Главният прокурор Иван Гешев е разпоредил разследванията за водната криза в Перник да бъдат взети на специален надзор, който да се извършва лично от обвинител от отдел „Специализиран“ във Върховната касационна прокуратура.

Досъдебните производства, които трябва да изяснят причини и виновните за това язовир „Студена“ да пресъхне, са две. Едното се води от Специализираната прокуратура, а другото от окръжната прокуратура в Перник.

Спецпрокуратурата разследва за безстопанственост длъжностни лица от общинската и областната администрация за това, че от 2017 г. до ноември 2019 г. не са положили достатъчно грижи за водопреносната и водоснабдителната мрежа в Перник и за стопанисването на водния ресурс в язовир „Студена“. А от това са настъпили значителни вредни последици.

„В хода на досъдебното производство следва да се изясни кога е бил достигнат критичният минимум на водата на яз. „Студена“; имало ли е и какви водни загуби в периода 2017 – 2019 г., дължащи се на амортизирани експлоатационни съоръжения; извършвани ли са метеорологични, хидрологични и воднобалансови оценки на язовира и ако да – кога. Ще се проверят разрешителните за водовземането и ползването на водите от яз. „Студена“, дали са пренасочвани водни ресурси към други населени места и промишлени потребители , както и дали е имало незаконосъобразно разходване“, обясниха днес от прокуратурата.

Като посочиха, че се разследват действия или бездействия на длъжностни лица в общината, областната администрация и ВиК дружеството в Перник, както и в Басейнова дирекция – Западнобеломорски басейн в Благоевград.

Всъщност първоначалната проверка за водната криза, която извърши районната прокуратура в Перник, завърши и със заключение, че има данни за „евентуално осъществени безстопанственост и престъпления по служба от страна на длъжностни лица от Министерството на регионалното развитие и благоустройство и Министерството на околната среда и водите“. Именно затова досъдебното производство беше изпратено в спецпрокуратурата.

Другото, което се води от окръжната прокуратура в Перник , също е за безстопанственост, но се води само срещу длъжностни лица от „ВиК – Перник“. За него от прокуратурата съобщиха, че се извършват интензивни процесуално – следствени действия на място и се разпитват се свидетели. „В хода на разследването следва да се изяснят и евентуални данни за нарушаване на целостта на хидротехническо съоръжение от Паракарийския деривационен (воден) канал в местността „Кокалов егрек), където е отклонявана вода за с. Ярлово, община Самоков“, обясниха от държавното обвинение.

Междувременно премиерът Бойко Борисов днес коментира, че назрява водна криза и в други населени места и препоръча на министрите да обмислят обединяване на всички ВиК дружества в страната в едно държавно предприятие. А кризисният щаб в Перник удължи с още месец обявеното бедствено положение в общината.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
адвокат
адвокат
28 декември 2019 9:14
Гост

Е, наивните ще очакват от ГЕШЕФТАтурата ареста на някоя едра риба (я кмет, я областен управител, я зам-министър), но по стар български обичай ще го отнесе някоя .дребна риба. Иначе казано – за кокошка няма прошка. И скоро някоя друга криза ще „цъфне“, както цветисто се изрази султана на покорната рая.

Иван адвокат
Иван адвокат
27 декември 2019 18:45
Гост

Тия разследвания ще направят богати просто нас адвокатите. Вие не разбирате ли, че това е стихия водата, инженерно дело, което вече няма мераклии да се занимават и с това. Всеки иска на бюро, кафето и в пет часа да си ходи. Е няма как с прокуратура да се пусне водата. Това ще бъде голям спектакъл, дано не избухне наистина епидемия, злорадството е настрана. Досега беше виновен Живков, Орешарски, Виденов, Станишев, а сега е кишата и Гришата, нали. Бе касиер съм на входа от 10 години – като видях че има застой – чемодан, вокзал и на вилата. Сега има нова… Покажи целия коментар »

Резил
Резил
27 декември 2019 14:43
Гост

И сега ли се сетихте, че има амортизирани експлоатационни съоръжения!

Анонимен
Анонимен
27 декември 2019 14:42
Гост

При две досъдебни производства, ще е пълен резил да няма осъдени за водната криза.

Анонимен
Анонимен
27 декември 2019 14:43
Гост

Няма да е за първи път за съжаление.

Анонимен
Анонимен
27 декември 2019 13:39
Гост

Докрая ще си останат неизвестни и виновните и причините, макар да са очевидни за всички. Спомнете си мръсния въздух на Пловдив.

ха на бас
ха на бас
27 декември 2019 12:52
Гост

Готов съм с прогнозата – след 5 години, когато само в Перник ще си спомнят за кризата и то смърт след многото изпита ракия, ще научим, че досъдебното производство, което все ще си е било срешу неизвестни дл е прекратено. Ха на бас!

Анонимен
Анонимен
27 декември 2019 12:53
Гост

Хващам се и залагам на повдигнати обвинения срещу шефа на викто и някой от общината. Все някой трябва да го отнесе.

ха на бас
ха на бас
27 декември 2019 12:54
Гост

И в твоето има логика – ама накрая с дела по ЗОДОВ 😉

Анонимен
Анонимен
27 декември 2019 13:37
Гост

Пълен популизъм е работата с разследванията.

Анонимен
Анонимен
27 декември 2019 12:43
Гост

Перниииик, вземете винкело и у София да спасите тази държава от келеметата, които я управляват. Сам от вас ще се уплащат

Анонимен
Анонимен
27 декември 2019 13:12
Гост

Трябваше да дойдат на протестите срещу избора на Гешев.

Анонимен
Анонимен
27 декември 2019 13:19
Гост

Явно някои от тях са били, ама от другата страна. Че Гешев я как се разбърза.

реалист
реалист
30 декември 2019 7:55
Гост

Нееееема да стане, защото народо жми и се надява на Боко-тиквата. Шибан народ, както го определи професора Божидар Димитров.

смешници
смешници
27 декември 2019 12:40
Гост

Хаха и къде отидоха двамата министри за които прокурорката от Перник каза, че носят вина?

мистер сенко
мистер сенко
27 декември 2019 12:42
Гост

ДП отиде в СП и министрите изчезнаха – магията на специалното правосъдие е това

адвокат
адвокат
28 декември 2019 9:13
Гост

Е, наивните ще очакват от ГЕШЕФТАтурата ареста на някоя едра риба (я кмет, я областен управител, я зам-министър), но по стар български обичай ще го отнесе някоя .дребна риба. Иначе казано – за кокошка няма прошка. И скоро някоя друга криза ще „цъфне“, както цветисто се изрази султана на покорната рая.