Главният прокурор на Румъния Богдан Лику е на посещение у нас по покана на българския си колега Сотир Цацаров. В делегацията от Румъния е и ръководителят на Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма Феликс Банила.

Днес Цацаров и Лику подписаха Споразумение за сътрудничество между двете прокуратури. Целта му е улесняването на сътрудничеството и обмен на информация, включително и по конкретни разследвания.

Посещението на румънския главен прокурор в София следва това на Цацаров в Букурещ преди месец, когато беше подписан пък Меморандум за сътрудничество с Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма.

Освен срещи с ръководството на прокуратурата, румънската делегация ще се срещне и с Прокурорската колегия на ВСС.

Богдан Лику е главен прокурор на Генералната прокуратура при Върховния касационен съд на Румъния от 2019 г. Преди това в продължение на 6 години е бил заместник – главен прокурор. Има 23-годишен стаж  като магистрат. В професионалната си кариера се занимава приоритетно с разследване на пране на пари и други тежки престъпления.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Усмивко
Усмивко
09 юли 2019 16:03
Гост

Цацаров защо се радва? Сигурно защото си е помислил „Ей, Богу, добре че този не е в България, че тогава щеше да има истинска борба с корупцията“ и му е станало едно лятно, леко и щастливо.

Анонимен
Анонимен
09 юли 2019 14:17
Гост

Ама не щат и да чуят за Кьовеши, защото ако имаше нейния еквивалент у нас, половината Цацаратура да е в затвора.

Апартаментгейт
Апартаментгейт
09 юли 2019 13:36
Гост

Добре е да си сътрудничим с Румъния най-вече относно мерките срещу пране на пари. Тук това става дори по високите етажи на властта.

Червенодрешко
Червенодрешко
09 юли 2019 13:32
Гост

Хайде, Цаци ще го обучават. Даже на крак му идват 🙂

Юсейн Болт
Юсейн Болт
09 юли 2019 13:34
Гост

Кога ли ще ги стигнем румънците? Мисията невъзможна, даже и срещу тях да тичаме.