Хората, поставени под карантина или изолация да гласуват с подвижни избирателни кутии. Това предлага ГЕРБ в проект за изменение на закона за извънредното положение (пълния му текст виж тук).

Предвижда се и възможност за създаване на отделни избирателни секции, както и на специални такива за хората с COVID-19, които се лекуват в болница.

Според проекта ЦИК трябва да определи условията и реда за гласуване с подвижна избирателна кутия или в отделна избирателна секция, включително как се образуват секции и как се подават заявления. Като в него е казано, че това може да е по електронен начин през интернет страницата на ЦИК или съответната община, или на безплатен телефонен номер.

Предлага се членовете на избирателните комисии в тези специални секции да са не по-малко от трима и те да се назначават при спазване изискванията на Изборния кодекс.

На ЦИК се възлага не по-късно от 50 дни преди изборния ден да приеме правила за организацията и реда на изборите, „с които да се гарантират живота и здравето на избирателите, членовете на избирателните комисии и другите участници в изборния процес“. А заедно с Министерския съвет комисията трябва да осигури и „всички необходими средства за защита“.

Правилата се приемат след консултации с Националния оперативен щаб, Националния ваксинационен щаб и Обществения съвет към ЦИК и може да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд.

Освен това се възлага на ЦИК да проведе разяснителна кампания за гласуването по време на извънредна епидемична обстановка.

Изрично се урежда, че при произвеждането на избори през 2021 г. по време на извънредна епидемична обстановка избирателите ще удостоверяват самоличността си пред секционните комисии с документи за самоличност, независимо от изтичането на валидността им. Това правило ще важи както за гласуващите в страната, така и за тези в чужбина.

„Тази мярка има за цел ограничаване на струпването на хора в местата за издаване на български лични документи и в същото време да се гарантира правото на глас на всеки гражданин“, пишат вносителите в мотивите си.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анониме123н
Анониме123н
16 януари 2021 18:30
Гост

С 40 000 примерно под карантина, колко хора са нужни да посетят карантираните да гласуват?
Как ще става уведомяването, кои са под карантина и да бъдат посетени в денят на изборите?

Мишо
Мишо
15 януари 2021 19:52
Гост

Хубавото е, че избирателите ще удостоверяват самоличността си пред секционните комисии с документи за самоличност, независимо от изтичането на валидността им.

Анонимен
Анонимен
15 януари 2021 18:59
Гост

Аз предлагам на герб да си събират куфарите и да се махат в чужбина някъде с накраденото. И ковида ще изчезне.

Милен
Милен
15 януари 2021 19:54
Гост

Е, сладко е да захапеш кокала. То остана ли въобще нещо за крадене от тях.

Николета
Николета
15 януари 2021 15:31
Гост

Е, това само ГЕРБ могат да го измъдрят.

Емил
Емил
15 януари 2021 13:41
Гост

Тези избори май ще са голяма пародия. А телевизиите от сега ни облъчват кой ще влезе и кой не.

Лили
Лили
15 януари 2021 15:32
Гост

Те кои ли не са били пародия. Обаче тези наистина ще са пълна нелепица.

Йосиф
Йосиф
15 януари 2021 13:41
Гост

Останаха ли хора, които да искат да са членове на избирателни комисии? Тая мизерия за 30 лв за целия ден е пълна гавра. И седиш до нощите да подадеш листята

Vergi
Vergi
15 януари 2021 13:39
Гост

Безумие след безумие. И защо смениха датата за вота с една седмица? Какво променя това?

Йосиф
Йосиф
15 януари 2021 13:40
Гост

Вероятно се чака за тази една седмица да капитулира вируса тотално

F. W
F. W
15 януари 2021 13:34
Гост

Изборите ще се проведат тегаво. Очаквам броене за месец напред.

Englishman
Englishman
15 януари 2021 13:34
Гост

Аз не знам защо никой не се сети да направи приложение, както примерно се ползват такива за да се разплатиш и да си поръчаш някакъв продукт от сайт.

F. W
F. W
15 януари 2021 13:35
Гост

Да, защото гледате от разумната страна на нещата и от страната, която ще е от полза за обществото. Но политиците нямат интерес да гледат нещата от тази страна. Тях ги интересува как могат да манипулират изборите и да си гарантират, че ще са в парламента следващите 4 години.

F. W
F. W
15 януари 2021 13:36
Гост

Като се направи възможно гласуването онлайн (за което лъжат, как щели да ни хакнат и да манипулират изборите другите партии или руснаците) то тогава нали се сещате, че всеки младеж ще може да гласува. Няма нужда да си ходи в средата на годината до родния градпрез половин България за да си пусне гласа. Може да го направи онлайн. Тогава местоположението няма значение. Ама тогава дали младежите ще гласуват за ГЕРБ и БСП? Дали ще има празни души, чиито гласове могат да се вземат и да се прибавят към ГЕРБ и другите?

Englishman
Englishman
15 януари 2021 13:37
Гост

Да де. Нищо в България не се прави с цел да е от полза за хората. Видиш ли ще ни манипулирали. Ако се изисква верификация на гласа посредством снимка на личен документ или прост и глупав СМС, то как ще ме манипулират и ще ме хакнат? Или ще хакне някой платформата и ще налее невалидни гласове? Абе моля ви се. Ако се помисли има как да стане.

Vergi
Vergi
15 януари 2021 13:39
Гост

Това дето си го говорите е много хубаво, но забравяте, че едно такова приложение ще струва пари. А защо управляваща партия да излее милиони за такова приложение, като първо ще ги съсипят от критика и подигравки, че едва ли ще работи, после ще се пита защо струва толкова милиони, трето и основно – защо да го правят, като после това не им гарантира поредни мандати в парламента. С тяхното оръжие може да се стреля по тяхната глава. Както казвате да не помиришат повече парламент, заради това, че много хора ще могат да гласуват бързоз и лесно онлайн!

Анониме123н
Анониме123н
16 януари 2021 18:34
Гост

И не на последно място контролиран вот. В махалата минават през тартора вземат 20 лева и гласуват от лап топа на тартора за посочена партия и т.н.

Михаил
Михаил
15 януари 2021 19:56
Гост

Защото така не могат да се фалшифицират резултатите и това не е в интерес на управляващите.