„Някой трябва да чуе хората! Безобразие е най-малкото, което може да се каже за войната по пътищата. Проблемът в България е, че държавата гони престъпника, нарушителя, а не обратното. Нарушавало се правото на собственост, ако отнемеш автомобил на пиян или дрогиран шофьор. А правото на живот? Кое е по-важно – правото на собственост или правото на живот?“. Това заяви главният прокурор Иван Гешев на среща с представители на местната власт и граждани от Велико Търново и региона.

В срещата, която е по покана на кмета на града Даниел Панов, са участвали и говорителят на главния прокурор Сийка Милева, апелативният прокурор на Велико Търново Таня Недкова, окръжният и районният прокурор на града Христо Христов и Тихомир Шабов, както и директорът на ОД МВР – Велико Търново Димитър Машов.

„Най-добре проблемите на гражданите познава местната власт и за да има ефективност в борбата с престъпността, трябва да има по-активен диалог с тях. Масовата продажба и употреба на дрога, катастрофите по улиците, организираната престъпност, която се връща, лично мен ме притеснява. И би трябвало да притеснява всеки“, каза Гешев и допълни, че прокуратурата не е държавата, но е част от нея има правомощия да направи много за решаването на проблемите. Като напомни за идеята прокуратурата заедно с Националното сдружение на общините да създаде работна група, която на експертно ниво да предлага решения, свързани с противодействието на престъпността по места.

В началото на срещата Иван Гешев и изразил съболезнования към родителите и близките на 14-годишното момче от казанлъшкото с. Бузовград, което в края на миналата седмица стана жертва на поредния пътен инцидент, причинен от пиян и дрогиран шофьор. „Поредното дете – на 14 години, загина заради инцидент на пътя. Прокуратурата ще направи всичко възможно, въпреки усещането за разпад на държавността, да има справедливост“, заяви Гешев и призова хората да подкрепят активността на прокуратурата, за да се постигне търсената промяна към повече сигурност. „Ако ние не променим мисленето си, ще продължим да живеем по същия начин. И внуците ни ще живеят по същия начин“, каза главният прокурор.

Иван Гешев посочи, че заради загинали деца във вторник по едно и също време в три населени места в страната – Шумен, с. Братаница и с. Бузовград, хората са протестирали, но това по думите му не е достатъчно, за да ангажира вниманието на законодателната власт. „Някой трябва да чуе хората! Безобразие е най-малкото, което може да се каже за войната по пътищата. Проблемът в България е, че държавата гони престъпника, нарушителя, а не обратното. Нарушавало се правото на собственост, ако отнемеш автомобил на пиян или дрогиран шофьор. А правото на живот? Кое е по-важно – правото на собственост или правото на живот?“, каза главният прокурор (повод за коментара му са предложенията на прокуратурата за промени в Наказателния кодекс, с които да бъде допуснато отнемането на колите на всички шофьори, за които бъде доказано, че са карали с над 1,2 промила алкохол или след употреба на наркотици, повече за тях виж тук). Той припомни, че е повдигнал въпроса на срещи с четири от парламентарните групи и изрази готовност отново да се срещне с всички депутати, за да настоява за промени в законодателството.

„Нали искат съдебна реформа, дай да кажем какви са проблемите, какви са им идеите, нека гражданите чуят. Ама ги е страх, защото нямат аргументи. И всичко е, надявам се не някакви лични, корпоративни, партийни и всякакви други интереси, които не съвпадат с интересите на българските граждани“, заяви Гешев. Отказа на парламентарните групи на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ да се срещнат с ръководството на прокуратурата той коментира така: „Вече си мисля, че ги е страх, защото нямат конкретни аргументи, никакви аргументи. След като се притесняват да ме поканят в парламента, ще отида сам с цялата парламентарна група, която иска да се види с мене. Аз не се притеснявам, те защо се притесняват“.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов призова за увеличаване на полицейските служители в общините, както и за промени в законодателството, които да дадат нужните правомощия на местната власт за бързо решаване на въпроси, свързани със сигурността на гражданите.

40
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
17 ноември 2022 13:07
Гост

Вместо Гешева да се заиграва на популизъм, да си хване прокурорите да работят. А МВР да има право да дава заплати едва когато съставените вече НП и ЕФ бъдат редовно връчени:
https://news.lex.bg/%d1%82%d0%b5-%d0%b3%d0%b8-%d1%85%d0%b2%d0%b0%d1%89%d0%b0%d1%82-%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b5-%d0%b8%d0%bc-%d0%b2%d1%80%d1%8a%d1%87%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%bc%d0%b2%d1%80-%d0%bd%d0%b5-%d0%b5-%d0%b2%d1%80/

вцепенен
вцепенен
17 ноември 2022 11:36
Гост

„Проблемът в България е, че държавата гони престъпника, нарушителя, а не обратното.“. Някой би ли ми разяснил тази брилянта мисъл ?!

