Главният прокурор Иван Гешев е заявил пред депутатите в Европейския парламент, че е нужно по-сериозно наблюдение върху България по механизма за върховенство на закона заради МВР.

След изслушването му в Брюксел Гешев каза пред журналисти, че прокуратурата е направила сериозен анализ на последните два избора за парламент в България и изводите са, че МВР заобикаля и нарушава закона.

„Прокуратурата е притеснена, че през последната година сериозно се заличава постигнатият напредък на България след приемането ни в ЕС по линия на върховенството на правото и правата на човека относно малцинствени групи и хора в неравностойно положение. Наблюдават се притеснителни тенденции, които аз не съм виждал никога в работата си от 1994 г. Това, което казах е, че не се чувствам горд като българин, но смятам, че е налице нужда от по-сериозен диалог с европейските институции и по-сериозно наблюдение върху България по механизма за върховенство на закона“, заяви Гешев.

По думите му, в момента в България „с бързи крачки“ върви към нива на престъпността от 90-те години на миналия век.

„Освен хронични проблем с корупцията по високите етажи, в момента се възраждат десетки други проблеми, които смятахме за забравени – телефонни измами, кражби, убийства през ден и др. включително организираната престъпност“, каза главния прокурор и обясни проблемите с липсата на взаимодействие между институциите и опитите за „война със съдебната власт“.

В последната година има видимо напрежение между МВР и прокуратурата и специално между Гешев и вътрешния министър Бойко Рашков. Главният прокурор подчерта, че вътрешното министерство е извършило множество нарушения по време на последните два парламентарни избора.

„За съжаление се констатира заобикаляне и нарушение на закона, недокладване на прокуратурата на определени случаи, прилагане на изключението на чл. 212, ал. 3 от НПК, когато без разрешение на съд се извършва претърсване. Спрямо малцинствени групи и инвалиди са констатирани нарушения, които вероятно могат да представляват състав на престъпление. Изключително сме притеснени от този подход“, каза Гешев и напомни, че Рашков е отказал сформирането на предизборни щабове с прокуратурата, каквото е изискването на чл. 18, ал. 5 от Изборния кодекс.

„МВР се опита и се опитва да изземе правомощия на съдебната власт, заобикаляйки закона. Надявам се не с някакви нелегитимни цели“, обобщи Гешев.

Той обясни още, че евродепутатите са имали към него и въпроси по конкретни разследвания, включително за случаите, известни като „Барселонагейт“ и златните кюлчета, свързани с бившия премиер Бойко Борисов. Гешев каза, че дал писмени отговори, но за разследването по „Барселонагейт“ нямало отговори от Испания.

Гешев каза също, че прокуратурата иска да участва в реформата на съдебната власт, но според него досега тя винаги е била политическа и целите били само да се сменят едни хора с други, а не да се подобри правосъдието. Главният прокурор подчерта, че се говори за промени само в наказателното правосъдие, а големите материални интереси са в гражданските, административните и търговски дела.

По думите му, проблемите са в много органи, включително МВР и съда, както и в процедурите, в това число и с отговорността на магистратите, тъй като според Гешев те „не могат да бъдат наказани за почти нищо“. На въпрос за неговата отговорност, Гешев каза, че всеки български прокурор може да го разследва.

Той изрази и съмнение, че депутатите искрено се вълнуват от отчетността на главния прокурор, като подчерта, че още през май миналата година е изпратил годишния доклад за дейността на прокуратурата, но и до днес не е извикан в парламента, за да бъде изслушан.

Запитан какво мисли за недоверието в него, Гешев каза, че не вижда какъв проблем е това и добави, че работата на един прокурор не е да го харесват, тъй като не е телевизионна звезда.

„Аз съм главен прокурор и моята работа е да си върша работата и ако си я върша така, както трябва да си я върша, естествено, че няма да ме харесват много хора“, заяви Гешев.

Той коментира лаконично и заведения иск за 60 000 лева срещу него и заместниците му от Николай и Евгения Баневи. По думите му, това е несериозна тема, за която трябва да бъдат питани хората, които са работили в предприятията в Девня и Троян.

„Няма никакво правно основание, жълта тема, направено е с цели, различни от юридическите“, каза само Гешев и добави, че няма никакви притеснения от това дело.

Кирил Петков: Прокуратурата не работи, няма как да излъжете европейските институции

Премиерът Кирил Петков беше изслушан в Групата за мониторинг на демокрацията в европарламента след главния прокурор. Петков коментира искането на Гешев за засилен мониторинг, като каза, че това е приоритет и на правителството.

