Германецът Вили Бенкер е поискал обезщетение от над 68 000 лева, защото преди 37 години е бил незаконно задържан, обвинен и осъден за шпионаж в България, научи „Лекс“.

Бенкер твърди, че е станал жертва на „монтиран процес“ през 1983 г., в който единствената цел е била да бъде осъден, за да бъде след това разменен с българин, вкаран по същото време в затвор в Германия.

Преди дни Софийският градски съд отхвърли иска му срещу прокуратурата, след като прецени, че е неоснователен, а и е погасен по давност.

От решението на съдия Мария Кузманова от СГС става ясно, че германецът е бил задържан на 14 октомври 1982 г. и до 2 февруари 1983 г. е държан в следствения арест в София. След това е преместен в затвора, а делото срещу него бързо е приключено и той е осъден на 6 години затвор за шпионаж и за подкуп на длъжностно лице. На 27 април 1983 г. Бенкер е освободен след указ на Държавния съвет за помилване и е разменен с осъден в Германия българин.

Преди 3 години той е завел дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Година по-късно то е било прекратено поради недопустимост на иска, но Софийският апелативен съд (САС) е отменил определението, като казва, че действително не е налице незаконно обвинение, тъй като присъдата не е била отменена, а напротив – влязла е в сила, но въпросът е по съществото на спора и не е трябвало делото да бъде прекратявано, а съдът да се произнесе по него с решението си. Отделно САС отбелязва, че градският съд е трябвало да даде указания на Бенкер да уточни дали претендира обезщетение на претърпените вреди по специалния ред на ЗОДОВ или по общия – чл. 45 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД).

След това съдия Кузманова е дала възможност на германеца да посочи конкретните действия или бездействия на прокуратурата, какво е трябвало да бъде извършено или пък не е било сторено и в резултат на това е претърпял твърдените от него вреди.

Бенкер и адвокатът му Дунав Савов, който по времето, когато германецът е задържан и осъден, е бил следовател, обаче не сочат такива доказателства, а единствено, че задържането му е било незаконно, тъй като не е извършил престъпленията, за които е бил обвинен и осъден, както и че условията в следствения арест и в Софийския затвор са били непоносими. Чужденецът заявява също, че е бил незаконно лишен от свобода за 164 дни в „скалъпено наказателно производство“, като доказателство за това според него е писмо на зам.-министъра на вътрешните работи от 12 април 1983 г., с предложение за размяната му с осъдения в Германия българин и последвалия указ за помилването на Бенкер.

Тъй като отговор на дадените от съда указания бил получен ден след изтичане на двуседмичния срок, съдия Кузманова отново прекратила делото. Според нея твърденията на Бенкер не подлежат на проверка в производството по предявения иск, тъй като това би довело до преценка по същество на изводите на наказателния съд по влязла в сила присъда, която не е отменена.

САС пак е отменил определението ѝ, като пише, че срокът за поправяне на исковата молба не е преклузивен, а инструктивен и ищецът има право да ги отстрани и след като той е изтекъл, ако съдът вече не я е върнал.

Апелативният съд обаче се съгласява, че няма предпоставки за ангажиране на отговорността на прокуратурата по ЗОДОВ, тъй като присъдата не е била отменена, не може да се претендира и за незаконно обвинение, тъй като делото не е било прекратено, а и амнистията също не дава такива основания.

САС обаче пише, че има практика на Върховния касационен съд (ВКС), според която, когато няма уреден пряк иск в специалния ЗОДОВ за претендираното право, се прилагат общите правила на деликта по чл. 49 от ЗЗД (Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа). Така например е била призната допустимост на иск срещу МВР и прокуратурата за неправомерни действия по разследването, довели до осъждане на човек, без присъдата да е била отменена.

Апелативните съдии приемат, че и по казуса с Бенкер СГС е трябвало да прецени дали твърденията му обосновават незаконно повдигнато и поддържано обвинение, но подчертават, че въпросът е по съществото на делото, а не по допустимостта на иска.

„Това се отнася и за отговорността на прокуратурата по чл. 4 от ЗИН от 1969 г. (отм.), доколкото нейната отговорност по чл. 45, във връзка с чл. 49 от ЗЗД за обезщетяване на неимуществените вреди произтича от твърдяно бездействие – неупражнен надзор за спазване на законността при изпълнение на наказанията, съгласно действалия през процесния период Закон за прокуратурата“, пише САС.

В крайна сметка Бенкер не е предоставил други доказателства пред градския съд и искът му и по ЗЗД е отхвърлен.

