Главният прокурор Иван Гешев представи в Народното събрание доклад за свършеното от държавното обвинение за първите осем месеца от 2020 година. Отчетът е от 63 страници като в него е отразена дейността на следствените служби и прокуратурите в страната под формата на подробни статистически данни (виж доклада тук).

През юли парламентът реши да поиска доклад за работата на прокуратурата откакто Иван Гешев я ръководи. Предложението за това бе на БСП. Депутатите го подкрепиха, като се позоваха и на Конституцията, която предвижда, че „Народното събрание може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика“.

Според правилника на парламента, подобен доклад на главния прокурор се обсъжда по същия ред, по който и годишните доклади за дейността на съдилищата, прокуратурата и Висшия съдебен съвет. Това означава, че когато Иван Гешев внесе доклада си, до 3 дни председателят на парламента трябва да го разпредели на правната комисия, а тя да го обсъди до 15 дни и да представи становището си. Правилата изискват и докладът да бъде включен в дневния ред на Народното събрание в едномесечен срок от внасянето му и да бъде разгледан не по-късно от три месеца.

При обсъждането главният прокурор може да направи изложение до 10 минути пред пленарната зала. После депутатите правят изказвания, в които могат да задават и въпроси към обвинител №1, който е длъжен да им отговори. При обсъждането на доклада народните представители може да поставят и въпроси, постъпили писмено от граждани, институции и неправителствени организации във връзка с доклада.

Наред с данните са броя на образувани, разгледани, приключени и висящи производства, в доклада е отделено място и на делата от особен обществен интерес. Сред тях са такива са корупция, организирана престъпна група, злоупотреба с евросредства, пране на пари и др.

От отчета става ясно, че за първите осем месеца прокуратурата е наблюдавала 2282 дела за корупция като новообразуваните са 525. Приключени са 773 досъдебни производства като в съда са внесени 226 обвинителни акта. Не става ясно колко дела са приключени с окончателен съдебен акт. Посочено е само, че окончателно осъдени и санкционирани са 156 души, а 22 са оправдани. Не са уточнени текстовете от Наказателния кодекс, по които са делата.

Досъдебните производства за злоупотреби с евросредства са 387 като 122 от тях са образувани през първите осем месеца на тази година. 19 обвинителни акта са внесени в съда като 20 души са предадени на съд. Окончателно осъдени са 27 човека, а трима са оправдани. Отново не е посочен броят на приключените окончателно дела.

От началото на годината до края на август са наблюдавани 15 дела за полицейско насилие като пет от тях са новообразувани. Решени са шест – едно е спряно, пет са прекратени. Няма внесени обвинителни акта в съда.

За същия период  80 дела за насилие от надзиратели върху затворници са наблюдавани като 11 са новите. Решени са 31 като девет са спрени, 20 прекратени, а две са внесени в съда като по тях шест лица са обвиняеми. Един човек е осъден окончателно.

В доклада се казва, че работата по тези две категории дела продължава да е акцент в дейността на прокуратурата, независимо от незначителния им дял спрямо общия брой на наблюдавани дела.

В документа са изброени и становищата по законопроекти, които е представил главния прокурор, както и искането му до Конституционния съд за тълкуване на чл. 103 от Конституцията – за имунитета на президента.

Изброени са и множеството проверки, извършени от Върховната административна прокуратура от началото на годината. Сред тях са за спазване на мерките срещу коронавируса, спекула с цените на лекарствата, продажба на такива чрез интернет сайтове; за необходимите действия от здравните власти във връзка с осигуряване на легла и др.

Посочени са проверките на ВАП за незаконни отпадъци, нерегламентирано изгаряне на такива в ТЕЦ „Бобов дол“, „Брикел“, „Сливен“ и др.; проверки на разрешителните за трансграничен превоз на отпадъци; за съхраняване на различни препарати за растителна защита; за незаконни сметища. Отбелязани са и проверките на ВиК мрежата, за незаконно строителство, за цените на горивата, за антиките на укриващия се в Дубай Васил Божков и др.

Иначе за първите осем месеца на тази година прокуратурата е наблюдавала 147 275 досъдебни производства, решени са 91 335. Внесените обвинителни актове в съда са 9991, споразуменията са 5849, прекратените дела са 45 282, а спрените – 25 232. От държавното обвинение уточняват, че за решени са приемат онези дела, които са изпратени по компетентност на друга прокуратура; има разпореждане да се гледат по общия ред; спрени; прекратени; внесен обвинителен акт в съда; внесено споразумение; предложение по чл. 78а от НК – освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание.

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
10 октомври 2020 11:24
Гост

Бих искал да видя как ще се държат депутатите при изслушването на доклада. Някой ще посмее ли да попита нещо, или отново ще подминат проблемите със страхливо мълчание.

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2020 11:26
Гост

Прогнозирам, че ще му задават общи въпроси. Няма да посмеят да го питат за доклада на ЕК, за резолюцията на ЕП, нито пък за системното нарушаване на закона

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2020 11:45
Гост

А аз се надявам поне от граждани да дойдат важните въпроси, защото депутатите няма да посмеят

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2020 11:23
Гост

Скуууукааа. Оставка!

987
987
10 октомври 2020 11:22
Гост

Няма какво друго да каже, освен чист статистика. Как го виждате да се похвали с разгласяване на данни от СРС, което е престъпление

Ивайло
Ивайло
10 октомври 2020 11:10
Гост

А след две седмици ВСС ще обсъжда негови действия. Дали ще си цитира и там доклада, или ще се скрие и няма да учатва, за пореден път

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2020 11:06
Гост

Пак ли заливат само с цифри. Къде са изводите?

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2020 11:07
Гост

Какви изводи искаш. Не го ли слушаш всеки ден колко е голям. Направо ми се повръща вече

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2020 11:46
Гост

Идеята е да те удави в статистика и така да скрие безпомощността си

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2020 11:47
Гост

Безпомощност или некадърност? Не чакам отговор