Прекратеното разследване за търговия с влияние срещу секретаря на президента Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков не е провал за правосъдието, защото са спазени правилата и правото не е приложено по целесъобразност.

Това обясни в интервю за БТА главният прокурор Иван Гешев. Разследването срещу Узунов и Бобоков започна през юни 2020 г., когато тогавашната Специализирана прокуратура разпространи снимки от комуникация между Узунов, Бобоков и окръжния прокурор от Русе Николай Николов, който след това подаде оставка. Бобоков и Узунов бяха обвинени за престъпен заговор и престъпления по служба, но преди месец от прокуратурата обявиха, че деянията им не съставляват престъпления, а бизнесменът вече се закани да съди прокуратурата.

Според главния прокурор резултатът от това разследване може да бъде разгледан като провал, само ако се цели политически резултат.

„Но в крайна сметка не е провал за българското правосъдие. Българското правосъдие означава спазване на правила. Не може да прилагаш правото по целесъобразност. В повечето случаи прилагането на принципа на целесъобразност означава, че е налице авторитаризъм“, казва Гешев и допълва, че ако се ръководи само от определени обществени очаквания, прокуратурата трябва винаги да внася обвинителния актове, дори и да няма доказателства.

По думите му, първоначалните действия на прокуратурата са били разрешени от тогавашния спецсъд и от военния съд, а преценката след това дали да не внесе обвинителен акт е на конкретен прокурор.

„Колегите са преценили, че към този момент няма достатъчно доказателства за внасяне обвинителен акт. Това са фактите. Всичко друго са интерпретации, които всеки е свободен да прави“, обобщи главният прокурор.

Относно втория списък със санкционирани от САЩ българи по закона „Магнитски“, сред които попаднаха бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов и бившият министър на енергетиката в кабинета „Станишев“ Румен Овчаров, Гешев припомни, че срещу всички има внесени дела в съда или разследвания. Той обаче подчерта, че от тези санкции няма правни последици в България и в Европейския съюз и трябва да се приеме аналогично законодателство, което да урежда подобни казуси.

По думите му обаче санкциите заради съмнения за корупция показват необходимостта от актуализиране на законодателството и конкретно на Наказателния кодекс.

„И затова в 44-то Народно събрание предложих – нека приемем италианските модели, френските, германските. Не говорим за извънредно законодателство. Нека да приложим тяхното законодателство. Нашето законодателство е морално остаряло. Наказателният кодекс е от 1968 година. Няма как с негоден инструмент да постигнеш годни резултати“, казва още главният прокурор.

Той коментира и проблемите при разкриването на схемите за купуване на гласове, като обясни, че масово се залавят само участниците на най-ниските нива и се повтаря положението с борбата с каналджиите.

„Играем си на стражари и апаши. Преследват се моторни превозни средства с мигранти, задържаме водачите и мигрантите. Това правим и с изборната престъпност. Занимаваме се с последното най-ниско ниво, което няма как да води до сериозна ефективност и борба с този вид престъпления. За да има ефективност, трябва да има взаимодействие между институциите“, заяви главният прокурор и отново призова за съвместни екипи между прокуратурата, МВР и ДАНС.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Георги Ат.
Георги Ат.
06 март 2023 8:51
Гост

Това не е провал на правосъдието, а в частност на прокуратурата. Щото оправдателните актове на съда винаги са провал на прокуратурата и в нормалните държави – възтържествуване на справедливостта, нарушена от обвинението на прокуратурата!

ПС: Да не отваряме въпроса към кои държави ние се числим и дали изобщо съществуват такива!

