Главният прокурор Сотир Цацаров поиска да бъде отнето българското гражданството по натурализация на трима руснаци и един казахстанец, съобщиха от прокуратурата.

Поводът е извършена проверка от Върховната касационна прокуратура по сигнали на ДАНС, след която е станало ясно, че и четиримата са получили гражданство заради направени инвестиции, но в част от тях са установени подправени документи, а други не поддържат бизнеса.

Затова Цацаров е поискал от правосъдния министър Данаил Кирилов да отправи предложение до президента Румен Радев за отмяна на указите, с които чужденците са били натурализирани.

Проверките и предложенията идват месеци след скандала с Агенцията за българите в чужбина с придобиване на гражданство, както и разкритията, че паспорти са давани срещу подкупи за ръководството. В началото на годината пък от ДАНС предложиха да бъде отнето гражданството на 8 чужденци, които са получили документи срещу инвестиции, но резултат нямаше. След това пък Министерството на правосъдието предложи законодателна промяна, с която да бъде отнета възможността за получаване на гражданство срещу краткотрайни инвестиции.

От днешните предложения на главния прокурор става ясно, че за четиримата чужденци отдавна са били налични доказателства за повече от съмнителния начин, по който са получили български документи.

За казахстанеца Каир Рахимов преди няколко месеца писа сайтът „Свободна Европа“. Той е получил гражданство през 2011 г. за заслуги към България, въпреки че тогава вече е бил издирван от Интерпол за пране на пари, а и тук е бил разследван за финансови злоупотреби. Случаят напомняше този с руския милиардер Сергей Адониев, за който в началото на годината се разбра, че едва след 10 години е отнето българското му гражданство, въпреки че още през 1998 г. е бил осъден в САЩ за пране на пари и измама.

Впечатление прави, че както в случая с Адониев, така и при Рахимов, а и при още един от проверените от прокуратурата, гражданството е получено след подправени документи с подписа на бившия транспортен министър Петър Мутафчиев от правителството на тройната коалиция.

За да получи български документи, през 2009 г. Рахимов е представил предложение от Мутафчиев, в което е посочено че фирмата за търговия на казахстанеца  „Елена Първа“ е стратегически инвеститор, направил голяма инвестиция в България. Впоследствие проверката е показала, че предложението на министъра за Рахимов е с номер, на който съответства съвсем друг документ, а въпросното предложение изобщо не е издавано от министерството.

От ДАНС са съобщили, че още през 2010 г. е било извършено претърсване в жилище в пловдивското село Брестник и тогава били открити екземпляр от предложението на Мутафчиев и печати на министерството, които били иззети. До момента обаче Рахимов е с българско гражданство.

Другият сходен случай е с руснака Сергей Олегович Дружинин. Той пък през 2008 г. е представил предложение от министър Мутафчиев, че като крупен инвеститор през фирмата  „Монтес аури“ заслужава гражданство заради особени заслуги.

Проверката отново е показала, че транспортният министър не е отправял такова предложение, а при цитираното вече претърсване на жилище в пловдивското село Брестник преди 9 години, е бил открит екземпляр и от този документ, който касае инвестицията на Дружинин. По случая е започнало тогава разследване за документни престъпления, но две години по-късно е било спряно, защото извършител не е бил открит

Останалите два случая, заради които главният прокурор иска отмяна на гражданството е заради неподдържани инвестиции. Става дума за Владислав Левицкий, който след като е получил гражданство е закрил всички свои сметки в страната и не е поддържал инвестицията си. По същите причини Цацаров предлага да бъде отнето гражданството и на Галина Улютина.

От прокуратурата допълниха, че проверяват още сходни сигнали на ДАНС.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Действие
Действие
28 юни 2019 14:50
Гост

Добре ще е сега, след всички разкрития за шефовете на Агенцията, да се направи пълна ревизия на всички чужденци, на които е дадено българско гражданство. Да се установи кой какви заслуги има, кой е разследван я от ДАНС, я от Интерпол… И да видим накрая една официална и достоверна статиустика колко са били случаите на купено гражданство.

Анонимен
Анонимен
28 юни 2019 12:28
Гост

Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава.

Анонимен
Анонимен
28 юни 2019 12:25
Гост

Е, къде спаха, когато им приемаха подправените документи? Или просто някой си е затворил очите.

Анонимен
Анонимен
28 юни 2019 12:24
Гост

Браво, Цацаров. Наводнихме се с чужденци, които пребивават тук неправомерно.