Прокуратурата започна разследване за престъпление срещу републиката, което включва измяна, предателство, диверсия и др. Това стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор – Сийка Милева. От държавното обвинение публикуваха записани със специални разузнавателни средства (СРС) разговори, които твърдят, че укриващият се в Обединените арабски емирства (ОАЕ) Васил Божков води с депутата от БСП Александър Паунов, журналиста Огнян Стефанов и неустановен човек. В тях той коментира възможността да създаде партия, да събори правителството и главния прокурор, а освен това твърди, че осигурява масово присъствие на антиправителствените протести.

„Ще си отговорите на въпроса, преплитат ли се интереси на лица с власт, пари и политическо влияние. Ще станете свидетели на това как обвиняеми си партнират с журналисти, с политици, за да защитят откраднатото от българския народ. Българската общественост има правото да знае, как обвиняемият Васил Божков и подсъдимият Цветан Василев си партнират с „честни“ политици и „свободни“ журналисти“, анонсира говорителят на главния прокурор.

В Туитър Гешев директно обвини президента, че подкрепя бегълците от правосъдието. „Политици и олигарси да плащат на провокатори, за да употребят гражданската енергия, не е ново. Новото е, че този, който следваше да е обединител на нацията – Радев, подкрепи бегълците от правосъдието. Ние продължаваме в името на бъдещето на Родината!“, написа той.

От президентството отговориха, цитирани от бТВ: „Медийното правосъдие на главния прокурор оставяме без коментар“.

Първият разговор с Огнян Стефанов е от 10 юни и в него Божков коментира идеята да направи партия. Такова предложение му било направено от политици, които искали да го вкарат в парламента. Стефанов му казва, че и Конституцията „плаче за промяна“.

„Абе, няма да събереме сто и осемдесе“ депутата. Но аз мисля, че Гешев не ни е проблем, ако спечелим властта, щото мо“е да му орежем правомощията без да променяме Конституцията. Като го напра’име фигурант като Президента, точно к’во ше ни вреди Гешев… Но моята тактика е, ти го казвам ей така, щото те чувствам близък, е първо да бутна Влади и т’ва. Един по едни. Виж, че аз не, не обръщам внимание на никой друг. Удрям само по Влади и по Бойко. Другите не ме интересуват, колкото и да се опитват да ми раз-раздвоят вниманието“, казва Божков.

На забележката, че Цветан Василев бил ударен тежко, той отговаря, че Василев бил „детска играчка“ в сравнение с него. Божков обаче подчертава, че Василев нямал острота, не бил боец, а академичен човек и чиновник.

„А аз не съм. Аз съм си боец. Докато не ме оборат, ше се бия. Нещата вървят към, към аз да ги умора“, казва бившият вече хазартен бос.

Месец по-късно, на 10 юли (записа чуй тук), според справка на ДАНС той разговаря с депутата от БСП Александър Паунов и обсъждат вероятно финансовия министър Владислав Горанов, наричан само „Влади“, и възможността да се яви в парламента. В този контекст депутатът казва, че протестите трябва да продължат, а Божков му отговаря, че така ще стане и дори създавали „Щаб на протеста“, за да обедини протестиращите, че имало всякакви „лумпени“.

„Ако не им бях налял десет-петнайсет хиляди, протеста ше се сведе до, до две хиляди и разни политици да минат, да ги поздрават, да  до тях и т“ва е“, казва Божков и обсъжда с Паунов къде е най-добре да се позиционира протестът. След това двамата коментират и слогани на протеста, а Божков изразява радостта си от това „как се управлява тълпата по мрежите“.

„Отидете там, отидете там, и те вървят. Малко бавно става, нали, щот’ тя е тълпа, не мо’е да се затичва. Реакцията се вижда до петнайсет-двайсет минути, половин час, тълпата почва да реагира“, разсъждава укриващият се бизнесмен.

По-късно лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че Паунов е признал за водените разговори и е подал оставка.

В следващ разговор с Огнян Стефанов от 12 юли, Божков му разяснява, че проектът върви по план: „Точка първа – прочистване на хунтата от властта. Точка втора – създаване на нещо различно и ново.“

Той подчертава, че сега не трябва да разсейва протеста, защото трябва да се протестира „до дупка“ и „да го мачкаме Бойко“.

„Така че с’а трябва докрай! Бойко, Гешев. Нали Бойко имам предвид цялото им правителство и Гешев. И после да видиме Румен Радев к“во Правителство ше направи. Там трябва да се съветва“, са думите на Божков.

Впоследствие двамата коментират и обвиняемия вече президентски съветник Пламен Узунов, който беше вътрешен министър в служебното правителство на Румен Радев и обсъждат чии човек е.

„Ама в първото му правителство бяха повече от половината хора на Шиши, така че сега трябва. Ама, виж, че, че той не си държи на хората въобще. Той ги гори един след друг. Не, имам предвид не Президента, Шиши. И борбата продължава до край. Няма спиране. Днеска са пак на улицата“, завършва Божков разговора със Стефанов.