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2022 12:17
Гост

Иска да каже, че след като се установи престъпление и посочи обвиняем, държавата е в неравностойна позиция да извършва всичките си законови процедури докато се стигне до изпълнена присъда.

Не изявявам мнение по въпроса, тълкувам думите.

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2022 14:53
Гост

„При капитализма човек експлоатира човека, а при комунизма е точно обратното.“

Луд умора нема!
Луд умора нема!
16 ноември 2022 23:59
Гост

Амбициозният популист не го ли озаптят вече, досегашните му глупости ще ни се струват детски пакости в сравнение с последиците за обществото от реализирането на „идеите“ му за „правов ред“! Ким Чен Ун ще ни се струва завършен демократ в сравнението с милиционерския „държавник“, оправил прокуратурата и насочил се явно да оправи и политиката в държавата!“ Амбицията е последното убежище на неудачника“, казал го е един умен човек и то явно за такива псевдо разбирачи с напъни за обществени водачи!

Адвокат
Адвокат
16 ноември 2022 21:58
Гост

Аз съм съгласен, но няма да доведе до нищо.Сух режим е имало и в САЩ, В СССР – нула. Тръгне ли човек по този път, няма какво. Това е жесток проблем и в Скандинавските страни.

Пие се по различни причини, не са само бедността, която ни залива в България, пият всякакви нива. Нямам никакво предположение.

Конкретно – една строга МВР система, нека помислим, къде се шофира пиян и кога. Там да са патрулите.

Екзотики – много – ще ревнат и увеселителните заведения, които харесват баровците с колите.

Стоян
Стоян
16 ноември 2022 17:07
Гост

Предложението да се отнемат автомобили независимо чия собственост са същите, е единственото разумно решение. Дори трябва да се отнема и недвижима собственост на лицето извършител при употребата на алкохол и наркотик!

Анонимен
Анонимен
16 ноември 2022 17:41
Гост

А междувременно чекмеджетата в Банкя и къщите в Барселона да не се пипат!

Димитър
Димитър
16 ноември 2022 17:52
Гост

Ако дам автомобил на приятел за да си прекара паркет да речем,той си свърши работата до късно вечерта и се напие на куче,а след това се качи на моята кола,защото няма собствена да речем,аз какво съм виновен че ще отнемете собствеността ми бе да ви…… съда (КС) вече ви зачука веднъж гответе се за втори път

Анонимен
Анонимен
16 ноември 2022 18:40
Гост

Ама много ясно, отнемаме всякакво имущество – движимо, недвижимо, после му вземаме съпруга/съпругата и децата, майки, бащи, стринки, лели и накрая него самия. Хората в другите страни ехеее… светлинни години не ами парсеци. Не смеят да погледнат бутилка в страничното огледало, па ние тука лишаване от права, глупости. И този Конституционен съд и той ги плещи същите като ЕСПЧ, тия илюминати. Закривай.

Анонимен
Анонимен
16 ноември 2022 21:34
Гост

Няма по-голяма глупост от това „предложение“. Но ще схванеш, когато утре синът се качи на твоята кола и по невнимание бутне пешеходец, изскочил му измежду автомобили изведнъж на пътя. Иначе едва ли можеш да схванеш несъстоятелността на това виждане.

Адвокат
Адвокат
16 ноември 2022 21:47
Гост

Влюбено психопатно е – не решава проблема, пияници има и ще има. Въпрос на задръжки е – като ги няма, нищо не става. Няма и комсомол или партиен секретар.

Аз съм съгласен, обаче има хора, дето реално ще пропищят, има пубертети, които се качват на автомобила, кражби. Неизбежни явления.

Едно наказание е достатъчно и – разбира се – без шофьорската.

Анонимен
Анонимен
16 ноември 2022 16:07
Гост

Това са две различни субективни права, които не се намират в някаква строга йерархия и е непрофесионално да се степенуват по важност. Така, например, едно е да отнемеш автомобил, ако е собственост на извършителя на престъплението,но това не би било логично и справедливо, ако автомобилът е собственост на трето лице. Ако се стигне до различно приложение относно отнемане на средството, с което е извършено деянието, то ще се стигне например до там, че МПС ще се регистрират на фирми, които никога не могат да са извършители, като ЮЛ. Въпросът не е толкова прост и елементарен. И не иде реч за… Покажи целия коментар »

Не не
Не не
16 ноември 2022 14:33
Гост

ТИ! И само ти си най- важен!

Анонимен
Анонимен
16 ноември 2022 14:25
Гост

Раздвоен съм какво да си мисля от всички тези популистки изказвания на Гешев. Автокъща за „отнети“ автомобили ли иска да почне да върти или просто си прави PR сред умствено деифцитната част от населението с цел политическа кандидатура? Или и двете?

