Главният прокурор Иван Гешев е уведомил редица европейски институции за трудностите, които срещат българските власти, по въпроса за екстрадирането на банкера Цветан Василев от Сърбия.

В писмо до Генералния секретариат на Съвета на Европа, до Европейския комитет по проблемите на престъпността, до председателите на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли и на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, Гешев казва: „Липсата на окончателно съдебно решение на компетентните власти на замолената държава – Република Сърбия по този конкретен случай, във връзка с водено от българските власти наказателно производство срещу българския гражданин Цветан Василев, поставя под съмнение ефективното приложение на Европейската конвенция по отношение на  задълженията на произнасянето на замолената държава в разумен срок“.

В писмото Гешев напомня, че до момента са изтекли близо 5 години и 6 месеца от изпращането на първата молба до Сърбия за екстрадирането на Василев и 4 години и 8 месеца от допълнителната.

Главният прокурор посочва още, че според процедурите по предаване на хора, издирвани с европейска заповед за арест, сроковете са до 90 дни, което е несравнимо по-кратко от произнасянето на окончателни съдебни решения за предаване или отказ от предаване на издирвани спрямо тези по конкретния случай.

От прокуратурата уточняват, че уведомяването на Давид-Мария Сасоли и Урсула фон дер Лайен е с оглед „бъдещата преценка относно готовността на Република Сърбия като кандидат за членство в Европейския съюз и прилагане на принципа за върховенство на закона в съдебните процедури“.

Наред с това Гешев е изпратил писмо и до Висшия съд в Белград, в което информира, че молбата за екстрадирането на Цветан Василев от 2014 г. е валидна.

Изразяваме недоумение от забавянето на Вашето решение с близо 5 години и 6 месеца от изпращане на първоначалната ни молба за екстрадиция на българския гражданин Цветан Василев и повече от 4 години и 8 месеца от изпращането на допълнителната молба. Информираме Ви, че такова забавяне в получаването на отговор от замолена страна е безпрецедентен случай в нашата практика като молеща страна в историята на приложението на правния механизъм на Европейската конвенция за екстрадиция, след като своевременно е била изпращана и всяка искана допълнителна информация“, изтъква Гешев.

В писмото си до Висшия съд в Белград той отбелязва, че делото срещу Василев за присвояване на милиарди от КТБ е „без аналог в историята на българското правораздаване, с огромно въздействие върху икономиката и финансовата стабилност на страната ни“.

Делото за фалита на КТБ беше образувано през 2014 г. Малко преди да бъде привлечен като обвиняем, Цветан Василев напусна страната и се установи в Сърбия. Българските власти изпратиха искане за неговата екстрадиция, но от тогава до днес съдът в Белград не се произнася окончателно по него. Сръбските власти обаче отнеха паспорта на Василев и го задължиха всяка седмица да се явява в полицията.

Делото за фалита на КТБ е в съдебна фаза. Според обвинението Цветан Василев е ръководил организирана престъпна група с 14 участници, която е извършвала присвояванията от КТБ.

Отделни обвинения за престъпления по служба са повдигнати на бившите подуправители на БНБ и ръководители на управление „Банков надзор“ Цветан Гунев и Румен Симеонов, както и на шефката на екип в дирекция „Надзорно наблюдение на кредитните институции“ в Управление „Банков надзор“ на БНБ Славияна Данаилова.

Първият пункт обвинения е за длъжностни присвоявания за над 2.559 млрд. лева, извършени от Василев и още 11 души. За изнесените от главната каса на КТБ близо 206 млн. лева отговаря отново Цветан Василев с Маргарита Петрова, Мария Димова и Борислава Тренева.

 

12
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ала бала
ала бала
05 февруари 2020 19:20
Гост

Сърбия не й пука – казва някой по-долу, и явно е така.Ама нали уж сме братя славяни и т.н.? Извод: няма братя славяни, всеки си гледа интереса, само ние не: американците,дребнаво преследват съдия,щото нещо пуснал някакъв си никому не интересен русофил веднъж до Москва; Руснаците пък, според техния интерес, го награждават с медал в Москва този русофил…турците – на където им е интереса, натам им се клати и феса….само нашите дебеили-катили, се въртят като пумпали, и се чудят на кой да се подмажат…прост народ-слаба държава. И с фашизма бяхме,и с комунизма,и с демокрацията – все се ме най-последни, щото сме… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2020 11:48
Гост

Гешев трябва да се жалва в Москва, а не в Брюксел.

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2020 11:42
Гост

Гешев да се беше оплакал на арменския поп, същата работа.

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2020 11:48
Гост

Шега, шега, ама арменския поп ще свърши повече работа, защото са една църква със сърбите и шефове са им руснаците.

Диего
Диего
05 февруари 2020 11:40
Гост

Това е напълно формално сезиране, защото на Сърбия не й дреме от Брюксел и обратното.

Някой си
Някой си
05 февруари 2020 11:41
Гост

така е, нито искат да влизат в ЕС, нито ЕС ги иска сега и затова няма лостове за въздействие. Гешев си измива ръцете.

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2020 11:23
Гост

Да ги питаш сърбите защо им е този престъпник!

Борис
Борис
05 февруари 2020 11:24
Гост

Надали им е толкова ценен. Явно някой е разперил чадър над него.

Гиньо
Гиньо
05 февруари 2020 11:21
Гост

Това дело наистина е без аналог в историята на българското правораздаване. Отмъкната е крупна сума, а да не говорим за протакането на досъдебното производство.

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2020 11:18
Гост

При срок 3 месеца, тези се бавят почти шест години! Какъв им е проблемът не мога да разбера?

Енчо
Енчо
05 февруари 2020 11:16
Гост

Не съм от хората, които симпатизират на Гешев, но в интерес на истината този път добре „загрява“.

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2020 13:44
Гост

Не, оправдава се, че Василев няма как да бъде върнат.