Премахване на Великото Народно събрание (ВНС) и на ролята на президента при назначаването на председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд и на главния прокурор, закриване на Висшия съдебен съвет, създаването на два съдебни съвета – съдийски и прокурорски, намаляване на мандатите на шефовете на ВКС и ВАС и на главния прокурор, намаляване на броя на депутатите от 240 на 120 и неясен текст за индивидуалната конституционна жалба. Това са част от текстовете в проекта за нова Конституция, който днес беше огласен от ГЕРБ.

Той е разпратен до председателите на всички парламентарни групи, като по този начин управляващата партия ги кани на разговори и консултации, за да постигнат по-широко съгласие, обявиха от ГЕРБ.

Прави впечатление, че проектът за нова Конституция възпроизвежда дословно по-голямата част от сегашните разпоредби на основния закон. Нововъведенията са малко, основно в главата за съдебната власт.

Той не съдържа мотиви и не става ясно каква е причината например основните права и задължения на гражданите, които в момента са още във втората глава на Конституцията, да бъда изместени в глава девета, т.е. почти на финала на основния закон.

Освен че предлага броят на депутатите да е 120, а не 240 както сега, проектът на ГЕРБ предвижда тези 120 души да могат да изменят и приемат нова Конституция и се премахва Великото Народно събрание. Всички правомощия, които в момента има ВНС, се поемат от обикновено Народно събрание. Право да инициират промяна на основния закон ще имат една четвърт от народните представители, т.е. 30 депутати, а на нова конституция – 60 души. Измененията ще се приемат с мнозинство от три четвърти – 90 народни представители.

Неясноти и въпроси възникват около текста за индивидуалната конституционна жалба. В проекта се казва само, че Конституционният съд се произнася по индивидуални конституционни жалби за установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават права и свободи на гражданите. Никъде не се казва кой има право да сезира КС, няма дори препратка, че материята ще бъде уредена със закон.

По-големи изменения се предлагат в частта за съдебната власт.

Най-съществената е, че ГЕРБ премахва правомощието на президента да издава указ за назначаването на председатели на Върховния касационен съд и Върховния административен съд и на главния прокурор.

Както вече беше огласено, Висшият съдебен съвет се закрива, а на негово място се създават два съвета – на съдиите и на прокурорите.

Първият ще се състои от 15 членове, като седем от тях ще се избират от професионалната квота, а шест – от парламента. Председателите на ВКС и ВАС са членове по право.

Съдебният съвет на съдиите ще избира шефовете на двете върховни съдилища, като техният мандат се намалява от 7 на 5 години.

Аналогично е предложението за прокурорския съвет. Той ще избира главен прокурор като и мандатът на обвинител №1 става 5 години, вместо сегашните седем. Прокурорският съвет ще се състои от 11 души – петима ще се излъчват от Народното събрание, четирима – от прокурорската квота и един ще е представителят на следователите.

Двата съвета ще имат законодателна инициатива.

Предвижда се и парламентът на всеки 6 месеца да изслушва и приема докладите на главния прокурор за прилагането на закона за дейността на прокуратурата и разследващите органи, внесени от съвета на прокурорите, както и други доклади на обвинител №1 за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика. Народното събрание може да изслушва главния прокурор по въпроси, свързани с конкретни наказателни производства, след разрешение на наблюдаващия прокурор, пише още в проекта.

Променят се правомощията на министъра на правосъдието. Той няма да има право да предлага кандидати за главен прокурор, но пък поема отново управлението на съдебните имоти. Това е така, защото няма да има вече Пленум на ВСС, който да се занимава с този въпрос.

Наред с това се предлага и създаването на два инспектората – единият за съдиите, другият за прокурорите. Те ще се състоят от по шестима души, заедно с главния инспектор.

Пълния проект за нова Конституция виж тук.

 

47
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Вили Тодоров
Вили Тодоров
19 август 2020 14:58
Гост

Продължава укрепването на фашизираното управление на страната от Ленинско-Сталински тип.