„Това, от което няма как да се избяга през общи шаблони и думи е липсата на добро правосъдие в България. На всички е ясно, че прокуратурата не работи добре. Какъвто и език да използвате, само като видите фактите, виждате, че не работи. Точка. Няма как да излъжете европейските институции с добри думи. Хората са достатъчно интелигентни, за да разберат, кога нещо е фалшиво и кога – истинско“, заяви премиерът и добави, че евродепутатите видели готовността и желанието на правителството за промяна в съдебната система, включително и закриването на специализираните съдилища и прокуратури.

Петков каза, че желанието и намерението на коалицията е главният прокурор „да не бъде вече само с Господ над главата си“ и ролята му да се промени изцяло. „Той да стане администратор. Не ни трябва четвърто ниво в прокуратурата, а ни трябва работеща прокуратура“, добави премиерът и поиска само търпение, за да се случат промените.

Той каза, че не е бил питан конкретно за депутата от ДПС Делян Пеевски и санкционираните по закона „Магнитски“, но заяви, че според него хората, които са в основата на корупцията в България „са сигурно 20 човека“.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
27 януари 2022 17:18
Гост

Вариант 1. Преместване на разследващите полицаи от МВР в съдебната власт при следователите. Един разследващ орган с повишена роля, статут и правомощия. Прокуратурата извън съдебната власт.
Вариант 2: Повишаване ролята, статута и правомощията на разследващия полицай. Отделяне на разследващите полицаи в Агенция. Създаване и назначаване на прокурори към Агенцията.
Така се гарантира сигурност и ефективност при спазване на принципа за разделение на властите. В момента РПУ-тата дърпат разследването назад с несвойствени задължения и без полицейски правомощия и нещата не вървят нагоре.

Мики
Мики
27 януари 2022 13:51
Гост

Браво на Кирил Петков!

Работа, работа, работа
Работа, работа, работа
27 януари 2022 13:17
Гост

Значи, органите на МВР и съда, според Гешев – „не могат да бъдат наказани за почти нищо“, обаче, за неговата отговорност – „всеки български прокурор може да го разследва“.

А, на цитата: „Аз съм главен прокурор и моята работа е да си върша работата“, дори и Божинката би завидял.

Димчо
Димчо
27 януари 2022 13:52
Гост

Ми да си я върши, вместо да разтяга локуми постоянно.

адвокат от САК
адвокат от САК
27 януари 2022 13:11
Гост

Няма да допусна кирилпетковски тролове да смачкате разобличаващият материал кои и какви са част от протестърите. Няма да допусна криминални лица да си въобразяват, че могат да смачкат истината, като индулгенция за криминалното си минало- поне в този сайт. Истината е, че МАСОВО в редиците на “протестърите“ имаше глбт, проститутки и наркозависими лица, както и кримиконтингент, и аутсайдерите на обществото. Нормалните граждани просто не ви подкрепихме и вие умирахте от яд заради това.

Анонимен
Анонимен
27 януари 2022 13:21
Гост

За съжаление някой вече е допуснал да си пиете хапчетата…

Анонимен
Анонимен
27 януари 2022 15:51
Гост

Какъв адвокат си ти бе… ти си или трол или психопат или и двете

Каскета излага България пред ЕС
Каскета излага България пред ЕС
27 януари 2022 13:01
Гост

Одобрението му е около 5%. Всички останали, които му искат оставката са престъпници и олигарси.

адвокат от САК
адвокат от САК
27 януари 2022 12:50
Гост

“….По думите му, в момента в България „с бързи крачки“ върви към нива на престъпността от 90-те години на миналия век….“ Нормално- предвид следният материал за състава на “протестърите“ от незаконните протести отпреди 1 година- ето, точно тези поставиха креатурите си в законодателната власт- https://dariknews.bg/novini/bylgariia/pensioneri-vis-pod-znamenata-na-mutri-vyn-2235755 “„Пенсионери ВИС“ под знамената на „Мутри, вън“ Оцелял след прострелване със седем куршума съдружник на Васил Божков и други представители на софийския ъндърграунд протестират в „триъгълника на властта“. Та- какво казвате- протестърите били “ най- гражданско осъзнатата част от обществото“, ли… Кого заблуждава тази мутренска пропаганда- хората, които преживяхме над 90 процента от мутрите в… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
27 януари 2022 13:00
Гост

Да бе, протестърите са виновни за престъпността, а не тези, които източиха милиарди от магистрали и еврофондове в офшорките! Аман от тролове с каскети!

