Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на екоминистъра Нено Димов да извърши незабавна проверка за изгарянето на битови отпадъци от няколко топлофикационни дружества. Тя е в резултат на получен сигнал от ДАНС за застрашаване на екологичната сигурност на страната, съобщиха от държавното обвинение.

Ще бъдат проверени топлофикациите в Перник и Сливен, както и ТЕЦ „ Бобов дол“ и „Брикел“.

Според разпореждането на Цацаров екоминистерството трябва на място да види спазват ли се изискванията на законите за опазване на околната среда и за управление на отпадъците.

Целта е да се установи дали има издадени разрешителни за съхранение и горене и всички други необходими документи за осъществяване на производствената дейност на топлофикационните дружества; вида и количеството съхранявани и използвани за горене отпадъци от всякакъв вид и съответствието им с документацията; замърсяване на околната среда включително и чрез измервания и проби на място, както и наличие в резултат на това на опасност за здравето на хората.

Същевременно Цацаров е разпоредил на вътрешния министър Младен Маринов полицията да съдейства на служителите на Министерството на околната среда и водите при извършването на проверката, която е със срок за изпълнение един месец.

Вчера екоминистърът Нено Димов беше в Перник след протест на граждани срещу поредното обгазяване на града, което става предимно във вечерните часове. Според хората причина за това е ТЕЦ „Република“, но от министерството и общината отричат. Димов заяви, че ще търси съдействието на МВР, ДАНС, прокуратурата и регионалната здравна инспекция, за да се установи кой замърсява въздуха.

Жители на Гълъбово и Димитровград също протестираха заради предполагаемо нерегламентирано изгаряне на отпадъци в ТЕЦ „Брикел“ и ТЕЦ „Марица 3“.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Аман от ненормалници
Аман от ненормалници
04 септември 2019 16:00
Гост

Много ми е интересно, ако не е ТЕЦ „Република“, то кой замърсява въздуха в Перник? Не че бих се доверил на мнението на един екоминистър, който вече публично е заявил, че не вярва в глобалното затопляне…

Анонимен
Анонимен
04 септември 2019 15:01
Гост

Много шум за нищо. Резултатът е ясен. Всичко ще е в нормата. Няма да има наказани.

Анонимен
Анонимен
04 септември 2019 15:04
Гост

Сефте! И докато милите ни управници са “ загрижени“ за нас, ние трупаме Менделеевата таблица в белите дробове.

hrupam morkovi
hrupam morkovi
04 септември 2019 13:18
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
04 септември 2019 10:55
Гост

Похвално! Въпреки, че отдавна трябваше да се направи това. Да видим резултатите от проверката.

Анонимен
Анонимен
04 септември 2019 10:54
Гост

Общините винаги твърдят, че всичко е в норма. Обаче това въобще не отговаря на истината.

анонимен
анонимен
04 септември 2019 10:58
Гост

Естествено. Нали иначе трябва да плащат глоби.