„Не се доказа противоправно поведение на ответника. Не се събраха доказателства относно незаконността на задържането и осъждането на ищеца. Ищецът не доказа твърдени неправомерни действия по разследването, довели до осъждането му за престъпление, което счита, че не е извършил и за което присъдата не е отменена“, пише съдия Кузманова, като приема и възражението на прокуратурата, че искът е погасен по давност, която според ЗЗД е пет години.

Решението не е окончателно и Бенкер може да го обжалва пред Софийския апелативен съд.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Йордан Ганчовски
Йордан Ганчовски
13 май 2021 23:41
Гост

Комунистическа смрад! Колко невинни затриха и сега децата им ни се плезят. Добре, че не съм потърпевш, щото щях да дам пример как се действа, когато си невинно засегнат!

Някой
Някой
17 септември 2020 17:47
Гост

Ох, мале, докъде я накарахме – апелативен съд да твърди, че срокът да изправяне на ИМ бил инструктивен. Срам и позор за черната тога, която носите драги „колеги“.

Герасимов
Герасимов
17 септември 2020 13:49
Гост

Това ми се вижда като“ мисията невъзможна“.

Диди
Диди
17 септември 2020 13:45
Гост

Този не разбира ли, че искът е погасен по давност?

Георги
Георги
17 септември 2020 13:45
Гост

Така му изнася.

Ставрий
Ставрий
17 септември 2020 13:42
Гост

Всички се оплакват от условията в затвора, ама не мислят когато вършат престъпления.

Виктор
Виктор
17 септември 2020 13:43
Гост

Човекът може и да е невинен.

странен казус
странен казус
17 септември 2020 12:22
Гост

Човекът може и да е напълно прав и целта през 1983 да е била само размяната му за българина, но пък и присъдата е напълно валидна и са минали 40 години, да се беше сетил през 1991 след приемането на новата конституция, ама той сега, много странен казус. Лексовете как го намерихте!

адв. М. Любомиров
адв. М. Любомиров
17 септември 2020 11:20
Гост

Германецът може да претендира каквото му се е присънило. В това няма проблем. „Евала“ на адвоката, искаш дело и го получаваш. Основателно или не /прогнозно преценено предварително/, няма значение. Ама имало погасителна давност, пак няма значение. Да водиме дела, ако ще да са загубени преди завеждането.
То тая песен на Клуб НЛО „Адвокате“ не е измислена без нищо.

Анонимен
Анонимен
17 септември 2020 16:06
Гост

Единственото странно е, че не е завел делото във ФРГ. Там може и да няма давност за престъпления на комунизма

адвокат
адвокат
17 септември 2020 10:55
Гост

Към Администратора на сайта: А може ли номер на делото и решението

Oblena
Oblena
17 септември 2020 9:39
Гост

Що не си гледа работата тоя човечец, ми се занимава с неща от преди близо 40 години?

Анонимен
Анонимен
17 септември 2020 9:39
Гост

Алабализми. Сетил се той през 2020 та година за нещо станало 1983та. Айде моля ви.

Анонимен
Анонимен
17 септември 2020 9:39
Гост

Категорично смятам, че човека може и да има нужда от тия пари и да е някакво хипи вече на дърти години

Анонимен
Анонимен
17 септември 2020 9:38
Гост

Абе мазало. Що ли му е да се занимава с това.

Вили
Вили
17 септември 2020 13:36
Гост

Заради парите естествено.

Анонимен
Анонимен
17 септември 2020 9:37
Гост

Успех му желая. Ама ще му дадат по-малко или той сам ще си поиска по-малко

Боби Босов
Боби Босов
17 септември 2020 9:36
Гост

Подкрепям го. Нека и той ни покаже, че комунизма е зло

Саливерстров
Саливерстров
17 септември 2020 9:36
Гост

Прави впечатление, че колкото по-стар става човек, толкова повече му допада комунизма….

Zeta
Zeta
17 септември 2020 9:35
Гост

Ами време е да оберем вкусните плодове на комунистическия строй

Анонимен
Анонимен
17 септември 2020 9:35
Гост

Ами сетили са се сега, че могат да изкарват пари. Обвиненията за шпионаж тогава се хвърлят за добро утро. Независимо, че човека може да идва просто да снима морето или планините ни, то се приема за шпионаж. И сега може да ни съди всеки.

Анонимен
Анонимен
17 септември 2020 9:34
Гост

надали ще му ги дадат

Анонимен
Анонимен
17 септември 2020 9:25
Гост

Ето това е изпаднал германец.