Джан джун
Джан джун
18 август 2020 21:16
Гост

Тиквата да си взема Каскета под мишницата, да си събира герберастите и да се маха на майната си. Нова, стара Конституция- това са неща, които се ще се решават след като всички гербави изчезнат.

Ми Хъ
Ми Хъ
18 август 2020 17:31
Гост

Доколкото внесеният проект в Народното събрание, горе-долу повтаря настоящата Конституция, засега едно обстоятелство събужда основателния интерес на всеки любознателен конституционалист. Ето го: Съчетанието на намаляване на депутатите на 120 с премахването на институцията Велико Народно Събрание ще даде удивителната възможност на всеки популистки тарикат да променя Конституцията когато и както си поиска. Достатъчни са 90 депутати, които са по негова милост вътре и които изпълняват стриктно заповедите на тариката. Кеф ти конституционна монархия, кеф ти президентска република с пожизнен президент, кеф ти султанат начело с падишах. Само 90 души, дами и господа, са достатъчни за прищевките! Настъпи примерно криза и… Покажи целия коментар »

юрист
юрист
18 август 2020 11:56
Гост

Е хайде срга, какво значи „Велико“ каква е тая бутафория. Нали все хора от плът и кръв гласуват, каквото им нареди партийния шеф, какво значение има дали ще са 120 или 400, резултата ще е същия. Поне ще се харчат по-малко народни пари за едни безполезни щатни бройки на партийни активисти. Така че евала на ГЕРБ по тоя въпрос, че са решили открито и честно да поставят нещата, въчреки че техният актив ще е най-засегнат.

---
---
18 август 2020 19:11
Гост

Хахаха

Хаха
Хаха
18 август 2020 11:23
Гост

Няма лошо да бъдат възпроизведени действащи норми, хубаво е да има приемственост, Ама, сладури, поне трябваше да поправите грешките или те нямат значение щом Борисов е казал днес, вие сътворявате проектът през изминалата нощ и го внасяте днес. Не уважавате НС, като институция, щом внасяте някакви недоносчета. Правите останалите на глупаци, но не забравяйте, че този който се смее последен, най-добре се смее…

наблюдател
наблюдател
18 август 2020 11:58
Гост

Това ми прилича на изказа на Васил Божков..

Хаха
Хаха
18 август 2020 15:57
Гост

Не е на Божков, а на гражданин, който не допуска да му промиват мозъка.

адвокат
адвокат
18 август 2020 1:18
Гост

„…Във връзка с провеждането на незаконни протестни действия Столичната дирекция на вътрешните работи предупреждава жителите и гостите на София да осъществяват с повишено внимание придвижването си на територията на града. Заради категоричния отказ на организаторите да спазват изискванията на закона, СДВР не осигурява провеждането на тези нерегламентирани мероприятия. Отговорността за това е изцяло на лицата, които се самоопределят като организатори на незаконните действия и на тези, които нерегламентирано блокират пътни кръстовища….“ВРЕМЕ Е ЗА ВЪЗМЕЗДИЕ- ПОЛИЦИЯТА ВЕЧЕ НЕ ВИ ПАЗИ!

---
---
18 август 2020 7:15
Гост

Трол, темата в статията е за смешния проект за промяна в Конституцията, а не да плашиш хората с това, че полицията не ги пази. Дори не си прочел къде пишеш, мекере.

адвокат
адвокат
18 август 2020 1:15
Гост

Трима участници в нерегламентираните протестни действия са задържани за проявена агресия към семейство 18 авг 2020 СДВР призовава столичани и гостите на града да шофират при отчитане на по-сложната пътнотранспортна обстановка Около 22.00 часа на 17 август 2020 г. на телефон 112 е получен сигнал, че семейство с две малки деца – момченце на 2 години и момиченце на 9 години, са станали жертва на нападение на лица, провеждащи НЕЗАКОННА блокада на кръстовището пред румънското посолство на булевард „Ситняково“ в София. Семейството е пътувало с автомобила си в посока от улица „Черковна“ към булевард „Цариградско шосе“, когато на кръстовището леката… Покажи целия коментар »