По-рано днес Иван Гешев анонсира в профила си в Туитър: „Наистина – никой за нас не е над закона!

Коментарът му беше по повод на изявлението на посолството на САЩ в София, в което от дипломатическата мисия изтъкнаха, че правото на мирно събиране е основна демократична ценност, а демонстрациите и протестите са знак за цветущо и жизнено гражданско общество.

„Всяка нация заслужава съдебна система, която е надпартийна и подвластна на върховенството на закона. Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона“, заявиха от посолството.

А Гешев днес чрез Туитър благодари „на партньорите ни от Съединените щати и посолството им в България за подкрепата за върховенството на закона и безкомпромисните действия на Прокуратурата“.

Изявлението от посолството беше изчетено снощи на протеста, който иска оставката на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор и беше посрещнато като знак на подкрепа. Подкрепа в него видяха и управляващите.

37
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
неюрист №1
неюрист №1
14 юли 2020 23:19
Гост

В момента изборът е между Гешев и Божков. Кой за кого е? Толкова е ясно. За тия, които са се определили, следва да се направят съответните изводи. Това е смущаващ избор, вярно е.
Някои пък не се интересуват и от двамата, което може би е разбираемо, но пък те протестират само за спорта.

без страх
без страх
14 юли 2020 23:26
Гост

Виж ти, АНКЕТКА ли е това?

Шменти
Шменти
14 юли 2020 19:39
Гост

И какво от това? Божков си бил говорил с червен депутат да организират протести и да раздават пари. Голяма работа. Протестърите срещу Орешарски да не бяха безплатни. Разликата с този път е, че освен божковци и партии срещу тая мафия излезе и народа. Да, има и платени, има и провокатори, да направят бой с полицията. Но основната маса са обикновени хора, на които е писнало от гербавите крадливи типове. Цялата тая помия е за отвличане на вниманието от основния проблем- мафия на власт. А това пък е много интересно- „А Гешев днес чрез Туитър благодари „на партньорите ни от Съединените… Покажи целия коментар »

Бай Ганьо
Бай Ганьо
14 юли 2020 17:40
Гост

А Божков -ако това е перспективата, от трън та на глог…Не може ли да се обединим с някоя нормална държава, дано нещо се цивилизоваме- Гърция напр.? Или да станем щат на САЩ, или на Франция департамент – явно е,че държавата в този си вид не става

Бай Ганьо
Бай Ганьо
14 юли 2020 17:34
Гост

А разговорите на Борисов, ще разследва ли? И нямам предвид за тъпата Кърджалийска п**ка, а за тези на Кокинов,когато се предлагаше за Апелативен прокурор

протестиращ адвокат
протестиращ адвокат
14 юли 2020 16:44
Гост

ДОЛУ ДВАМАТА НЕГОДНИЦИ: МУТРАТА-ТУЛУП И ГЛАВНИЯ ИНКВИЗИТОР-КАРЕНИН !

обективен
обективен
14 юли 2020 15:39
Гост

Най-добре е прокуратурата да разследва Доган и Пеевски, а когато Каренин бъде принуден да подаде оставка – и него !

неюрист №1
неюрист №1
14 юли 2020 15:27
Гост

Има си правоспособност и правоспособност. Някои имат повече от една. Включително нелегална, като партизаните от едно време. И те вдигаха юмруци. Има прилика, а? Или не?
Аз не съм правоспособен юрист и ми прави впечетуение, че СЕГА се заговори за адвокатска стачка, а не когато Горанов ги квалифицира като маргинали.

Коко-Роко
Коко-Роко
14 юли 2020 14:44
Гост

Що спират по средата тия СРС-та, бе? Да не да има нещо, дето не трябва се чува от нас по-нататък?

без страх
без страх
14 юли 2020 13:14
Гост

Дълбоко се съмнявам в правилния прочит на изявлението от Посолството на съ-шъ-а от днешните „недосегаеми“ управляващи.
Ама те, милите кога ли са учили дипломация та да разберат какво им се казава.

адвокат
адвокат
14 юли 2020 13:40
Гост

Правото и по-специално- юридическата дисциплина “Конституционно право“, не са приоритет на дипломатите, а на юристите. Българската конституция изрично прогласява правото на МИРНО И БЕЗ ОРЪЖИЕ събиране на гражданите. Ако сте правоспособен юрист, как точно квалифицирате хвърлените бутилки с вода и обливането със спирт на полицаите, които пазят ОБЩЕСТВЕНИЯТ РЕД по време на протести и могат да пламнат като човешки факли само заради една запалка…

без страх
без страх
14 юли 2020 14:00
Гост

Питате ме, но отправеният до мен въпрос е извън темата, поради което няма да се вържа и да влизам в обяснителен режим – дали съм юрист, и дали правя разлика между предметния обхват на нормите от Конституцията и нормите от специалните закони.

Коко-Роко
Коко-Роко
14 юли 2020 16:46
Гост

Адвокате, Ивайло Иванов ли си? Не се прави, познахме те!

без страх
без страх
14 юли 2020 23:19
Гост

Разсмивате ме – ще ви разочаровам: НЕ ПОЗНАХТЕ!
Ако не ви мързи, опитайте пак. Нямам нищо против- забавлявате ме.

