Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на депутатката от БСП Елена Йончева заради сигнала за пране на пари, който преди 4 месеца подадоха срещу нея управляващите от ГЕРБ.

Става дума за обвиненията на Делян Добрев от ГЕРБ срещу Йончева за присвоени пари от фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ), които били прикривани в офшорна фирма. Проверка по сигнала е извършила Специализираната прокуратура и е започнала разследване за пране на пари в особено големи размери.

Според прокуратурата присвоените пари са прикривани чрез офшорката „Далий Трейдинг Лимитид“. В хода на разследването е установено, че през април 2012 г. Елена Йончева, като едноличен собственик на „Авторска телевизия“, решила да учреди съвместно с офшорната компания дружеството „Офроуд“ ООД.

Капиталът на „Офроуд“ трябвало да бъде 10 000 лева, като всеки от учредителите записва по 50 дяла, с обща номинална стойност от по 5000 лева. Йончева чрез „Авторска телевизия“ се задължила да внесе 5000 лева, но офшорката трябвало да внесе 315 000 лева срещу 50-те дружествени дяла, като 310 000 лева  били за фонд „Резервен“ на съвместното дружество. Отделно от това, офшорната компания трябвало до една година да направи и допълнителна вноска от 250 000 евро в „Офроуд“.

За управител на „Офроуд“ била избрана Елена Йончев и в това си качество тя била единствената, която можела да се разпорежда с всички сметки на фирмата. Всички договорени суми постъпили по сметките на „Офроуд“ още през юни 2012 г., като от прокуратурата поясняват, че предстоят множество действия по разследването, свързани с разпореждането с парите и спазването на данъчното законодателство.

През лятото, когато от ГЕРБ обвиниха Йончева в съдружие с Цветан Василев заради парите от КТБ в „Офроуд“, тя каза, че през офшорката е купувана само телевизионна техника и се закани да съди депутатите на управляващите.

„Всичко ще се чуе в съда. Техниката е купена през обща компания. Цялата тази сума е използвана само за техника“, каза тогава Йончева.

Днес главният прокурор отново поиска имунитета на лидера на „Воля“ Веселин Марешки и депутатите от партията му Кръстина Таскова и Пламен Христов. Става дума за делото за изнудване на собственици на аптеки, по което тримата бяха обвинени още през юли миналата година и се отказаха от имунитетите си.

Сега обаче делото е в Специализираната прокуратура и освен това са били събрани доказателства за повдигане на още едно обвинение, според което тримата са действали в престъпен сговор. Това е и причината да им се искат отново имунитетите. Според разследващите тримата са заплашвали собственици на аптеки да купуват лекарства само от „Фармнет“ при по-високи цени от другите доставчици.

Главният прокурор е поискал имунитета и на депутата от ГЕРБ Борис Кърчев за данъчни престъпления по сигнал на граждани и неправителствена организация. Проверка е установила, че през юли 2015 г., когато Кърчев е управлявал „Би Би Си Кейбъл“ ООД, е избегнал плащането на данъци за 320 000 лева.

Без имунитет ще остане и още един депутат от БСП – Георги Михайлов. Той ще бъде обвинен за безстопанственост и сключване на неизгодни договори във връзка с работата му като директор на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания – София. Михайлов е ръководил здравното заведение две години до април 2017 г. Проверка на „Икономическа полиция“ е показала огромни задължения на болницата към доставчици, които към 31 май т.г. са за почти 24 360 000 лв. Според прокуратурата задлъжнялостта на болницата е резултат от сключените договори, преобладаваща част от които са от времето, когато тя е управлявана от Михайлов.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Серго
Серго
08 ноември 2018 11:39
Гост

Няма начин да си се отъркал в Станишката и да останеш чист.

А Пеевски кога?
А Пеевски кога?
08 ноември 2018 11:37
Гост

Тези са гърмяни зайци. Трябва да се мисли по-мащабно.

Тошо
Тошо
08 ноември 2018 11:26
Гост

Да хванеш единия и да удариш другия. Като дойде време да се кандидатират-само гръмки думи и обещания, а после се скъсват да крадат.

???
???
08 ноември 2018 11:29
Гост

Не съм много сигурен каква е точно връзката на политиката с бандитите – първо крадеш и след това се криеш в политиката или обратното.

Анчо
Анчо
08 ноември 2018 11:23
Гост

Цацаров се е развихрил.

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2018 11:21
Гост

Като е толкова сигурна, Елена Йончева защо не заведе първа дело? Или се надяваше да й се размине.