адвокат
адвокат
18 август 2020 0:52
Гост

Конституция, ли? Закони, ли? Тази вечер платените шпицкоманди- престъпници обявиха гражданска война на всеки нормален здравомислещ човек в София.Щом искате гражданска война- ще я получите. От тук нататък в личното ми МПС ще има заредено оръжие с бойни патрони- да видим дали някой ще се пробва внезапно да ме спре, ей така- защото на болния му извратен мозък му е хрумнало, че това бил единственият начин за квазимирен протест. МВР не се намесва умишлено- е, значи е време гражданите да вземем нещата в свои ръце…Да видим- когато засвистят куршумите покрай ушите на посерковците от незаконните барикади, дали мутрите божков, радев… Покажи целия коментар »

---
---
18 август 2020 7:09
Гост

Нали не мислиш и не ни внушава, че тази кака с две деца не гое направила нарочно и то барабар с децата, за да пишеш ти като трол указаното ти. Всеки ден минавам за вде минути ОКОЛО блокадата и всеки си е свободен и да протестира и да минава.

Хаха
Хаха
18 август 2020 7:31
Гост

Пишете глупости, нямате право да й нарушавате правата

---
---
18 август 2020 19:13
Гост

О, троле….

адвокат
адвокат
17 август 2020 22:58
Гост

ПРИЗОВАВАМ ВСЕКИ ЮРИСТ ДА ИЗГЛЕДА ВИДЕОТО В ТОЗИ ЛИНК, И ДА КАЖЕ- ПОВЕДЕНИЕТО НА ГРУПАТА ЛИЦА ОКОЛО МПС-ТО СЪСТАВОМЕРНИ ЛИ Е НА ОПИТ ЗА УМИШЛЕНО УБИЙСТВО НА АБСОЛЮТНО НЕВИННА ЖЕНА С 2ТЕ Й ДЕЦА- казус за ИСТИНСКИ правоспособни юристи-
https://pik.bg/%D1%88%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%BC%D0%B5%D0%BB%D0%B5-%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%B6%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%88%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D1%81-%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D1%83%D0%BC%D1%8A%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE–%D1%85%D0%BB%D0%B0%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%82-news953006.html

Lawyer
Lawyer
18 август 2020 8:04
Гост

НЕПРИЯТНА! Изключително неприятна ситуация с непридвидими последици! ЗАЩОТО НИКОЙ НЯМА право да унищожава чуждо имущество, освен в определените хипотези в ЗАКОНА! Деяние което подлежи на санкция и наказателна отговорност, дори само като превенция от въздържане на гражданите за бъдещо поведение от когото и да е било! Колега, забелязвам, че сте позовали на материали от един „високо оценен и верен източник“,който НИКОГА, ама АБСОЛЮТНО НИКОГА не е писал с КАФЕВИ букви! А сега си спомнете деянието ПРЕСТЪПНА САМОНАДЕЯНОСТ – прочетете нормата на НК: Чл. 11, ал. 3 НК постановява, че „деянието е непредпазливо, когато деецът не е предвиждал настъпването на общественоопасните… Покажи целия коментар »

адвокат
адвокат
17 август 2020 22:14
Гост

АЛОО-КВАЗИЮРИДИЧЕСКИЯ ФОРУМ- КЪДЕ БЛЕЕТЕ- ТЕРОРИСТИТЕ НА МУТРИТЕ ОТ ОРЛОВ МОСТ ВНЕЗАПНО СА ОКУПИРАЛИ БУЛ. СИТНЯКОВО, И СА СЧУПИЛИ ПРЕДНОТО СТЪКЛО НА МПС, ЧИЙТО ВОДАЧ Е ЖЕНА, МАЙКА, НА КОЯТО ДЕЦАТА Й СТОЯТ НА ЗАДНИТЕ СЕДАЛКИ В МПС-ТО, А БЕСНИТЕ ТЕРОРИСТИ- ЗВЕРОВЕ СА ОБГРАДИЛИ МПС-ТО Й И Я ЧАКАТ ДА ИЗЛЕЗЕ, ЗА ДА Я ЛИКВИДИРАТ ФИЗИЧЕСКИ! МВР ДА ПРИБИРА ТЕРОРИСТИТЕ ОТ ОРЛОВ МОСТ, ДОКАТО ВСИЧКИ СОФИЯНЦИ НЕ СМЕ ВЗЕЛИ ВСЕ ОЩЕ НЕЩАТА В СВОИ РЪЦЕ!

