Главният прокурор Иван Гешев отвърна с ирония на обвиненията от страна на вицепремиера от ВМРО Красимир Каракачанов, че България се превръща в полицейска държава. Повод за думите на Каракачанов беше задържането на шефката на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ Цветелина Кънева, която е представител на ВМРО. Според него, подобни акции са безумни и напомнят „Цветаново време“ с изпращане на хора с качулки и автомати. „Ми следващия път да пратя специалните сили с танкове“, заяви Каракачанов.

Днес главният прокурор Гешев му отговори, че едва ли има работещи танкове за участие в акции.

„Чух, че танкове трябва да дойдат. За съжаление, не знам дали имаме работещи танкове, така че идеята най-малкото не може да се реализира, което е тъжно, но какво да правим“, каза главният прокурор.

Той беше категоричен, че прокуратурата не съобразява действията си с политическите последствия и интерпретации.

„Това си е проблем на политиците. Ние си имаме нашата работа – когато има доказателства и данни за престъпление, да спазваме закона. Оттам нататък, какво смята една партия, независимо дали е част от управляващото мнозинство, или някоя друга опозиционна, или който и да е политик, въобще не ме интересува. И не би трябвало да интересува всеки прокурор“, каза Гешев.

Той подчерта, че подобни обвинения към прокуратурата има, както от управляващи партии, каквато е ВМРО, така и от опозицията в лицето на БСП.

„Не делим хората дали са министри, министър-председатели, дали са депутати, дали са лица с имунитет, дали са богати или изключително богати хора, или социално слаби. Единственият критерий е дали е спазен законът“, добави главният прокурор.

Гешев потвърди и, че ще бъде извършена пълна проверка на приватизацията на Пловдивския панаир с изискване на всички документи и разпит на всички замесени, след като такова искане беше отправено от депутати от ГЕРБ.

За проверката на случая с къщата в Барселона, в който пък е замесено и името на премиера Бойко Борисов, обвинител №1 обясни, че до момента не е искана информация от испанските власти, а решение на наблюдаващия прокурор от Специализираната прокуратура ще е кого да вика за обяснения.

„Решенията взема наблюдаващият прокурор – кога, дали, защо, какво да пита. Ако знам в реално време всичко и мога да го контролирам, това означава, че тезата на някои, които ще нарека анархо-комунисти, че главният прокурор е всевластен и всемогъщ, е вярна. А тази теза не е вярна, защото работата на главния прокурор е да чертае стратегията и целите на прокуратурата“, посочи още Гешев.

Превенция е, когато знаеш, че държавата ще ти се изсипе

„Когато знаеш, че всеки един момент, когато извършиш нещо, дори да ти се струва дребно, ще ти се изсипе цялата държава, а цялата държава се ангажира в лицето на главния прокурор и висшето ръководство на МВР, вероятността за извършване на престъпление силно намалява“.

Така главният прокурор описа реакцията на МВР и прокуратурата по случая със съблеченото 14-годишно момче от непълнолетни в автобус на градския транспорт в София. Вчера Гешев се срещна с родителите на момчето и каза, че им се е извинил, защото случилото се показало, че и държавата не си е свършила работата.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
lawyer
lawyer
27 февруари 2020 8:01
Гост

Малко ми стана странно – Гешев изрично каза (някъде около ареста на Иванчева), о – никога няма Главен прокурор да ставам – това ме натоварва, не знам какво си. От Габриел-Марсия Маркес знам (писател – „Хроника на една предизвестена смърт“), знам, а и сам съм го наблюдавал, че чиновниците работят само в началото на кариерата си – тогава са млади, амбициозни, нахъсани, пълни с мечти, след което стават това което наблюдаваме – заспали, лениви, бюрократични, улежали се. В момента се наблюдава едни фойерверки, една първоначална – но симулативна по същество дейност – казали на Божков да се връща в България… Покажи целия коментар »

Тома неверни
Тома неверни
26 февруари 2020 18:04
Гост

Интересува го единствено какво мислят двамата кукловоди в сянка, защото е тяхна марионетка. Нека ги подложи на обстойна проверка, че да започна да мисля друго.

Анонимен
Анонимен
26 февруари 2020 15:57
Гост

Да, работата на Гешев е да чертае стратегията и целите на прокуратурата. Обаче той явно още не е свикнал, защото все го гледам по села и паланки да се пъчи пред медиите.

Диди
Диди
26 февруари 2020 15:57
Гост

Не така с лошо! Човекът може би иска да е близо до народа.

Тома неверни
Тома неверни
26 февруари 2020 17:58
Гост

Освен с каскета с какво друго е близо ? Акциите спрямо кокошкарите са чиста проба показуха. Хайде да разпореди проверка на финансовия министър, на човека от с. Дръндар придобил ТЕЦ по странен начин и на олигарха с лавките, че да му повярваме !

Диего
Диего
26 февруари 2020 15:36
Гост

А когато на Гешев се наложи да отиде на посещение в чужбина, кой тогава ще пази народа?

Анонимен
Анонимен
26 февруари 2020 15:37
Гост

Сийка.

Филип
Филип
26 февруари 2020 15:53
Гост

Е, вече ми е спокойно. 🙂

Сокол
Сокол
26 февруари 2020 15:35
Гост

Щеше да е хубаво, ако беше вярно, ама недоверието към прокуратурата идва тъкмо от това, че има недосегаеми политици и всички им знаем имената.

Мунчо
Мунчо
26 февруари 2020 15:35
Гост

Дреме им на неграмотния мангал или на келешите, че някакъв с каскет дошъл да ги респектира, че те дори не знаят как се казва.

Hanuta
Hanuta
26 февруари 2020 15:33
Гост

Аз пък съм съгласен с Каракачанов, че положението наистина заприлича на Цветановото време – всяка сутрин започва с новини къде прокуратурата провежда акции. Предпочитам да се хвалят с осъдителни присъди.

Anonimen
Anonimen
26 февруари 2020 15:36
Гост

Те постоянно изтъкват досъдебното производство. Тоест, ето ние си свършихме работата, а сега прехвърляме топката. Е, да, ама не! Къде са осъдените.

Anonimen
Anonimen
26 февруари 2020 15:33
Гост

Той от какво ли се интересува? Дори мнението на Радев не зачита.

Анонимен
Анонимен
26 февруари 2020 15:31
Гост

Гешев е прав, че трябва да има усещане за държавност, закон и ред, само че не ходенето като патрулка по села и паланки е начина.

Човек
Човек
26 февруари 2020 15:32
Гост

То лошо няма, ама колко още ще издържат на това роадшоу?

Хриси
Хриси
26 февруари 2020 15:37
Гост

A, той на думи винаги е велик. Слънце!

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
26 февруари 2020 15:31
Гост

ПатрЕотите още не са стоплили, че конците на Гешев ги дърпа не премиерът, а хидроинженерът.

YoDa
YoDa
26 февруари 2020 15:36
Гост

Как не се сетиха да го привикат на помощ за Перник…

Анонимен
Анонимен
26 февруари 2020 15:30
Гост

За първи път чувам за превенция на престъпността посредством изсипване на държавата.

123
123
26 февруари 2020 15:29
Гост

Танкове има, ама айде да не ги включвате и тях.

Анонимен
Анонимен
26 февруари 2020 15:29
Гост

Е как не те интересуват, като те те сложиха тук?