Главният прокурор Иван Гешев отмени среща с лидерката на БСП Корнелия Нинова за водната криза в Перник, след като тя обяви, че след нея ще даде пресконференция по темата. Това стана ясно от прессъобщение от държавното обвинение.

Двамата трябваше да разговарят днес, като Нинова беше заявила, че ще предостави допълнителна информация за воденото от държавното обвинение разследване за водната криза в Перник.

Рано тази сутрин от БСП съобщиха, че след срещата с главния прокурор Корнелия Нинова ще даде брифинг в Перник в 13 часа.

Именно това е и поводът за отмяна на разговора между Гешев и лидерката на БСП. „Прокуратурата няма да позволи да бъде използвана за постигане на политически цели и в нарушение на конституционно регламентираните ѝ правомощия, независимо от политическия субект“, се казва в прессъобщението от държавното обвинение.

От там уточняват, че по всяка информация или сигнал за извършено престъпление, прокуратурата ще извърши проверка и ще предприеме необходимите действия.

При заявена необходимост за предоставяне на информация от значение за упражняване на парламентарните правомощия на народните представители, поради значимостта и обществения отзвук на проблемите с водоснабдяването на населението в района на Община Перник, главният прокурор има готовност да предостави на Народното събрание обобщени данни за предприетите действия, след съгласуване с наблюдаващите прокурори“, уточняват още от държавното обвинение.

На 27 декември 2019 г. главният прокурор разпореди разследванията за водната криза в Перник да бъдат взети на специален надзор, който да се извършва лично от обвинител от отдел „Специализиран“ във Върховната касационна прокуратура.

Досъдебните производства, които трябва да изяснят причини и виновните за това язовир „Студена“ да пресъхне, са две. Едното се води от Специализираната прокуратура, а другото от окръжната прокуратура в Перник.

Спецпрокуратурата разследва за безстопанственост длъжностни лица от общинската и областната администрация, както и в Басейнова дирекция – Западнобеломорски басейн в Благоевград за това, че от 2017 г. до ноември 2019 г. не са положили достатъчно грижи за водопреносната и водоснабдителната мрежа в Перник и за стопанисването на водния ресурс в язовир „Студена“. А от това са настъпили значителни вредни последици.

Другото, което се води от окръжната прокуратура в Перник , също е за безстопанственост, но се води само срещу длъжностни лица от „ВиК – Перник“. За него от прокуратурата съобщиха, че се извършват интензивни процесуално-следствени действия на място и се разпитват свидетели.

Първоначалната проверка за водната криза, която извърши районната прокуратура в Перник, завърши и със заключение, че има данни за „евентуално осъществени безстопанственост и престъпления по служба от страна на длъжностни лица от Министерството на регионалното развитие и благоустройство и Министерството на околната среда и водите“. Затова досъдебното производство беше изпратено в спецпрокуратурата.

Кметът на Перник: Няма да приема Нинова. Група политици си правят пиар с водната криза

Кметът на Перник Станислав Владимиров, издигнат от БСП, също отказа срещу с Корнелия Нинова. Според Владимиров политици като Мая Манолова, Красимир Велчев (ГЕРБ) и Корнелия Нинова се опитват да яхнат водната криза в Перник. По думите му това не е терен за политическа борба за рейтинг и за вадене на политически дивиденти, а конкретна работа в труден момент.

В понеделник Корнелия Нинова щяла да идва пак в Перник за втори път последната седмица. Няма да я приема. Първият път също не разбрах защо дойде, втори път няма да има в рамките на тази криза“, категоричен е Станислав Владимиров, цитиран от ZaPernik.com.

В Перник е обявено бедствено положение. Група политици идват и си правят пиар с водната криза и с мен. Няма да стане. Депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев говори небивалици в ефира на бТВ, че се готвил едва ли не някакъв заговор срещу държавата, заради водната криза. Г-н Велчев е депутат няколко мандата в Народното събрание, водач на листа в Перник, не му отива да насажда излишно напрежение върху хората. Разговори ще се водят с хора, които могат конкретно да са в полза на водния проблем. Корнелия Нинова и Красимир Велчев да видят какви закони да приемат в Народното събрание, за да не се стига до това положение отново. Институциите да не си прехвърлят отговорността една на друга. Мая Манолова да не си търси тема за яхване в Перник. Ние сме в бедствено положение и не желая да ме замесват в техните политически игрички. Фокусиран съм изцяло в работа за гражданите на Перник, Община Перник и решаване на водния проблем“, каза още Станислав Владимиров пред ZaPernik.com.

Той уточни, че е намалил снимките и увеличил работата, като вече има и резултати от тези действия. По думите му към момента положението е овладяно и водата ще стигне за зимата, а пролетта се очаква язовир „Студена“ да започне да се пълни.

