Главният прокурор Иван Гешев обмисля да отправи питане до Конституционния съд (КС) дали законовите предложения за разследването на обвинител №1 нарушават основния закон, тъй като са дискриминационни.

Това съобщи Гешев на среща в парламента с депутати от ГЕРБ във връзка с писмата, които той изпрати до всички 240 народни представители, в които призова за правна реформа и диалог между властите. По време на разговора с представителите на ГЕРБ Радомир Чолаков го попита какво е мнението му за предложените промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Наказателния кодекс (НК), свързани с отговорността на главния прокурор, за които вчера и Венецианската комисия даде положителна оценка, но с уговорката, че е нужен по-цялостен подход за подобряване на отчетността му.

Според Чолаков този въпрос, както и цитирането на делото „Колеви срещу България“, е превърнато в „парен чук“, с който биват удряни и политическата, и съдебната система непрекъснато и едната от тях щяла да се разпадне.

„Трябва този казус да го решим и да бъде затворен“, каза Чолаков и поиска да чуе от главния прокурор как това да се случи, като сам вметна, че може би трябва да се пита и КС.

Гешев му отговори, че обмисля да отправи питане до КС по две теми.

„Смятаме през закон да въведем процедура за главния прокурор или/и за заместниците му, но за ограничен кръг от хора, спрямо длъжността им. И въпросът, който възниква е: Това дискриминация ли е или е привилегия? Защото Конституцията не толерира нито дискриминацията, нито привилегирования ред. Как той кореспондира с правата на всеки друг гражданин? Почти невъзможно е със закон да постигнеш резултата, който искат европейските ни партньори. Това трябва да мине през внимателно обмислена конституционна реформа, така че този проблем да се затвори“, каза Гешев.

От думите му стана ясно, че не одобрява предложенията съдия временно да бъде назначаван за прокурор във Върховната касационна прокуратура и да води разследванията срещу обвинител №1. По думите на Гешев този модел също противоречи на Конституцията и няма да реши проблема. Според него разследването трябва да е възложено на прокурори, които не зависят от него, не контролира актовете им, но за тях да има съдебен контрол, а след разследването да не се връщат в прокуратурата. Гешев обаче не вярва, че ще има много желаещи.

„Може би трябва да са към края на кариерата си – до 10 години преди пенсиониране. Да има някакъв списък, но трябва да има и желаещи. Трябва и хората да желаят да участват в това нещо, защото няма как някой съдия или прокурор просто да бъде посочен. Вярвайте ми, никой не иска да си причини това нещо пет години преди пенсия или след като вече е съдия във ВКС“, обясни главният прокурор на депутатите.

Друг въпрос, по който той обмисля да сезира КС, е за възможността за обжалване пред съд на отказите за образуване на досъдебно производство за определени престъпления. Пред депутатите от „Български възход“ вчера Гешев каза, че има смисъл в това предложение, но то трябва да мине през промяна в Конституцията.

„Дали въобще във фаза, когато няма наказателно производство, съдия може да осъществява какъвто и да е контрол и как кореспондира това с правомощията на съда и прокуратурата в Конституцията?“, посочи проблема главният прокурор.

От ГЕРБ питаха Гешев и защо е „простил“ на бившия премиер Кирил Петков нарушение на Конституцията във връзка със сагата около българското му гражданство, както и какво става със сигналите, които са изпратили за посредниците с газовите доставки. Гешев им отговори, че не издава индулгенции и друг прокурор е преценил, че няма основания за разследване на Кирил Петков, а работата по сигналите им продължава в следствието.

От ГЕРБ представиха на Гешев и част от техните идеи за законодателни промени, с които да бъдат ускорени делата. Рая Назарян посочи, че от партията им имат идея за въвеждане на принцип за „ексклузивитет на съдебния състав“ – той да заседава без прекъсване, докато реши дадено дело и без да му се възлагат други дела. Според депутатите така съставът ще е постоянно наясно с делото и при решаването му ще може по-бързо да изписва и мотивите си.

Главният прокурор отговори, че идеята е прекрасна, но не знае как може да се осъществи на практика. Заместникът му и шеф на следствието Борислав Сарафов добави, че няма да стигнат съдебните зали, може да има обективни причини за отлагане на делото и затова бързината за разглеждане не е реално постижима.

Съвместни екипи и отдели в окръжните прокуратури срещу корупцията и организираната престъпност

Съвместни екипи на МВР, ДАНС и прокуратурата да работят заедно по всички данни за извършени тежки престъпления и корупция по високите етажи на властта. Това са част от трите групи мерки, които главният прокурор Иван Гешев предложи по време на национално съвещание на прокуратурата, което се проведе в Националната следствена служба.

