Контактни групи между партиите, спечелили място в новия парламент, да започнат преговори по определени теми, за да се направи опит да се сформира правителство, предложи лидерът ГЕРБ Бойко Борисов. Партията му получи най-много гласове на изборите и на нея се пада първият опит за съставяне на правителство.

„Ще предложим контактни групи, преговарящи екипи. Ще поканим хора с безспорна репутация по най-важната „антиПутиновата тема“. Ще поканим Плевнелиев, Соломон Паси като модератори“, заяви Борисов.

После открои темата с инфлацията и каза, че е готов да приеме социалната програма на „Продължаваме промяната“. „И аз обичам пенсионерите“, заяви Борисов.

„Демократична България“ говорят за съдебна реформа, нека да кажат какво предлагат и ние ще подкрепим тяхната. Но реформа, в която фигурират имена не е никаква реформа. Реформа е да направи законите така, че имената да нямат значение, а не Бойко Рашков срещу Гешев“, каза лидерът на ГЕРБ. И допълни: „Дайте си съдебната реформа, нашите юристи ще работят с вас и ще търсим, включително и конституционно мнозинство“.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че е готов на отстъпки и компромиси, включително и лидерите на партиите и той самият, да се отдръпнат от преговорите и бъдещото правителство.

„Да кажат кои министри могат да го изпълняват, ще се съгласим и с това. Дори и от „Възраждане“ има теми, по които сме на едно мнение. Мислим, че този подход е разумен, много пъти сме били в управление. Без лидери е много тежко, но ако искат без лидери – без лидери да е“, каза той.

Борисов беше категоричен, че за премиер и министри ще може да се говори само след преговорите. „Със 67 депутати нито те имаха, нито ние имаме право да имаме премиер“, каза той.

Според предварителните изчисления ГЕРБ ще има 67 депутати в новия парламент, ПП – 53, ДПС – 36- „Възраждане“ – 27, БСП – 25, ДБ -20 и „Български възход“ – 12.

„Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и БСП вече обявиха, че не са готови да правят коалиция с ГЕРБ и ДПС.

Борисов обаче заяви, че това, което предлага не е точно коалиционно правителство, а „както беше през 1990-те години“, като не прие и определението „правителство на националното спасение“.

“Най-важно в момента в България е кой е на страната на Украйна и кой не е, нека това да е първата тема, по която ясно да си заявим позициите. 3/4 от населението са за продължаване на евроатлантическия път“, посочи Борисов и допълни, че оръжие на Украйна трябва да се даде. И допълни: „Това ще бъде първа тема в новия парламент. Няма как да се шикалкави. „Продължаваме промяната“ се криеше зад БСП. Или сме блок, или не сме“.

„Втората тема – инфлация, финанси, икономика, енергетика, цени, тя също минава през решения в парламента“, заяви Борисов. Той определи като „ужасно“, завещаното от предходното правителство. А неговото решение за липсата на пари е: „Заявяваме твърдо, че влизаме в еврозоната – лихвите ще паднат, пазарите ще се успокоят, ще можем да запушим дупките в хазната“.

На въпрос докъде може да стигне ГЕРБ с компромисите и къде е ръбът на самосъхранението, Борисов отговори: „Ръбът на самосъхранението ли? Ние отдавна минахме по ръба“.

55
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Хахахахахаха
Хахахахахаха
05 октомври 2022 21:15
Гост

„Ще поканим Плевнелиев, Соломон Паси като модератори“ – и какво ще модерирате с тия американски плювалници, блога на Иво Минджев ли 🙂

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2022 21:33
Гост

Хаха, сега ще съберат една евроатлантическа коалиция от американски марионетки

Антипутлер
Антипутлер
05 октомври 2022 9:29
Гост

Единственото хубаво нещо на тези избори е, че всички партии в НС са против агресора Путлер и само националните предатели от Израждане са на обратна позиция. Даже Стефан Янев се разграничи от ботоксовото джудже от бункера.

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2022 18:20
Гост

Тия опорки за Путлер от ул. Козяк ли ги спуснаха? Поредната простотия- при близо 70% негласували, някакви цървули в парламента били представителна извадка, как не. Всичките са американски фелационисти, а Възраждането е филиал на ГЕРБ (т.е. същата бира).Истината е, че 70% от хората не искат и да чуят за евроатлантическите отрепки.

