Процесът за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ) срещу Цветан Василев и още 17 подсъдими започна по същество в Специализирания наказателен съд с безпрецедентно четене на 5000 страници диспозитив на обвинителния акт, който е общо над 11 000 страници.

Още при внасянето на делото в съда защитата на подсъдимите се беше заканила, че ще иска прокуратурата да изчете обвиненията. Специализираната прокуратура внесе делото през юли м.г., като обяви, че всички копия от обвинителния акт са 210 000 страници, а публикуваният тогава „Общ поглед върху „Моделът КТБ“ беше 155 страници.

След множество отлагания заради проблемите с призоваването на Цветан Василев, който е в Сърбия, делото днес най-после започна и срещу него ще се гледа задочно.

Съдия Виржиния Петрова попита подсъдимите и защитата дали искат да се чете обвинителния акт и те потвърдиха искането. След това съдия Петрова каза, че това е една от най-тържествените части в един съдебен процес и поиска всички да станат прави за предстоящото голямо четене. Това предизвика иронични ръкопляскания в залата от страна на подсъдимите и защитниците. Адвокат Ина Лулчева, която защитава подсъдимите одитори от KPMG Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев каза, че в закона няма изискване страните да стоят прави, още повече че става дума за изключителен обем и това означава хора, които са и на възраст, да стоят прави с часове.

„Ние никога не сме поставяли изискване прокурорът да стои прав. Аз заявявам, че не съм в състояние да стоя права 8 часа“, каза Лулчева, след което съдът се съгласи и позволи на всички да седнат.

Преди това шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев, който е в залата с още трима прокурори коментира, че не се притесняват да прочетат диспозитива на обвинителния акт.

„Цялата прокуратура ще участва, направена е организация за това нещо“, каза Гешев и добави, че подсъдимите и адвокатите им са запознати с обвиненията и практиката е да не се чете. Според него искането за изчитане дори на диспозитива е с цел да се забави делото. Четенето започна прокурор Даниела Начева, а преди да излезе от залата, Иван Гешев стоя прав.

Според обвинението Цветан Василев е ръководил организирана престъпна група с 14 участници, която е извършвала присвояванията от КТБ. В групата са бившите изпълнителни директори Александър Панталеев, Георги Христов, Илиан Зафиров, както и бившият ръководител управление „Кредитиране“ Георги Зяпков, външните одитори от „KPMG България“ Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев, шефката на специализираната служба за вътрешен одит Снежанка Велева-Стефанова, бившата главна счетоводителка на банката Мария Димова, заместничката ѝ Борислава Тренева-Кючукова, главният касиер Маргарита Петрова, Елка Стойкова – главен експерт в Дирекция „Анализ и обработка на кредитни сделки“, както и служителите Елена Инджева, Светлана Георгиева и Рангел Стойчев.

Отделни обвинения за престъпления по служба са повдигнати на бившите подуправители на БНБ и ръководители на управление „Банков надзор“ Цветан Гунев и Румен Симеонов, както и на шефката на екип в дирекция „Надзорно наблюдение на кредитните институции“ в Управление „Банков надзор“ на БНБ Славияна Данаилова.

Първият пункт обвинения е за длъжностни присвоявания за над 2,559 млрд. лева, извършени от Васиелв, Зяпков, Пантелеев, Зафиров, Христов, Голева, Хаджидинев, Велева-Стефанова, Стойкова, Георгиева, Стойчев и Инджева. За изнесените от главната каса на КТБ близо 206 млн. лева ще отговаря отново Цветан Василев с Маргарита Петрова, Мария  Димова и Борислава Тренева.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Z.Z.
Z.Z.
09 май 2018 16:47
Гост

Е, те така и мача ще изпуснат.

Anonimen
Anonimen
09 май 2018 13:12
Гост

Класика в жанра. Шайка престъпници по високите върхове. Трябва да има възмездие.

4avdar
4avdar
09 май 2018 13:13
Гост

А дано, ама надали. В нашата корумпирана държавица.

Anonimen
Anonimen
09 май 2018 13:11
Гост

Dano da ima spravedlivo reshenie.

5-ко
5-ко
09 май 2018 13:10
Гост

Дано не се проточи пак.