Пред прокурорите и следователите Гешев каза, че са зачестили разпространението и трафикът на наркотици, телефонните измами, мигрантският натиск и корупцията по високите етажи на властта. Затова той предлага да заработят екипи на МВР, ДАНС и прокуратурата, които да анализират, оценяват и осъществяват постоянен мониторинг на наличните данни за този вид престъпления.

„Тези екипи в спешен порядък ще организират и провеждат съответните действия съгласно функционалната компетентност на всяка от институциите. Ще поемем отговорност, ще отворим, образно казано, ръце към всички институции, за да работим заедно с ясното разбиране, че това очакват българските граждани“, каза главният прокурор.

Друга мярка, която той предлага, е свързана също с разследването на този вид престъпност, като в окръжните прокуратури в страната ще бъдат създадени отдели за разследване на организирана престъпност и корупция.

„Това, което ще направи българската прокуратура, е да активизира борбата с престъпността в рамките на своите законови правомощия. Ще бъдат изградени звена за противодействие на организираната престъпност във всички окръжни прокуратури“, посочи Гешев.

По негово предложение ще бъдат възобновени приемните за граждани на шефовете на прокуратурите в цялата страна. Той е поискал и да се възстановят регионалните съвещания по апелативни райони съвместно с всички структури от правоохранителната система, съобщиха от държавното обвинение.

При откриването на съвещанието Гешев е казал пред административните ръководители и заместниците им, че сред гражданите има усещане за „абдикиране на държавата от изпълнение на задълженията ѝ“, като една от причините била закриването на специализираните съдилища и прокуратури.

„Връщат се форми на престъпността, които смятахме за изчезнали. Причините са комплексни, сред тях е липсата на разбиране у ръководствата на някои институции за това що е държава и държавност. Резултатът от войната срещу съдебната власт, законодателният волунтаризъм и експериментите с правото е това, което виждаме – никой не е застрахован, че докато се движи по тротоара някой пиян или дрогиран шофьор няма да му причини телесна повреда или смърт. Виждаме мигрантите, виждаме какво се случва с ръста на телефонните измами“, каза Гешев.

49
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Цирк Дьо Банкя с Главен клоун!
Цирк Дьо Банкя с Главен клоун!
27 октомври 2022 18:44
Гост

Боже, какви брилянтни идеи на Герб за съдебни реформи и какво разбиране и съгласие с тях от напълно и безусловно независимия от всичко и всички, с изключение на жена си Гешев!

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2022 14:58
Гост

Гешев е компетентен единствено в областта на Правото на селския туризъм. За всичко останало, което срича, да са живи и здрави кака Сийка, Жени Пръскачката и всички останали знайни и незнайни калинки.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2022 13:16
Гост

Тогава не е ли дискриминация за другите, че само той има правомощията като главен прокурор които идват с поста му?

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2022 12:54
Гост

При наличието на такива “умници” като Надежда Йорданова, Крум Зарков, Христо Иванов и Сие мандатът на Гешев му е в кърпа вързан.

Адвокат
Адвокат
27 октомври 2022 9:43
Гост

След Васил Мръчков, когото познавам от негови текстове и е капацитет, за предходните глапрок – не знам, но след Васил Мръчков всичко е пародия – ако щете и визуално. Татрчев беше върл анти-комунист, но – едва ли е бил адекватен повече от театрални представления – имаше мафиотски престъпления и то тежки. Филчев се говореше – че е имал известни отклонения, не знам точно, но все пак – имаше необезпокоявана престъпност – щом непрекъснато се появяват нови и нови „играчи“ – значи нямат страх. Велчев – почти с нищо не се запомни, явно не му е било приятно като занимание. Цацаров… Покажи целия коментар »

Стимулираме късата памет
Стимулираме късата памет
27 октомври 2022 10:41
Гост

Филчев тръгна да разследва приватизацията. Костов изолира веднага прокуратурата. Филчев беше оплют и обруган по всички правила на КГБ и ДС. Велчев подписа споразумение с Чайка на 9 октомври 2008 г. Агитпропа сътвори опорката „Цацата и Чайка“. Щеше да разследва и колекциите на Черепа, ама се размина. Казват, че смачкал и дело срещу Огнян Донев защото били съакционери в Статус Инвест. Цацаров положи законодателните основи на днешното КПКОНПИ, продължи споразумението на Велчев с Чайка, но само до края на своя мандат. И си отиде с опорката „Цацата и Чайка“. Гешев тръгна и той да преглежда приватизацията. И също като при… Покажи целия коментар »

чичо Гошо от Почивка
чичо Гошо от Почивка
27 октомври 2022 13:17
Гост

Борката Велчев беше класи над останалите, начетен и с тънко чувство за хумор, но може би повече бонвиван от всичко останало и прокуратурата бе неговото най-слабо поприще. Може би сте прав, че е бил незаинтересован, но поне спазваше някакво приличие за разлика от сегашния …