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2022 19:07
Гост

Мишок, първи ще избягаш от страната, ако ти кажат, че трябва да се биеш с руснаците! Натовец!

Проф. Николай Слатински
Проф. Николай Слатински
04 октомври 2022 21:20
Гост

„Радев не може да представлява страната ни, като се държи като евразийски придворен на сатрапа в бункера РР не вижда ли какво се случва, накъде върви войната, как се консолидира демократичният свят, в каква изолация изпада кремълският му патрон? Не, нямам обяснение. Умът ми не го побира. А всъщност като президент той няма никакво право да прави външна политика! Той не може да подпише и една хвърчаща бумажка във външната ни политика, ако правителството не го упълномощи изрично. Това, което му вменява конституцията е да представлява страната в международните отношения и да олицетворява единството на нацията. Е, как РР представлява… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2022 21:32
Гост

Глупости на квадрати

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2022 19:21
Гост

Не знам за Тиквата, но виждам поредния исторически компромис в стил Христо Иванов. То не беше с ГЕРБ, с БСП … идва ред с Доган под формата на програмен кабинет с евроатлантически привкус. Чудно! И да живей съдебната реформа, каквото и да значи това погледнато през джипа на Бобокови!

Мамина сладка нагла тиква
Мамина сладка нагла тиква
04 октомври 2022 18:47
Гост

comment image

Проскубания бухал
Проскубания бухал
04 октомври 2022 22:56
Гост

Тогава поне ни възприемаха като самостоятелна държава,а сега сме в общото понятие ЕС.

Прости герберасти
Прости герберасти
05 октомври 2022 9:33
Гост

Когато един прост бай Ганьо, който единствен от всички евролидери в Брюксел ползваше преводач, ръководи страната ни, всичко е топ. После некви Хардвард, Мардвард – пълни простаци! Това според простите герберасти, разбира се.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
05 октомври 2022 17:33
Гост

Киро си беше прост, а дипломата но не значи, ако ти липсва интелигентност.

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2022 18:42
Гост

Чета,чета коментарите и установявам, че един не е писан от юрист. И аз нищо няма да напиша.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
04 октомври 2022 22:56
Гост

Темата е политическа, затова.

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2022 18:37
Гост

Коалицията ГЕРБ+ДПС+ИТН+Израждане разклатиха устоите на държавата след като свалиха правителството по време на война и остра енергийна криза. Едната патерица на мафията вече е аут. Да се надяваме, че скоро най-високопоставените членове на мафията ще са при бай Ставри, а Копейкин в Сибир при Путлер.

Васил Найденов
Васил Найденов
04 октомври 2022 18:02
Гост

До там ли я докарахма – „както беше през 1990-те години“???
32 години маршируваме на място. Ако ще връщама часовника – да видим кой – кой беше тогава!

мда
мда
04 октомври 2022 17:58
Гост

На Борисов приказките са му много хубави, много намясто, много държавнически. Но делата – не.

гласоподавател на ДБ
гласоподавател на ДБ
04 октомври 2022 18:22
Гост

И все пак, алтернативата за блокаж не е по-розова. Борисов тук е прав, да се коалират.

plebs
plebs
04 октомври 2022 17:39
Гост

Евгени Петров /Гендо/:
„…Борисов направи силен ход и прати топката при останалите парламентарни сили. ОК, всеки има право на мнение, колкото и да го излага.
Аз обаче ще задам ясен и простичък въпрос към мажоритарните собственици на демокрацията – жълтопаветната общност: Вие в момента за правителство и парламент ли сте, макар и организирани от Борисов, или искате да оставите Радев да управлява.
Казано по друг, също ясен начин – кое е по-малкото зло, Радев/Путин, или Борисов.
Просто и ясно. Чакам отговорите.“

Изборът – парламент или президентска диктатура

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2022 23:51
Гост

Не знам какво чакате, но само да припомня, че имаше работещо правителство. Мафията го свали. Нека си управлява сега по волята на българите новоизбраното. Вярно, избрано е с десет процента, но негласувалите също имат принос тук. Искаха да управляват, нека управляват сега и да не търсят самоубийци, които да легитимират тази долна пасмина

Лозан
Лозан
04 октомври 2022 17:16
Гост

A, да видим какво ще направи по въпроса с инфлацията.

