Главният прокурор Иван Гешев призова властите да вземат по-радикални мерки срещу разпространението на коронавируса.

„В качеството си на обикновен български гражданин, надявам се и мисля, че е време държавата в лицето на изпълнителната и законодателната власт да вземат още по-радикални мерки, които взеха и някои други държави около нас“, каза Гешев след среща с председателя на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и главния секретар на МВР Ивайло Иванов.

За по-радикални мерки преди два дни призова и Мутафчийски, но правителството реши засега да не затяга контрола. Като пример за належаща мярка, главният прокурор посочи днес затварянето на зимните курорти, за които от оперативния щаб вече подчертаха, че се оформят като място за разпространение на вируса, най-вече заради чуждестранните туристи. Гешев каза, че днес прокурор е дал указания на Регионалната здравна инспекция за спиране на лифта в Банско.

„Отдавна в цяла Европа са затворени всички зимни курорти“, каза още главният прокурор, а по същото време кметът на Банско Иван Кадев обяви, че ски-зоната се затваря незабавно. От утре затваря и ски-зоната в Боровец, а в Пампорово ще е затворено до 29 март.

„Икономика се възстановява, не така стоят нещата с човешкия живот“, обобщи главният прокурор.

Той каза още, че е нужна спешна промяна в законодателството и на още текстове в наказателния кодекс, като даде пример с разпространението на фалшиви новини, за които сега законът предвижда до 2 години затвор.

 „Морално остарели са и сега берем плодовете на това“, каза Гешев.

МВР и прокуратурата пък са създали организация за реакция на всички сигнали от граждани, подадени на тел. 112.

Шефът на щаба ген. Мутафчийски обобщи, че очакваните проблеми са свързани с нарушаване на карантината след увеличаващия се брой на хората, които се налага да бъдат изолирани, както и със спекула в цените на маските за лице, дезинфектанти и лекарства.

„Това са въпроси, които изискват вниманието на прокуратурата. Не можем да се справим сами“, каза Мутафчийски, а главният прокурор подчерта, че се осъществява постоянен мониторинг. Той призова и да не се всява излишна паника, за да не се превърнем „от общество в сбор от уплашени индивиди“.

Въпреки множеството ограничителни мерки срещу събирането на повече хора на едно място, държавата няма да затваря храмовете, след като и църквата отказа да го направи. Главният секретар на МВР Ивайло Иваново посочи само, че когато имат вяра, хората могат да се молят вкъщи и не е задължително да отиват в храм.

От МВР публикуваха и списък с препоръки към гражданите в условията на извънредно положение. Основно правило според министерството е хората да проверяват достоверността на информацията и при съмнение да се обаждат на тел. 112, но в никакъв случай и по никакъв повод да не дават пари на непознати.

„Измамниците успешно използват желанието на хората да помагат на полицията, други ще се възползват от страха и несигурността около разпространението на коронавируса. Не им позволявайте да злоупотребяват с вашите емоции, бъдете бдителни! Бъдете много подозрителни към всяко телефонно обаждане или съобщение, с което организация или институция ви подтикват да предприемете незабавни действия за даване на пари по повод разпространението на коронавируса! Имайте предвид, че измамливите обаждания могат да се случат по всяко време на денонощието, докато сте на работа или вкъщи! Матрицата при телефонните измами е една – по телефона искат пари, схемите са различни“, обясниха от МВР.

Възможните нови сценарии на измамниците са да заблудят хора, като се представят за лекари и твърдят, че близък на жертвата е заразен с коронавирус и е необходимо да плати за неговото лечение. Друг вариант е да искат пари за освобождаване на колет с лекарства, ваксини, отвари и др. за лечение на коронавирус или медицински предпазни маски, ръкавици и др. Възможно е и искане на „капаро“ за закупуване на лекарства и ваксини на по-изгодни цени.