хашишин
хашишин
27 октомври 2022 9:34
Гост

Докато има такива екипи за разследване на корпупция и орг.престъпност, в обществеността винаги ще има съмнения, че в тези екипи са включени „правилните прокурори и разследващи органи“, които да НЕ вършат работата си както трябва когато се наложи…Разбира се, специализацията по различни видове престъпления не е само по себе си лошо нещо, но не и за България и местните особености

Само не ни пипайте организираната престъпност
Само не ни пипайте организираната престъпност
27 октомври 2022 8:51
Гост

comment image

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2022 18:29
Гост

Че това си е извънредно законодателство, предвидено само за един човек е ясно. Поне да събираше в един кюп заедно тримата големи в съдебната система. Но пак щеше да е извънредно. Поредният капан, заложен от некадърници като Надежда Йорданова. На нищо не се учудвам вече. Поредният противоконституционен закон. На тези им стана практика.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2022 8:50
Гост

И Венецианската комисия е некадърна, и Надежда Йорданова, и всеки, дръзнал на търси отговорност от каскетно-тиквената мафия.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2022 10:22
Гост

Венецианската комисия, която открито заяви, че законопроектът на ДБ не струва и не произвежда желания ефект, определено не е некадърна. Просто посочва некадърността на автора на един уж реформаторски законопроект. Който въпреки целия интернет спам и малоумни ключови думи, които генерирате, е на същото интелектуално ниво като и предходните законотворци от ГЕРБ.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2022 11:28
Гост

Законопроектът е одобрен от Венецианската комисия. Не е одобрен само от българската мафия.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2022 11:37
Гост

За пореден път Лекс става не юридически форум, а политическа сбирка, троловете на ДБ са активирани яко, но това е нормално няма как трябва да заработят НПО-та, медии, тролове и те го правят, макар че уж за туй се борят, типичен пример за крадеца вика дръжте крадеца. Но уви, юридическия капацитет ала ДБ е много, много ниско ниво. Един юрист – пеналист нямат, един всичките друго приказки са общи с пропагандана цел.

Фончо
Фончо
26 октомври 2022 18:17
Гост

Хахахахаха, досега само дискриминиран не е бил

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2022 18:35
Гост

Това се отнася за всеки следващ, но ти явно не го разбираш, облъчен от опорките и измишльотините на ДБ- тата. Да не би с махането на Гешев да свърши света или всичко ще се оправи, като с магическа пръчка? Нали следващият главен прокурор/ човек на ДБ-тата/ ще бъде изхвърлен на втория месец по тази глупава процедура!

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2022 18:36
Гост

Дааа, с твоите камъни по твоята глава. Стар принцип.

135Анонимен
135Анонимен
26 октомври 2022 17:53
Гост

Какви екипи, какви 5 лева. Съмишлениците политици и мафиоти, нали за това закриха Спец съдилища и прокуратури. МВР с последните министри са за мафията срещу Прокуратурата, ДАНС и КП КОНПИ, няма ги коментирам. Хр. Иванов слиза от джипа на Бобоков, който вдигна купон за закриването на Спецовете, ти с екипи, ще бориш политическата мафия, която се разправи със Спец съдилища и прокуратури, няма как да стане.
Не бъди наивен, изпълнителната власт се е сраснала с местните феодали политици.

А тъй
А тъй
26 октомври 2022 15:37
Гост

Трябва да има уважение и взаимна работа между институциите. Примерно – МВР, Прокуратурата и НАП в синхрон могат много успешно да борят финансовите, данъчните престъпления. Това означава екип.

Юрист
Юрист
26 октомври 2022 14:17
Гост

Чудя се колко от коментиращите тук имат правни знания или са просто хейтъри, които мразят друго мнение. Специализирани структури има вече в почти всички европейски страни, а нашите „реформатори“ ги закриха, връщайки ни към 2010 г. Някой да помни до тогава да е имало някой на висока позиция да е осъден да корупция или за нещо друго? Вземете прочетете докладите на ЕК по МСП от 2012 г. насам и ще видите, че ЕК препоръчва укрепване на СП и СНС, а не закриването им.

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2022 17:00
Гост

В никоя страна от ЕС специализираното правосъдие не е на подчинение на мафията и за едни ПРИКРИВАтура, а за други ПОРЪЧКОратура. Закриването му у нас беше просто наложително.

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2022 18:17
Гост

Глупости. Нищо не разбираш, но коментираш с опорки. СГС се превръща в спец. съд- бухалка. И става не по врат, а по шия. Някой лъже Христо Иванов, че ще го слушат съдиите от СГС. А то ще стане, както винаги обратното. Това момче Бойкикиев така и не разбра, че не става за нищо. Преди години го пързулна собствената му глупост и некомпетентност и няма причини да не се случи и сега. Справка: промените в Конституцията през 2016. Нагласи се като селски кмет на площада. От неговите глупости още не може да се излезе. Справка: членовете на ВСС от парламентарната квота… Покажи целия коментар »

Явно
Явно
26 октомври 2022 12:59
Гост

Като няма спец бухалка целта е да се бандитизира цялата прокуратура!