Анонимен
Анонимен
16 ноември 2022 14:15
Гост

Хайде пак голямата демагогия. С какво ще помогне конфискацията на имущество за справяне с проблема? И в момента за тези престъпления се налага наказание „лишаване от право да управлява МПС“, което би следвало да има много по-добър ефект от конфискацията, защото възпрепятства дееца да управлява автомобил без да засяга правото му на собственост. Тъй като, обаче, в България на практика не съществува контрол над изпълнението на наказанията, различни от „лишаване от свобода“ и МВР е неспособно да спре шофирането с отнета книжка, дайте да вземем направо колата с идеята, че деецът може да няма пари да си купи друга. Пита… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
16 ноември 2022 16:59
Гост

Ако знае, че ще бъде отнета собствеността на МПС, вероятно собственикът ще се погрижи същата да не попада в ръцете на пиян или дрогиран.

Димитър
Димитър
16 ноември 2022 17:54
Гост

Ако дам автомобил на приятел за да си прекара паркет да речем,той си свърши работата до късно вечерта и се напие на куче,а след това се качи на моята кола,защото няма собствена да речем,аз какво съм виновен че ще отнемете собствеността ми бе да ви…… съда (КС) вече ви зачука веднъж гответе се за втори път

Това е мислено вече
Това е мислено вече
16 ноември 2022 21:39
Гост

Ако услужа на кръсника си автомобила, за да закара кръстницата в Спешна помощ и той по пътя, бързайки, блъсне пешеходец, аз какво съм крив, че да ми се конфискува автомобила?

Тавринска
Тавринска
16 ноември 2022 13:41
Гост

Определено мисля, че в случая е прав

необосновано предположение
необосновано предположение
16 ноември 2022 19:27
Гост

Да е първият случай, в който е прав? Едва ли…

Еколог
Еколог
16 ноември 2022 13:40
Гост

Престъпления стават на пътя с наркомани и алкохолици. Деца изчезват, хайде да кажем там може и да няма виновни от страна на държавата. Но какво правите с алкохолиците и наркоманите на пътя? Явно не сте направили достатъчно за да спрете тези хора, защото те страх нямат.

Мешев
Мешев
16 ноември 2022 13:39
Гост

Кмета на Търново защо се излага? И той ли беше Гербер, бе?

Мавродиева
Мавродиева
16 ноември 2022 13:38
Гост

Страшен сладкодумец. Като гурото си Бойко.

нов
нов
16 ноември 2022 13:41
Гост

Явно кръговете лансирали навремето Бойко изкарват нов проект с абсолютно същите характеристики

Фики
Фики
16 ноември 2022 15:02
Гост

На думи всички са силни. Ама на дела…

Пелинска
Пелинска
16 ноември 2022 13:38
Гост

А нещо да земеш да кажеш за случая на турската граница?

Дани
Дани
16 ноември 2022 13:38
Гост

Да бе, знаем го, глупости да се говорят е цар

Кольо
Кольо
16 ноември 2022 15:08
Гост

Като гледам след дефилирането му по села и паланки битовата престъпност изчезна съвсем.

Заки
Заки
16 ноември 2022 13:27
Гост

Съгласен съм, че трябва да се направят промени в законодателството.

Иванова
Иванова
16 ноември 2022 13:41
Гост

Трябва, а кой ще ги направи?

Лозан
Лозан
16 ноември 2022 13:23
Гост

Диалогът с гражданите надали ще спре масовата продажба и употреба на дрога.

Фики
Фики
16 ноември 2022 13:25
Гост

Дилърите са изключително нагли и пласират даже пред училищат

Мичев
Мичев
16 ноември 2022 13:42
Гост

Според мен положението е такова, зщаото политиците ги закрилят

Джаро
Джаро
16 ноември 2022 15:10
Гост

Те чадъросват големите риби.

Чикев
Чикев
16 ноември 2022 13:42
Гост

Няма, защото наркоманите са част от футболните агитки и не ги бърка какво се говори с гражданите, докато партиите ги закрилят за да им носят гласове на изборите

Чочо
Чочо
16 ноември 2022 15:13
Гост

Де да бяха само там. Човек не може спокойно на заведение да отиде. По малките часове е пълно с надрусани младежи.

нов
нов
16 ноември 2022 13:16
Гост

Дааа, „Новият политик“, не е английски комедиен сериал, а българска драма с елементи на порно.

Тити
Тити
16 ноември 2022 13:15
Гост

Да им го взимат колите на тези. Опасни са за себе си и за околните.

Чавдар
Чавдар
16 ноември 2022 13:14
Гост

В случаят Гешев е напълно прав.