„Не се доверявайте на обаждания от непознати или такива, представящи се за полицаи, лекари, ваши близки или роднини, особено, ако ви искат пари за лечение на коронавирус, закупуване на ваксина, лекарство и др! Опитайте се да запазите самообладание! Подчертаваме – към момента няма ваксини, таблетки, отвари, лосиони или други продукти с рецепта или без рецепта, за „излекуване“ от covid-19 – онлайн или в магазин“, заявяват от МВР и призовават хората да игнорират онлайн оферти за ваксини, лекарства и др.

„В случай на  посещение на домашния Ви адрес от непознати, независимо дали са облечени в защитни медицински облекла, изисквайте задължителна легитимация за удостоверяване на принадлежността им към органите на МВР или здравните власти.  При съмнение за опит за неправомерни действия,  позвънете на тел.112!“, подчертават още от вътрепното министерство.

Призивите са още за използване предимно на  електронни начини на плащане, да не се носят големи суми пари, както и да не се съхраняват в домовете.

Препоръките към фирмите са също да не съхраняват големи суми, както и да вземат мерки за охрана на стоките.

„Юридически лица, които ще продължат да работят (в частност хранителни магазини и аптеки), и към момента генерират значителен оборот – да създадат организация за ежедневно инкасиране на паричните средства, а при необходимост и по няколко пъти на ден, с оглед недопускане на събиране и пренасяне на големи парични суми“, посочват от МВР.

Съвети за храните и лекарствата:

  • Обръщайте  внимание на обявените цени на хранителните продукти и стоки от първа необходимост по стелажите на търговските обекти и стойността им при заплащането на каса;
  • Не се предоверявайте на обяви в интернет сайтове, предлагащи хранителни продукти и стоки от първа необходимост от неизвестни източници, както и не пазарувайте от импровизирани пазари.
  • Бъдете бдителни при теглене и разплащане с електронни платежни инструменти, с оглед неправомерно придобиване на данни от тях
  • Закупувайте лекарствени продукти и медикаменти единствено от лицензираните аптеки и дрогерии, които имат съответното разрешение;
  • Дрогериите и сайтовете за продажба на лекарствени продукти по интернет могат да предлагат само лекарства, които не се отпускат по лекарско предписание. уверете се, че тези сайтове имат разрешение за търговия на дребно по интернет, както и регистриран стационарен обект.
  • Имайте предвид, че не всички предпазни маски, облекла и антибактериални гелове са медицински изделия. такива са само тези, закупени от лицензираните аптеки и дрогерии;
  • В случаи на установени завишени цени на предлагани лекарствени продукти и медикаменти, сезирайте компетентните органи – Изпълнителната агенция по лекарствата, Комисията за защита на потребителите, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, или  подайте сигнал на тел.112.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
John black
John black
20 март 2020 15:26
Гост

Аз съвети и акъл от трудно завършили седми калс милиционерчета нито вземам, нито смятам да им спазвам малоумщините!

мирослав апостолов
мирослав апостолов
20 март 2020 15:23
Гост

Наистина са належащи по-радикални мерки – цялата гербаджийска шайка и поддръжниците им в затвора до живот!

Four=
Four=
16 март 2020 19:27
Гост

Тримата плешивци търсят четвърти за белот

.....
.....
18 март 2020 9:11
Гост

По-страшното е , че всичките са един натюрел и като безпардонно поведение . Сравнете техния нагъл тон с този на Макрон в обръщението им към французите . Цели цивилизации разлика и на интелектуален изглед и отношение към народ . Боко се клонира в себеподобни и на вид и наповедение . Излизат групово един до друг , въпреки , че съветват обратното ,надпреварват се да дават акъл извън възложените им компетентности , което демонстрира , че считат , че другите са недостатъчни за решаване на проблем .

Анонимен
Анонимен
16 март 2020 14:29
Гост

Завишените цени на предлаганите лекарствени продукти и медикаменти са факт отдавна. Кой и защо допусна това? И защо търсенето ще определя цената?

Радо
Радо
16 март 2020 14:25
Гост

Трябва да си пълен идиот, за да се вържеш на тези измамници. Какво могат да то предложат срещу пари? Може би имунитет срещу корона вируса!

Слънце!
Слънце!
16 март 2020 14:03
Гост

Ей, да го видим и Гешев като обикновен български гражданин!