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2022 20:34
Гост

А Ленчето къде замина? И нея ли ще я ПРИкриватурат?

Джен
Джен
26 октомври 2022 12:45
Гост

И случайното разпределение ще стане неслучайно.

Щерев
Щерев
26 октомври 2022 12:12
Гост

На теория е много добре. Дано да се осъществи.

Слисан от титаничните гешеви мисли
Слисан от титаничните гешеви мисли
26 октомври 2022 11:58
Гост

Какво значи „екипи“?!? Съгласно НПК прокурорът е водещ в ДСП и може да си оформи екип, ансамбъл, група, банда и т.н., стига да е в рамките на закона. Защо трябва да институционализира нещо, което не е забранено, стига да е законно?!? Може би, за да се сподели отговорността, а после същата да се прехвърли на някой член на „екипа“? Ами дайте да направим екипи и межу законодателна и изпълнителна власт! Напр. председател на комисия по енергетика в НС да работи в екип със зам. министър от ресора и директора на „Козлодуй“…И да се борят екипно ( законодателно уредено съобр. предложението… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2022 11:21
Гост

Пак започнаха милиционерските излияния.Вече ни писна от простотии, екипи, групи и какви ли още не безполезни и безмислени изцепки..

чичо Гошо от Почивка
чичо Гошо от Почивка
26 октомври 2022 11:18
Гост

Вълците да пазят агнетата!

Шипев
Шипев
26 октомври 2022 11:12
Гост

Дава му се поле на изява на този

Vladimirov
Vladimirov
26 октомври 2022 11:12
Гост

Спрете да му отразявате глупостите.

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2022 18:23
Гост

Да, съсредоточете се върху глупостите на Христо Иванов. Те край нямат.

Любенова
Любенова
26 октомври 2022 11:11
Гост

Нямам какво да кажа. Той да ми говори за измами по високите етажи на властта. Това са кухи приказки

Спартак
Спартак
26 октомври 2022 11:11
Гост

Празни приказки. Нали твоята прокуратура каза, че няма основание да се задържи Борисов и да се повдигнат обвинения. Нямало ОСНОВАНИЕ!?

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2022 11:56
Гост

И ако бяха повдигнали и нищо не стане кой щеше да е виновен – тогава палачинката щеше да бъде, ами що го оправдаха. Некадърното политическо ръководство на МВР е виновно за незаконното задържане, разследващите полицаи нямат вина, че политическата класа в БГ е на изключително ниско ниво.

Borev
Borev
26 октомври 2022 11:10
Гост

Абе на идеи е цар

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2022 12:15
Гост

Чужди идеи. На него акъла за собствени не му стига.

Nanisev
Nanisev
26 октомври 2022 11:09
Гост

Според мен това е потресаващо. На него не му дреме за битовата престъпност

Експериментите на Радев
Експериментите на Радев
26 октомври 2022 11:09
Гост

„Главният прокурор Иван Гешев отново предлага да се създаде съвместно звено с МВР и ДАНС за противодействие на купуването на гласове.“ /Медиапул/
„Демерджиев отказа да прави общо звено за изборите с Гешев“ /Банкер/
„Рашков отряза Гешев за общо звено по изборите“ /БТВ/

Ликвидирането на спец правосъдието е от същото тесто.

Камен
Камен
26 октомври 2022 11:09
Гост

Намериха се с Борисов. Едни и същи наглеци. Гешев да ми говори за корупция по високите етажи

Albena
Albena
26 октомври 2022 11:08
Гост

Определено тъпотията не спира да се излива от този човек

Minev
Minev
26 октомври 2022 11:08
Гост

Страхотно. Не е лоша идеята

Супи
Супи
26 октомври 2022 11:07
Гост

Да, той пребори престъпността. Глупости

Geri
Geri
26 октомври 2022 11:09
Гост

Всичко е PR.

Заки
Заки
26 октомври 2022 11:06
Гост

Не може да преглътне закриването на специализираните съдилища и прокуратури.

Борис
Борис
26 октомври 2022 11:07
Гост

E, как! Нали изпълняваха поръчките му.

Цветанов
Цветанов
26 октомври 2022 11:04
Гост

Е, сега ли се сети за корупцията по високите етажи на властта?

Щерев
Щерев
26 октомври 2022 11:02
Гост

Този пак извира от идеи. До кога ще ръси глупости?

Дичо
Дичо
26 октомври 2022 11:01
Гост

Това предложение ми допада.