Анонимен
Анонимен
17 август 2020 21:16
Гост

Стигнах до чл.4, където пише, че гербът е „изправен златен лъв на тъмночервено поле във формата на щит“ и спрях да чета. Това е някаква гавра, друга дума нямам….писана за 6 часа в кенефа на зайчарника вероятно.

Анонимен
Анонимен
17 август 2020 18:24
Гост

Българката държава е един цирк, в който зрителите са клоуните. Никой досега не си е правил подобна гавра с правото. Всички „юристи“, които смеят да изкажат каквато и да е подкрепа за тази подигравка, начело с Близнашки, заслужават да им бъде отрязан езика или някое друго средновековно наказание. За да усетят преките последствия от това, че за пари плюят върху това, което са се клели да пазят.

Анонимен
Анонимен
17 август 2020 18:13
Гост

Съдебен съвет на прокурорите?! Текстът, въвеждащ индивидуалната конституционна жалба е под всякаква критика. Предложението за намаляване броя на депутатите на 120 е популистко.

Чери
Чери
17 август 2020 17:48
Гост

Ха-ха, прокурорския съвет ще избира главния. Пълен популизъм.

Гери
Гери
17 август 2020 17:46
Гост

Единсъвено подкрепям, че Висшият съдебен съвет ще се закрива.

Анонимен
Анонимен
17 август 2020 18:05
Гост

Не знам какво си прочел, но от статията е видно, че не се закрива, а се разделя на два по-малки още по-лесни за контролиране съвети. Правомощията му си остават, както и парламентарната квота в него, правейки го по-скоро правителствен, а не съдебен съвет.

Някой
Някой
18 август 2020 7:37
Гост

Какво значение има, след като шепа депутати ще могат да изменят и приемат нова Конституция. Това е най-голямото падение от началото на демокрация. Копаем стремглаво дъното и какво очакваме да намерим, освен кал и червеи?

Симеон
Симеон
17 август 2020 17:41
Гост

Боже, кой излъга Тиквуций, че от него става нормотворец.

Някой
Някой
18 август 2020 7:41
Гост

Много хора, всичко тези, които са около него, но не му правят забележка, защото са подмолни лицемери – безгласни букви

Анонимен
Анонимен
17 август 2020 17:36
Гост

Вите чл. 171. В него се говори за ВНС. Просто в чл. 169 е изпуснато да се спомене, че това са правомощия на ВНС. Нелепо е, но какво да се прави

Някой
Някой
18 август 2020 11:01
Гост

Не е грешка. Никъда не е регламентиран съставът /числеността/ на ВНС. Нещо повече, в 165 пише, че НС може да изменя и допълва всички разпоредби на Конституцията. Не им търсете оправдание, трябва да им се каже директно в очите, че не стават. Какъвто вождът, такива и неговите последоватли. Срам и позор за юридическата общност в България.

Анониме123н
Анониме123н
17 август 2020 16:43
Гост

Обърнете внимание, министъра на правосъдието внася проекта бюджет в двата съвета, т. е. двата съвета, не изготвят собствени бюджети, който да предлагат.

Анонимен
Анонимен
17 август 2020 16:32
Гост

Сериозно ли? ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХААХХА

адвокат
адвокат
17 август 2020 16:06
Гост

Написаното в предходния ми коментар означава, че „протестърите“ НЕ МОГАТ да се позоват на решение на ЕСПЧ, че блокадите са мирно упражняване на правото на мирен протест и че това решение НЕ МОЖЕ ДА ДЕРОГИРА действието на НК по отношение на съставомерни деяния, извършени от „протестърите“, защото въпросното решение на ЕСПЧ противоречи не само на НК, а и на КОНСТИТУЦИЯТА, ЕРГО- НЕ БИ СЛЕДВАЛО ДА СЕ ПРАВОПРИЛАГА в националното ни право:) При образуване на досъдебно производство по НК относно „протестър“- извършител на съставомерно на НК деяние, на дееца ще му се реализира наказателна отговорност, като стой, та гледай:)