Спиридон
Спиридон
04 октомври 2022 17:18
Гост

Ще ги обича пенсионерите. Като лъже и маже и те гласуват за него. Да не говорим за купените ромски гласове.

Геро
Геро
04 октомври 2022 17:15
Гост

Леле, точно Плевнелиев ли?

plebs
plebs
04 октомври 2022 16:08
Гост

Изборът – парламент или президентска диктатура

Мислете.

Престъпна тиква
Престъпна тиква
04 октомври 2022 15:24
Гост

Подаряваше кученца на Путин и му построи неработещ газопровод за 3 милиарда с парите на българския данъкоплатец, а сега за антиПутин ми говори! Няма такава нагла, безочлива и престъпна тиква!

plebs
plebs
04 октомври 2022 16:04
Гост

Някои акцентират върху кученцето, щото не са можели да четат по времето на Гоце.
„Президентът Георги Първанов замина на официлано двудневно посещение в Москва, където ще му бъде връчена международната награда „За изключителна дейност по укрепване единството на православните народи“ за 2002 година. …
Наградата беше присъдена на Георги Първанов през май миналата година от Международния фонд за единство на православните народи, работещ под попечителството на патриарха на Москва и Цяла Русия Алексий Втори.“ /news.bg/

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2022 16:08
Гост

Е, и?

Дончо
Дончо
04 октомври 2022 17:20
Гост

Лъска имидж. Така е при вятъра на промяната.

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2022 15:20
Гост

Пожарникаря само и само да спаси собствената си кожа събори действащото правителство с ясното съзнание, че алтернатива няма и ще вкара страната в спирала от избори. Да прави сега правителство с ДПС и Израждане!

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2022 11:49
Гост

Точно така и всеки нормален човек го вижда! Стига са ни манипулирали, не сме толкова прости!

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2022 14:01
Гост

„АнтиПутин“? Като неиграмотно писание на крайно объркан фейсбукар е това. „Най-важно в момента в България е кой е на страната на Украйна и кой не е,“ – можеше на нещо и да се научи през тези години на управление. Делението не е „на страната на Украйна и не“, а за и против замесването ни в чужд конфликт! Което не означава нито едното, нито другото! Темите са за и против включване на България в чуждия военен конфликт; предоставяне на оръжие на държава, замесена в него; приемане на еврото; оставане в ЕС и НАТО /да напомня, че без нас и още една… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
04 октомври 2022 14:46
Гост

Темата за Украйна се решава на „работна закуска“ в американското посолство, а съдебната реформа се изразява в това да смъкнат Гешев, за да се намести Ристакис Къдравия Мравояд.

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2022 16:09
Гост

То ако ще е тъй – да не хабят „кръглата маса“, ами хич да не я разтягат.

Андрешко
Андрешко
04 октомври 2022 17:23
Гост

E, остава и еврото да въведем, та тотално да я втасаме.

plebs
plebs
04 октомври 2022 13:43
Гост

ГЕРБ предлагат кръгла маса като през деветдесетте години. Тогава се роди правителството на Попов. Настояват, комай единствено, за евроатлантическа ориентация и предлагат Паси и Плевнелиев за модератори. По останалите въпроси ББ показваше написана програма, която изтъкваше като аргумент срещу липсата на такива програми от другите партии, конкретно за „съдебната реформа“ на ДБ.

На мен това ми звучи като опит за поправка на грешките от „прехода“. Май имат основание. Този път май нама да се „ръкуваме с перестройката“…

plebs
plebs
04 октомври 2022 14:05
Гост

„Плевнелиев: Контактната група за съгласие между партиите ще работи само в парламента, без тайни срещи“
https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/12707708

Проскубания бухал
Проскубания бухал
04 октомври 2022 18:45
Гост

Който разбрал, разбрал, викаш

:)))
:)))
04 октомври 2022 13:36
Гост

ГЕРБ, ДПС – там Ердоган дърпа конците. Нима забравяте в правителството на Орешарски, аз направо се бях шашнал – през седмица ДПС и ГЕРБ се редуваха да целуват ръката на Ердоган в сараите му на ТУРУЦИЯ. Айде, за ДПС разбирам, но те се меняха – едната седмица Лютви Местан, другата Борисов. Ужас! Ужас! Горката ни държава. С какво толкова е заслужила да бъде изпълнена с корупция и простаащина.

plebs
plebs
04 октомври 2022 14:02
Гост

Целувката на Станишев с Местан беше точно по времето на Орешарски.
Троловете на БСП и ДБ станахте ептен за смях.

