Надпреварата между ГЕРБ и БСП за изобличаване на нередности в общини, управлявани от конкурентната партия, доведе и до комичен случай днес. На пресконференция в парламента, депутатите от управляващата партия Александър Иванов и Васил Цветков, както и бившият народен представител Антон Тодоров изнесоха данни за „фрапиращи“ нарушения на кметицата на Златица Магдалена Иванова от БСП. Двамата депутати внесоха и сигнал в прокуратурата срещу Иванова.

Случаят обаче е известен от близо година, тъй като през март 2017 г. от прокуратурата съобщиха за повдигнато обвинение срещу кметицата. Днес от държавното обвинение припомниха, че вече се води разследване срещу Иванова и то дори е на финала, като предстои скоро да бъде внесено в съда.

Разследването е започнало по доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за действията на Иванова още през 2016 г. Тогава и Окръжната прокуратура в София е започнала разследване, тъй като е преценила, че има достатъчно данни за извършено престъпление по служба. С постановление на главния прокурор разследването е възложено на спецзвеното „Антикорупция“.

През март м.г. Иванова е обвинена в престъпление по служба във връзка с ремонт на училището в града преди 4 години. Според обвинението, вместо да проведе обществена поръчка, тя сключила анекс към договор с фирмата, която през 1992 г. е строила училището.

Допълнителното споразумение е било за ремонтни дейности за над 2,1 млн. лева за разширение на училището, с което според прокуратурата е нанесена щета на общината от над 1 млн. лева, като целта била да се облагодетелства фирмата.

Разширяването на училището представлявало изграждането на топла връзка между отделни корпуси, с което да се улеснят децата, като отиват да се хранят в стола на училището, вместо да се придвижват пеш до стола на социалния патронаж в Златица, който се намира на няколко километра от учебното заведение.

Цялата сума по договора за над 2 млн. лева е била изплатена на дружеството, но и до момента ремонтът не е приключил и не е пусната в експлоатация изграждащата се топла връзка, посочват от прокуратурата и подчертават, че разследването е било затруднено, тъй като Окръжният съд отказал да отстрани Иванова от длъжност и не разрешил претърсване и изземване в общината. Според съда разследващите изисквали документи, които тъй като били изпращани на други институции, нямало пречка да се изискат от тях.

„Независимо от затрудненията в процеса на събиране на доказателства, разследването по делото е на своя финал и ще приключи в максимално кратки срокове. Постъпилият сигнал от народните представители главният прокурор ще изпрати за приобщаване към материалите по делото“, заявяват от държавното обвинение.

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
15 февруари 2018 17:44
Гост

Смешници, от толкоз бакии, те известните извадили…