Окръжният прокурор от Русе Николай Николов е подал оставка, съобщи БНТ.

Срещу него вчера започна цялостна проверка за дейността му в последните 3 години. Тя дойде в резултат на разследването за търговия с влияние срещу бизнесмена Пламен Бобоков, след като миналата седмица стана ясно, че той е ходатайствал за Николов в процедурата за избор на окръжен прокурор на Русе. Прокурорът не беше избран за поста, а Бобоков обясни, че са приятели.

„Там става дума за ходатайство за един изключително достоен прокурор, но може да видите, че е неуспешно, защото друг човек е прокурор на тази позиция“, каза Бобоков.

В понеделник главният прокурор Иван Гешев разпореди цялостна проверка на дейността на Николов, която ще обхване всички възложени му преписки и дела, участия в съдебни заседания, както и евентуални пропуски или нарушения. Ще се проверява и евентуалната му връзка с Бобоков и с негови фирми. Проверката трябва да приключи до 10 юли.

Върховната касационна прокуратура започна проверка и за евентуално извършени нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати от Николов.

Днес Гешев отправи предупреждение към политиците, че трябва добре да подбират кадрите си, за да няма неблагоприятни последствия, като даде пример и с това как прокуратурата решава тези проблеми. По думите му, прокуратурата е амбицирана да разплете олигархичната мрежа на зависимости между едрия бизнес и политиката.

„Това е като свински черва – дърпаш от единия край, появява се от другия край. Кой може да предвиди Бобоков какво си пази в телефона и с кой говори“, каза Гешев в Сандански, където бяха проведени акции срещу битовата престъпност и наркоразпространението.

„Ние няма и не съобразяваме действията си с политическите последствия. Те са проблем на политиците. Да си ги решават те и ако искат да няма политически последствия, да бъдат така добри да си правят правилен кадрови подбор и да спазват закона“, каза още главният прокурор и подчерта, че законът ще е единствен критерий.

Главният прокурор коментира и започналото разследване за търговия с влияние срещу Бобоков, по което за разпит беше извикан и секретарят на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов, с който е водил също активна кореспонденция. На въпрос дали Узунов ще бъде обвинен по делото, Гешев отговори така:

„Дали съветникът по правни въпроси, корупция и лобизъм, извинявайте, тук мисля, че грешка допуснах, лапсус, да се поправя – секретар по правни въпроси и антикорупция на президента, ще бъде привлечен като обвиняем, решават наблюдаващите прокурори по конкретното производство.“

Междувременно днес Специализираната прокуратурата публикува нова порция от разговори между Бобоков и Узунов, в които те обсъждат делото за либийския танкер BADR. Миналата седмица държавното обвинение разкри, че Бобоков предварително е получил от Узунов решението на Върховния административен съд (ВАС) по казуса, още преди то да бъде подписано от съдиите. Узунов пък каза, че няма спомен кой му е пратил решението.

„Аз не познавам никой във ВАС и не съм поддържал контакти с никого. Търсил съм и съм обменял информация“, каза вчера Узунов пред бТВ.

Според прокуратурата обаче активната комуникация между него и Бобоков по случая с танкера е продължила 6 месеца и е започнала непосредствено след образуването на делото във ВАС.

„Чакам номерчето.“, пише Узунов до Бобоков на 27 септември 2018 г., след което в отговор получава снимка на образуваното две седмици по-рано дело.

Относно твърденията на Узунов, че отношенията му с Бобоков били единствено делови, прокуратурата обяви, че от мобилната им комуникация става ясно, че са имали и множество лични срещи, а в разпространения днес разговор Узунов дори кани бизнесмена на гости в родния му Пловдив.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
24 юни 2020 13:54
Гост

Предизвиквам всеки желаещ да открие един-единствен коментар на Гешев относно настоящо или бъдещо производство, който НЕ нарушава презумпцията за невинност и за който България НЯМА да бъде осъдена от съда в Страсбург да плаща стотици хиляди евро в обезщетение!

Анонимен
Анонимен
23 юни 2020 18:49
Гост

А аз мислех, че Цацаратурата е най-уродливото правно образувание в България… това преди Гешевтурата обаче…

Кики
Кики
23 юни 2020 15:12
Гост

Къде си Цаци? Знаех си , че ще ни липсваш.

Георги
Георги
23 юни 2020 15:05
Гост

Ей, на този човек сигурно каскетът му пречи да мисли трезво. Пуснал се по села и паланки, а не се разбра, че рибата се вмирисва от към главата.

Антон
Антон
23 юни 2020 18:02
Гост

Затруднен съм дали каскета е взет като аксесоар за подражание на кооперативен вид, или на Вълко Червенков. Но и в двата случая му пречи да мисли.

Калина
Калина
23 юни 2020 15:02
Гост

Абе каскетаджията – какво става с убиеца на Милен Цветков! За това говори. И някой журналист да му зададе тоя върпос! А не да ми говори за Бобоков и момоков и тука по 20 статии да виждам за Бобоков и за Момоков и за Гешев как ходил до Павлиекни да погледне дали има камера на кръстовището…. щото убиеца ще се измъкне без присъда и утре ще убие…не дай Боже може и дете!

Симеон
Симеон
23 юни 2020 15:02
Гост

Интересно дали Пламен Узунов не познава никой във ВАС? И как се е докопал до това решение всъщност?

Куриер
Куриер
23 юни 2020 15:03
Гост

Сигурно му го е донесъл пощенски гълъб. Обаче е объркал адреса 🙂

Емил
Емил
23 юни 2020 15:01
Гост

Пак тоя. И пак глупости

Ьрвин
Ьрвин
23 юни 2020 15:01
Гост

Вдига се пушилка, че се прави нещо и релано не се случва нищо. Един олигарх не е в затвора по обвинения, че е давал пари, че е плащал, че се е облагодетелствал! Не ви прави чест навсякъде във всяка медия да отразявате всяко негово ходене и илизане от дома му. Аман вече.

Сен Жак
Сен Жак
23 юни 2020 15:00
Гост

Да иде да хване още няколко циганета дето тарашат суперите по селата. Ама тия големите не са в затвора!

Жоро
Жоро
23 юни 2020 15:00
Гост

А връзките на престъпниците с политиците, които ги чадъросват.

Златимир
Златимир
23 юни 2020 14:59
Гост

Колкооо по-адекватен беше Цацаров.

Абагард
Абагард
23 юни 2020 14:59
Гост

Това е голема кукувица. Прав е, но не е той човека, който ще се справи с олигархичните корупционни кръгове

Жаки
Жаки
23 юни 2020 14:59
Гост

Не само кадрите на политиците, а и самите политици не са си на място.

Qюфте
Qюфте
23 юни 2020 14:59
Гост

каскета переш ли го ? От къде му дойде на ум да носи каскет?

Шерлок Холмс
Шерлок Холмс
23 юни 2020 15:11
Гост

Симпатяга 🙂

Есмералда
Есмералда
23 юни 2020 14:58
Гост

Тоя що му давате трибува в сайта си? Защо?

Донев
Донев
23 юни 2020 15:11
Гост

За да се посмеем дружно. Вижте го каква е карикатура.

Цицеров
Цицеров
23 юни 2020 14:58
Гост

Маша на Борисов