Анонимен
Анонимен
16 март 2020 14:04
Гост

Когато нещата ескалират, няма място за величаене и фасони. Никой не е застрахован.

Анонимен
Анонимен
16 март 2020 14:02
Гост

Браво! Не му е сега времето да си ходиме по почивки. Толкова ще го преживеем за известно време.

Filaretov
Filaretov
16 март 2020 13:35
Гост

Аз още се изумявам как някакви хора се чудят за пролетта и около Великден дали ще могат да отидат до Гърция на плаж. Чудя се как се вайкат, че няма кино и кога ще отвори. Чудя се как се тръшкат, че не им работи фитнеса и любимото заведение. Ами извинете, че ви се създава толкова голям дискомфорт да си седите у дома! Защото едно време хората са се крили в бункери от американските бомби! И тогава е било далеч по-страшно от това да седиш у дома, да ти доставят храна и да зяпаш ТВ. Защото е ясно, че поне 4%… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
16 март 2020 14:22
Гост

Е, всичко си има граници. Колко ще се скътават? Нали все пак се очакват резултати от работата им.

гн. Филипов
гн. Филипов
16 март 2020 13:34
Гост

И аз призовавам за категорично отхвърляне на толерирането на хора по парковете. Това, че навън е хубаво времето не знач, че трябва „малко да се поразходим“. Той може да е здрав но да заразява други хора. И това на простите кратуни на хората от 16 до 40 годишна възраст не може да им се обясни. Като не разбират с добро ще стане с лошо.

Клементина госпожа
Клементина госпожа
16 март 2020 13:32
Гост

Възрастните и хората над 50 са свикнали на режим. Те са били в казарми. Някой са преживели доста трудни времена. Могат да си седят у дома с месеци. От друга страна разглезеното младо поколение веднага започва да пита кога ще иде на МОЛ, кога ще иде на кино и кога може да излезе да пие бира в парка или пред блока, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО на групички от по 8 човека минимално. Е това как да го спреш освен със строги мерки? Пък да пискат после как им се ограничават правата колкото си искат.

Филипова
Филипова
16 март 2020 13:31
Гост

Няма да се оправим ние без строк Комунистически или просто тоталитарен режим. Може да не ни харесва, но сме спазвали строги правила само когато сме били под комунистически, нацистки режим или под робство. Иначе сме рая и не приемаме да сме свободни, ние искаме свободия

мистър Минков
мистър Минков
16 март 2020 13:30
Гост

Категорично трябва да се вземат мерки за кибиците в парковете, които си пият спокойно биричката в топлото време. А такова предстои тепърва!

Кирилова
Кирилова
16 март 2020 13:29
Гост

Хората са неуки! Слаба образователна система ще си даде резултатите сега. Никой не слуша какво му се говори. И това предимно от младите българи. Онзи ден гледам как псуват генерала в сайта на БТВ. Подиграват му се, че е Годжи. Нелеп народ. Нелеп. И това са младите!

Раданова
Раданова
16 март 2020 13:28
Гост

Какво радикално? Какво още да се направи освен 5 години затвор и 5000 лв. глоба?

Велизара
Велизара
16 март 2020 13:27
Гост

По-радикално е да се затворят градовете и границите. Не да кацат самолети! И да се забрани за Великден да се прибират по родните си места столичани. Защото така ще пламнем, че няма да ни се вярва!

Попова
Попова
16 март 2020 13:27
Гост

Категорично смятам, че могат да се вземат и по-радикални мерки. Българите смятат, че няма причина да се тревожат и излизат да се разхождат. Като чукнем 100000 случая и ще се чудим къде да ги лекуваме. После ще е виновна държавата, не безхаберието ни, като народ.

Димитрова
Димитрова
16 март 2020 13:26
Гост

Нормално. Аз даже се чудя досега ли не са затворили зимните курорти? Защо ?

Анонимен
Анонимен
16 март 2020 13:50
Гост

Защото българинът се стряска само когато нещата вече опрат до него. А най са ми странни тези, които висят по парковете, или пред кварталното магазинче и си пийват бира спокойно.