окръжен съдия
окръжен съдия
14 юли 2020 12:12
Гост

В пеевските медии вече са публикувани телефонните разговори, още преди прокуратурата.
ГЕШЕВ -толкова ли си тъп ? За пореден път потвърждаваш, че не си за този пост !!!! Разследваш някакви имагинерни истории за протестите, а не разследваш РЕАЛНИТЕ ПОБОИЩА от полицаи над децата от протеста . И това ми било прокурор !!!! ОСТАВКА ! НЕЗАБАВНО !!! Ти си тотално некадърен,съмнявам се дали изобщо си завършил ПРАВО или нещо друго ! ВЪН !!!!

адвокат
адвокат
14 юли 2020 13:24
Гост

“….а не разследваш РЕАЛНИТЕ ПОБОИЩА от полицаи над децата от протеста ..’ КАКВИ ДЕЦА са лица на възраст 21 и 29 години…Тук какво пише или изобщо не сте правоспособен юрист- само никът Ви е ‘окръжен съдия’, м… https://www.lex.bg/laws/ldoc/2121624577
ЗАКОН ЗА ЛИЦАТА И СЕМЕЙСТВОТО изм. ДВ. бр.120 от 29 Декември 2002г.
2. С навършване на 18-годишна възраст лицата стават пълнолетни и напълно способни чрез своите действия да придобиват права и да се задължават.

Анонимен
Анонимен
14 юли 2020 15:55
Гост

Иска да подсили ефекта, затова пише, че са деца… това обаче са изтъркани похвати

без страх
без страх
14 юли 2020 16:20
Гост

Хайде сега, лекции ли ще изнасяме… ??????

адвокат
адвокат
14 юли 2020 12:00
Гост
Анонимен
Анонимен
14 юли 2020 10:59
Гост

Гешев очевидно няма намерение да напусне поста си. Време е да бъде изкаран насила.

Геро
Геро
14 юли 2020 10:56
Гост

Ей, този път е пропуснал да си сложи каскета за профилната му снимка.

Коко-Роко
Коко-Роко
14 юли 2020 10:42
Гост

Ако вземе, че арестува някой от опозицията днес тоя ще взриви държавата …

анонимен
анонимен
14 юли 2020 10:35
Гост

Цялото изявление на посолството в САЩ, публикувано в официалния сайт:

„Правото на мирно събиране е основна демократична ценност. Демонстрациите и протестите са знак за цветущо и жизнено гражданско общество. Мирните протести са играли ключова роля в 244-годишната демокрация на Съединените щати. Всяка нация заслужава съдебна система, която е надпартийна и подвластна на върховенството на закона. Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона.“

Мисля, че от Гешев ще излезе прекрасен адвокат с неговото умение изкусно да изопачава факти 🙂

Zeta
Zeta
14 юли 2020 10:31
Гост

Гешев беше грешен избор и това е

Иванов
Иванов
14 юли 2020 10:31
Гост

От това става ясно, че не само няма да си подаде оставката, а се точи да прави още зулуми

Мики
Мики
14 юли 2020 10:53
Гост

Да се махат вече с Бойко. Те са срам за държавата.

Анонимен
Анонимен
14 юли 2020 10:57
Гост

Това стана ясно още вечра, когато започна проверка на концесията на „Лукойл“, както беше заявил вече предстоящата си атака срещу Златев. Също беше ясно и в издигането на единствената кандидатура за шеф на Специализираната апелативна прокуратура. Гешев няма никакво намерение да позволи на реалността да му пречи на изпълнението на задачите, поставени му от НЯКОГО.

Bobi M
Bobi M
14 юли 2020 10:31
Гост

Мисля, че Гешев трябва да си подаде оставката още днес

Мавродиева
Мавродиева
14 юли 2020 10:30
Гост

Изключително нагло поведение;

Велизар
Велизар
14 юли 2020 10:29
Гост

Каквото и да си говорим Гешев се е закотвил и смята, че прави добро на нацията.

Николай
Николай
14 юли 2020 10:54
Гост

Не зная дали въобще работи за нацията, или просто за себе си.

Spiro
Spiro
14 юли 2020 10:29
Гост

Гешев с какво ще докаже и днес? Ще влезе в парламента да арестува хора ли ? То стана, като инквизиция това

Василева
Василева
14 юли 2020 10:28
Гост

Типично по дипломатичен път. Подкрепят и те ма не става ясно Гешев ли или протестиращите.

Анонимен
Анонимен
14 юли 2020 10:31
Гост

Струва ми се пределно ясно, че подкрепят протестите. По една ли друга причина…

Englishman
Englishman
14 юли 2020 10:27
Гост

Аз по-скоро смятам, че посолството подкрепя действията на народа и не подкрепя работата на Гешев. Към кого е насочено това, знае ли се

Иванов
Иванов
14 юли 2020 10:27
Гост

Гешев е тотално изперкал

Биби
Биби
14 юли 2020 10:55
Гост

Излага се като кифладжия.