Разследването срещу лидера на ДОСТ Лютви Местан за причинената катастрофа на разклона за село Загорско край Кърджали, при която загина 6-месечно бебе, ще продължи под специалния надзор на главния прокурор Сотир Цацаров.

Това съобщиха от прокуратурата, след като вчера близките на пострадалото в катастрофата семейство изразиха съмнения в безпристрастността на разследването и изпратиха молби до главния прокурор за контрол над разследващите в Кърджали.

Местан беше задържан за 24 часа след инцидента на 14 април, след което беше обвинен за причинена по непредпазливост катастрофа. После Местан беше освободен срещу 10 000 лева гаранция, като му беше отнета шофьорската книжа и получи забрана за напускане на страната.

Лидерът на ДОСТ обжалва мерките срещу него и първо беше отменена паричната гаранция, а след това съдът му върна и шофьорската книжа. Днес окръжният съд в Кърджали окончателно отмени и забраната на Местан да напуска страната, след като прие, че той няма да се укрие.

„Съдът приема, че забраната за напускане на пределите на страната, наложена на обвиняемия, понастоящем се явява прекомерно ограничение, надхвърлящо целите, заложени в същината на тази мярка за процесуална принуда. Данните, събрани по делото, и досегашното процесуално поведение на обвиняемия позволяват извода, че и без прилагането на мярката същият няма да осуети развитието на воденото срещу него наказателно производство, съответно няма да избегне наказателната репресия, тъй като няма реална опасност от укриването му в чужбина“, се казва в определението на съда.

Местан остава на свобода все пак срещу парична гаранция от 10 000 лева, след като прокуратурата събра доказателства за имотното му състояние и отново му наложи мярката, която снощи вече съдът потвърди и нареди Местан да я внесе най-късно утре.

В определението на съда се казва, че на този етап от разследването има достатъчно доказателства за съпричастност на Местан към престъплението и са събрани доказателства за имущественото му състояние, от които се установява, че той притежава недвижими имоти и спестявания, като взетата мярка за неотклонение е съобразена с тях и е законосъобразна.

За да поискат помощ от главния прокурор, близките на пострадалото в катастрофата семейство изразиха съмнения, че доказателствата по делото ще бъдат събирани добросъвестно и се опасяват, че някои могат да бъдат подменени. Според семейството Лютви Местан не е оказал помощ, не е слязъл от колата си и половин час е стоял в нея, докато дойдат полицаите. „Ако беше спрял нямаше да се случи такова нещо. Има добра видимост, можеше да се спре, да се помогне и всичко можеше. Ако беше спрял, това нямаше да се случи. Притесняваме се, че може всичко да се потули. Той има пари, има мощ и ще ги подкупи. Вярваме на държавата. Страх ни е от богатите ”, каза приятелят на пострадалите Ергюн Мюмюн.

Местан е пътувал от село Загорско за Кърджали и на кръстовището е правил ляв завой, откъдето пък по главния път е пътувала колата с четиричленно семейство. Лидерът на ДОСТ уверяваше, че е подал ляв мигач и е спрял на знака “Стоп”, но не видял идващи автомобили и навлязъл в кръстовището. Той твърди, че ударът с колата на семейството е бил челен, което означава, че той вече е бил в своето платно и автомобилът на пострадалите е управляван с превишена скорост.

Цацаров вече е разпоредил на прокурори от Върховна касационна прокуратура да оказват засилена методическа помощ на наблюдаващите прокурори от Окръжната прокуратура в Кърджали, като е преценил, че разследването се отличава с фактическа и правна сложност и е със засилен обществен интерес, тъй като Местан е публична личност и лидер на политическа партия.

По делото предстои да бъдат извършени множество процесуално следствени действия и да бъде привлечен по-голям експертен и аналитичен ресурс, допълниха от прокуратурата.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анатолий
Анатолий
24 април 2019 22:22
Гост

Защото Цацата е близка до Пеевски, а Пеевски е от ДПС, които недолюбват Местановата ДОСТ, ето за това

Парадокс
Парадокс
24 април 2019 16:22
Гост

Те роднините на пострадалите добре се съмняват в безпристрастността на разследването, но, честно казано, не виждам как специалният надзор на Цацаров ще го направи по безпристрастно.

Анонимен
Анонимен
24 април 2019 9:34
Гост

Колко е прав само Ергюн Мюмюн! Което не се купува с пари, се купува с много пари.

Анонимен
Анонимен
24 април 2019 9:33
Гост

А съдът в Кърджали не е ли наясно, че Местан има достатъчно недвижими имоти и спестявания?

София
София
24 април 2019 9:30
Гост

Много добре! Естествено, че безпристрастността на разследването точно в Кърджали ще е под съмнение.

Пич
Пич
24 април 2019 11:24
Гост

Според мен в Кърджали с облекчение ще се отърват от това разследване и делата, много им е тегаво.