Тото
Тото
04 октомври 2022 17:27
Гост

Прост народ, слаба държава! Защо допуснахме пак Борисов! Тепърва ще трупа пачки и кюлчета за наша сметка.

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2022 13:33
Гост

Пак се тупа в гърдите – бил спечелил. И какво от това, кой ще иска да управлява с такава корумпирана партия като ГЕРБ, която все се заиграва и с ДПС. Кой?

Димитър
Димитър
04 октомври 2022 13:58
Гост

Всички които НЕ ИСКАТ ДА УПРАВЛЯВАТ С ГЛУПАКА КИРО!

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2022 13:32
Гост

Ей, бива го в приказките и да омайва разни лели и баби. Но над 10 години Борисов и ГЕРБ управляваха. Можеха да свършат толкова много неща, но вместо това притискаха бизнеса и крадоха, крадоха, крадоха…

ГКирилов
ГКирилов
04 октомври 2022 13:31
Гост

Сваля работещо правителство после моли за подкрепа.

Да се обърне към коалицията с ДПС и Възраждане и да управляват.

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2022 13:36
Гост

Да е било работещо, колко да е работещо. ПП дърпаха всичко към себе си, БСП им клякаха, защото Корнелия си беше заградила свои губернии, в които колеше и бесеше – виж земеделието за справка, какъв комунистически доминион стана. Идиотите от ИТН казаха доста верни неща за ПП, но се самовзривиха по команда на Радев, никой не им хвана вяра, а който е гледал отвътре знае колко грозно надменно управляваха ПП и колко лобисти идеи се опитаха да прокарат.

Коко
Коко
04 октомври 2022 17:30
Гост

A, щото Боко хич не ги прокарваше милият!

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2022 13:29
Гост

Хубаво го е наговорил, ама много лъже, бе. Ако не го знаех, щях да му повярвам сега, че мисли каквото казва.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
04 октомври 2022 13:28
Гост

Ето, човекът не ламти за власт на всяка цена. Какъв контраст само с другарката Нинова, която се е вкопчила в поста си, като удавник за сламка.

лъжливото овчарче
лъжливото овчарче
04 октомври 2022 13:33
Гост

Бухале, верни приказки изприказва Бойко, ама ми се чини, че е късно либе за китка. Нали знаеш, че на лъжливото овчарче накрая никой не му повярвал, че са дошли вълците. Сега може да е моментът, в който Бойко говори истината и чертае правия път, г-жа Лъжа въобще не я коментирам, но кой да му се върже… Сега се сети, че реформите не са за личности, а за това законът да е написан така, че личностите да нямат значение.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
04 октомври 2022 14:07
Гост

Бухалът е съгласен, че реформите не са с оглед личността, също и обещанията за промени в основния закон без необходимото мнозинство са празни приказки – все едно султан Абдул Хамид II да ти обещава действаща Конституция, която няма да суспендира. Не мога да не обърна внимание на това, че точно Христо Иванов – „реформатора“ реве най-много срещу личността Гешев. Разбрахме, че ламти за поста главен прокурор, но да се запре малко, къдравелко.

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2022 13:35
Гост

Попадне ли комунист/социалист в управлението, спукана ни е работата. Не падат по-далеч от ГЕРБ с кражбите

Марто
Марто
04 октомври 2022 13:17
Гост

Слез Господи и си вземи версиите.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
04 октомври 2022 13:30
Гост

Надявам се, под “вересии“ да имаш предвид Борисов ?

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2022 14:03
Гост

… И него, но далеч не само.

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2022 14:24
Гост

Вересиите са си Ваши! Не на Господ!