втория списък е трети...
втория списък е трети...
06 март 2023 8:03
Гост

Първият намагнитен:
„ВАС: Обявеният от САЩ за корумпиран спецсъдия Андон Миталов не е извършил нарушения и правилно не е наказан“ – news.lex.bg/вас-обявеният-от-сащ-за-корумпиран-спе/
Според някои ще има още два-три списъка по Магнитски… Докато не изберат правилния Джемкорп-Нексо…

Учудващо е само единодушиетно на агитпропа да „забравя“ Андон Миталов…

Анонимен
Анонимен
06 март 2023 8:51
Гост

Американските „демократи“ изнасят глобализъм сега точно както колонизираните от Кремъл страни изнасяха интернационализъм преди. „Обувката на Хрущов“ сега е в ръцете на Байдън. А между глобализъм и интернационализъм съществена разлика няма.

Философски по темата – „​Глобализацията няма да бъде върната назад, въпросът е кой и как ще я управлява“ – https://faktor.bg/bg/articles/politika/hlyab-i-pasti/-globalizatsiyata-nyama-da-bade-varnata-nazad-vaprosat-e-koy-i-kak-shte-ya-upravlyava-78518

Анонимен
Анонимен
06 март 2023 9:42
Гост

Има колега: едните като дойдат да те приберат – четата ти правата; при другите направо изчезваш.

Трибуна за какво е Лекс?
Трибуна за какво е Лекс?
05 март 2023 19:52
Гост

Селският, вече и международен турист се прибра и медийните изцепки в „стил“ Оли Гоф Рен незабавно се възобновиха!

Бай Ганьо
Бай Ганьо
05 март 2023 19:20
Гост

Най не ми било провал за правосъдието, най ми било провал за Гешеф ! 🙂

Гешев - позор, оставка и затвор!
Гешев - позор, оставка и затвор!
05 март 2023 17:22
Гост

Поредната осъдителна присъда на ЕСПЧ, която пак ние, а не каскетите, ще плащаме от джоба си! Както винаги за неудобните на ГЕРБ и ДПС, пристъпниците от Каскетното ведомство влизат в ролята на ПОРЪЧКОратура, а за господарите им с 30% липсващ асфалт от Северната тангента под формата на кюлчета в чекмеджета – ПРИКРИВАтура!

memento
memento
05 март 2023 16:17
Гост

А това по осемте джуджета провал ли е?

Z.Z
Z.Z
05 март 2023 16:33
Гост

Изпълнена задача е.

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
05 март 2023 15:10
Гост

Като е преценка на конкретен прокурор дали ще се подхожда така на ангро при повдигане на обвиненията, ако след това и плащанията по ЗОДОВ са от джоба на конкретен прокурор?

123
123
05 март 2023 15:08
Гост

Тези дела срещу санкционираните по „Магнитски“ доколкото знам са две и двете срещу Овчаров, и по двете е оправдан.

Възмутен от наглостта на този безмозъчен индивид
Възмутен от наглостта на този безмозъчен индивид
05 март 2023 14:51
Гост

Оставка, мутро с каскет!

Трол на ОПГ „Каскет и Тиква“
Трол на ОПГ „Каскет и Тиква“
05 март 2023 14:50
Гост

Защо ни изоставяш, шерифе на народа! Толкова време въртяхме опорната точка за Христо Иванов и джипа на Бобоков, а то сега какво излиза…

Анонимен
Анонимен
05 март 2023 14:15
Гост

Eeeх, защо никога не измерва резултатите с присъди…

Анонимен
Анонимен
05 март 2023 14:14
Гост

Хехеее, как пък не помня да сте вкарали в затвора купувачи на гласове. АКФ ви бяха записали свидетелите. О, извинеете, те пък са замесени с джуджетата и са лоши.

OMG
OMG
05 март 2023 14:10
Гост

Не е провал за правосъдието резултата от разследването, а самото разследване. Колкото до разрешенията от спецсъда, затова и трябваше да бъде закрит. Апропо, същата съдба е добре да застигне и военните.

213
213
05 март 2023 14:13
Гост

Абе, хич не им беше чиста работата, ама идеята не беше да се разкриват престъпления, а чисто политическа.