адвокат
адвокат
17 август 2020 16:04
Гост

🙂 И по проекта на нова конституция, и съгласно настоящата, конституционните норми имат ПРИМАТ над решенията на ЕСПЧ, а това значи, че блокадите, авотшествията и „протестите“ от 40 дни насам, СА ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ И ПРОТИВОПРАВНИ. Адв. хаджигенов да научи първо йерархията на правните актове, а след това да твърди, че „гражданското неподчинение и блокадите“ са израз на конституционното право на мирен „протест“/ тази дума не съществува и в 2та варианта/, че решението на ЕСПЧ де юре суспендирало прякото действие на чл.5 ал.1 и ал.4, чл.6, чл 35 ал.1, чл. 57 ал.2 и чл.58 от актуалната редакция на конституцията ни.

Чичо Сам
Чичо Сам
17 август 2020 16:17
Гост

Чл. 43.
(1) Гражданите имат право да се събират мирно и без оръжие на събрания и манифестации.

адвокат
адвокат
17 август 2020 16:26
Гост

КРБ Чл. 5. (1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да и противоречат. чл.57 (2) Не се допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други.Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.Чл. 58. (1) Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни… Покажи целия коментар »

Ох...
Ох...
17 август 2020 15:57
Гост

Нова, нова, колко да е нова?
По чл. 89 от проекта е добре да си спомним, че от известно време има и административни съдилища… Поне да влезем в крачка с времето.
Като цяло нормата, че правораздаването се осъществява само от визираните съдилища, се пренебрегва, вкл. от КС, който смята, че нямало проблем да съществуват и особени юрисдикции стига актовете им да подлежат на съдебен контрол. Това може и да е целесъобразно, но при настоящата редакция си остава според мен противоконституционно.

Анонимен
Анонимен
17 август 2020 15:56
Гост

Проектът е над 95% идентичен с действащата Конституция. Защо тогава се предлага нова Конституция – само за да се съхрани правителствното ли? Не се променя структурата на прокуратурата. Отново следва структурата на съда, което е разсипия на време, защото при за всяка инстанция нов прокурор трябва да навлиза по делото. Липсва фигурата на прокурори ad hoc, които да могат да разследват главния прокурор – това е важно по принцип, а не за конкретен случай. Не може тримата големи да са по право членове на ВСС. ВСС е административен орган. Как напр. председателят на ВАС ще взема решения във ВСС, а… Покажи целия коментар »

Петров
Петров
17 август 2020 15:45
Гост

В първите 10 членове – никаква реална промяна. Последните членове от сега действащата Конституция са ги преместили по-напред.
Четем нататък.

Р.Р. Липсва Преамбюла.

shame
shame
17 август 2020 15:39
Гост

Първи прочит – тя новата кат старата, бе?!

Кирил
Кирил
17 август 2020 15:37
Гост

Да се свършва с тази сага и да се махат всичките барабар с Гешев.

Симо
Симо
17 август 2020 15:38
Гост

А, той няма да се оттегли така лесно.

Филип
Филип
17 август 2020 15:37
Гост

Да видим дали ще има широко съгласие между народните представители за свикване на Велико народно събрание.

Анонимен
Анонимен
17 август 2020 15:34
Гост

Бойко дано по-рано да е почнал с обмислянето на този проект, че нещо много бързо го измъдри.

Dimo
Dimo
17 август 2020 15:35
Гост

Къде се е чуло и видяло за няколко дни да се префасонира основен закон?

Христов
Христов
17 август 2020 15:36
Гост

Той е гений! 🙂

Чичо Сам
Чичо Сам
17 август 2020 15:51
Гост

То пък едно префасоноране… Маха Великото народно събрание и разделя ВСС на два зависими съвета, вместо един.

Гост
Гост
23 август 2020 8:52
Гост

Така е при диктатурата!