Нинова за реакцията на Гешев: Така е преценил, така е решил

Междувременно лидерката на БСП Корнелия Нинова все пак даде пресконференция в Перник, на която съобщи, че е задала няколко писмени въпроса към главния прокурор. А по повод отказа на Иван Гешев да се срещне с нея, заяви: „Така е преценил, така е решил“.

След това обяви, че била поела ангажимент за среща с главния прокурор, защото била упълномощена от перничани да му зададе техните въпроси и да търси справедливост.

Сред въпросите, които е отправила към Иван Гешев са: „Има ли образувани досъдебни производства във връзка с водната криза в Перник? Ако има такива, срещу кои длъжностни лица са те и по кой текст от Наказателния кодекс? Води ли се разследване по договора за ремонт на стената на язовир „Студена“ на стойност 32 млн. лв.?

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
адвокат
адвокат
06 януари 2020 18:06
Гост

Ако султана привика ГЕШЕФТАров в Банкя, за да докладва нещо за раята веднага ще затърчи ! Защото псевдосоциалистите си имат президент, а гавазите на олигархията-главен прокурор.

без страх
без страх
06 януари 2020 16:19
Гост

Господа „главни“Б.Б и И.Г,
Не се заигравайте с трагедията на хората!!!
Страхът е лош съветник.

без страх
без страх
06 януари 2020 16:10
Гост

Кое от случилите се събития в края на 2019 не беше политическа игра:
Изборът на Гешев?
Изборът на Цацаров?
Смяната на министри от Б.Б?
Кое?

Защо да не върнем лентата назад, когато тандемът Ц-Г изнасяха в публичното пространство „данни“ от досъдебното производство и от прокурорската проверка по случая с изтичане на лични данни на близо 5 мил. българи ПРЕДИ да е повдигнато обвинение на ИЗНАЧАЛНО нарочените за виновни в извършване на престъпление лица????

Радост@ина
Радост@ина
06 януари 2020 10:53
Гост

Поздравления за снимката. Уцелили са момента: Кралят-слънце гледа от високо.

Анонимен
Анонимен
06 януари 2020 10:47
Гост

Сега остава Нинова да излезе с изявление, че след като Гешев предостави на Народното събрание обобщените данни, тя ще даде брифинг.

Анонимен
Анонимен
06 януари 2020 10:45
Гост

Kakво значи „евентуално осъществени“? Очевадно е, че за 2 години някой сериозно си е занемарил задълженията.

Анонимен
Анонимен
06 януари 2020 10:40
Гост

Да им имам прессъобщението на държавното обвинение! Самият избор на Гешев беше ясно фиксирана политическа цел.

Ивайло
Ивайло
06 януари 2020 10:35
Гост

Ако отмени среща с Борисов или откаже да продължи практиката на предшественика си за срещи в МС всяка сряда, тогава може да се замисля дали не заслужава едно евалата.

Хрантутник
Хрантутник
06 януари 2020 10:50
Гост

Абсурд. Кой смее да реже ръка, която го храни?

анонимен
анонимен
06 януари 2020 10:32
Гост

Отменил е срещата, защото иска да е в ЦУМ

въй
въй
06 януари 2020 10:31
Гост

От какво всъщност се притеснява Гешев? Питам и отговор не чакам.

киселец
киселец
06 януари 2020 10:28
Гост

Явно новият главен прокурор все още не е наясно кой какво и къде може да говори. Или пиарите му не са в час, или той преиграва в опит да блесне в нечии очи. Или пък това е поредният начин да покаже кой му е господарят. Ако не се лъжа, тия дни Борисов нали нападна БСП точно заради поисканата от Нинова срещу с Гешев. И сега Гешев с този безумен мотив всъщност удовлетворява исканията на ББ.

хм, хм, хм
хм, хм, хм
06 януари 2020 10:26
Гост

На пръв поглед валидна реакция, но всъщност неадекватна. Не можеш да спреш някого да говори, егати нали това е демокрацията! Нинова и с обявен брифинг, и без обявен ще си плямпа каквото си иска

жалка история
жалка история
06 януари 2020 10:30
Гост

За мен това е явна заявка за принадлежност към ГЕРБ! Ще направи ли същото след среща с депутати от тази партия или че дори с премиера. Представяте ли си как Гешев отменя среща ББ след като МС е обявил брифинг?

Фееп
Фееп
06 януари 2020 10:36
Гост

Или с ДПС 🙂

Рени
Рени
06 януари 2020 10:25
Гост

И какво значение има къде ще говори Нинова – дали в Перник, или на четвъртия етаж в палатата? Гешев се прави на интересен

Анонимен
Анонимен
06 януари 2020 10:27
Гост

Или започна да бяга по тъча. Много рано, бе. Още не му е започнал мандата, както се казва.

Lolly
Lolly
06 януари 2020 10:32
Гост

Тя да говори, където си иска, но не е ОК да се изтъпани и да каже, че ей сега идва от среща с главния прокурор и са се разбрали еди си какво.