, а за 9 месеца прокурорите не успяха да изчетат и половината от него.

Зам.-главният прокурор коментира още днес, че подсъдимите по делото опитват да го протакат с надеждата да се промени политическата обстановка.

„Те правят всичко възможно процесът да се забави доста във времето. Вероятно разчитат да се реши с някакви извънправни способи, като смяна на политическата обстановка, смяна на длъжностни лица – нещо да се промени. Удавник за сламка се хваща. Чакат нещо да се промени, защото по това дело нямат шанс на база на събраните доказателства. Чакат някакво случайно събитие“, каза Гешев и добави, че се надява основният подсъдим Цветан Василев да бъде върнат в България преди края на процеса. Бившият собственик на КТБ е в Сърбия, а там процедурата по екстрадирането му се бави с години.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
05 февруари 2019 15:38
Гост

Добре ще е и да се види края на делото. Колко хора изгоряха…

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2019 15:38
Гост

Четенето на тези подробни обвинения само бави процеса.

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2019 15:37
Гост

Тези промени в НПК са абсолютно положителни, именно за такива дела.