адвокат от САК
адвокат от САК
27 януари 2022 13:08
Гост

“…Да бе, протестърите са виновни за престъпността,,“ДА= ТОЧНО ТЕЗИ ПРОТЕСТЪРИ https://dariknews.bg/novini/bylgariia/pensioneri-vis-pod-znamenata-na-mutri-vyn-2235755 “„Пенсионери ВИС“ под знамената на „Мутри, вън“ СА ВИНОВНИ ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ, НАРКОРАЗПРОСТРАНЕНИЕТО И КРАЖБИТЕ В БЪЛГАРИЯ В ПЕРИОДА 1994-2000 Г. ЩОМ ГИ ОПРАВДАВАТЕ, ЗНАЧИ И ВИЕ ИМАТЕ МУТРЕНСКО МИСЛЕНЕ.

Анонимен
Анонимен
27 януари 2022 12:42
Гост

Все още му искаме оставката. Да не го забравя. И не, всички проценти искащи оставката му не сме свързани с престъпния свят, както се опитва да го изкара.

Swich
Swich
27 януари 2022 12:42
Гост

Нищо ново под Слънцето. ГЕРБ се опитват да манипулират Европа посредством главния прокурор.

Симеон
Симеон
27 януари 2022 14:06
Гост

За всеобща радост им изтече мандатът на герберастите.

Димитър
Димитър
27 януари 2022 19:11
Гост

На кого бе му изтече мандата,председателя на комисията е от ГЕРБ! Ама сте „умни та пращите…..“

Иванова
Иванова
27 януари 2022 12:41
Гост

Нищо чудно, че се правят калпави обвинения и после обвинените биват оправдавани в съда и в резултат на това съдят държавата в Европа. Защото явно си губят времето в прокоратурата да изпълняват поръчки на ГЕРБ.

Кики
Кики
27 януари 2022 14:11
Гост

Така ще е като вождът им ще трябва да си плаща за назначението му.

Пен
Пен
27 януари 2022 12:41
Гост

С това ли се занимават в прокоратурата? Да проучват как народа е гласувал и да анализират работата на Парламента?

Николай
Николай
27 януари 2022 14:14
Гост

Да вземат да се самоанализират. Тамън ще видят, че нищо не вършат.

Практик и тактик
Практик и тактик
27 януари 2022 14:22
Гост

Май Ви е нужен буквар… Добре е да се научите как се пише правилно т.нар. от Вас „прокоратура“ преди да давате препоръки и решения!

Анонимен
Анонимен
27 януари 2022 12:40
Гост

Този е тотално изфирясал

Анонимен
Анонимен
27 януари 2022 12:29
Гост

А не е ли информирал Брюксел, че и прокоратурата на страната си затваря очите и заобикаля закона за някой неща?

Бишъп
Бишъп
27 януари 2022 12:29
Гост

Истинска издънка е точно този Главен прокурор, но явно ще трябва да му търпим глупостите още бая време.

Лалов
Лалов
27 януари 2022 12:28
Гост

Да се хванат за палците всички конституционалисти и прависти и юристи и изобщо всчки създавали конституцията на страната. Защото не е нормално да няма предвиден механизъм при който да може да бъде премахнат главния прокурор по изричното желание първо на народа и после и на неговите представители в Парламента. Защото как може да не се допусне, че може да се случи точно това, което се случва сега? За главен прокурор да се назначи човек, който предпочита да обслужва една конкретна политическа партия, нейният лидер и като цяло мафията в страната?

Анонимен
Анонимен
27 януари 2022 12:32
Гост

Пълни глупости говориш. Има нещо, което се нарича разделение на властите. Дайде да предвидим и механизъм, по който обвиняеми и подсъдими да искат оставката на наблюдавания прокурор, респ. съдията, който му гледа делото? Ама ще малоумщина!

Анонимен
Анонимен
27 януари 2022 12:28
Гост

Много е прав в това, което казва. Определено се наблюдава погазване на основни демократични принципи и нарушаване на закона в България от страна на силовото министерство.

Анонимен
Анонимен
27 януари 2022 12:33
Гост

П. С. – от страна на Б. Рашков. Който е юрист и е деполитизиран, знае за какво иде реч.

Анонимен
Анонимен
27 януари 2022 12:27
Гост

Ей, няма отървия от герберските калинки и това си е.

Емил
Емил
27 януари 2022 12:27
Гост

А така ли. Прокоратурата е направила анализ на последните два избора. Прокоратурата с това ли се занимава? Да анализира избора на народа на парламентарен вот?

Буквар
Буквар
27 януари 2022 14:25
Гост

Интересно, че упорито изписвате „прокоратура“. Поне се научете как се пише и тогава давайте оценки, препоръки и решения. Така е просто смешно…