Депутатът от БСП Таско Ерменков да бъде разследван за тероризъм заради фалшивата тревога, която разпространи, че водата в София е отровна. Това поискаха депутатите от ГЕРБ Данаил Кирилов и Тома Биков, които днес внесоха сигнал срещу Ерменков до главния прокурор Сотир Цацаров.

Ерменков използва публичния си профил във „Фейсбук“ в събота, за да разпространи циркулиращо в социалната мрежа съобщение с фалшивата новина, че водата в София е отровна. В него се казва, че вода не трябва да се пие от чешмата и дори да се готви с нея, защото е отровена от изсипани химикали в река Искър. Освен, че разпространи съобщението през профила си, с което народният представител Ерменков му придаде достоверност, той добави, че е получил същите сигнали от институции и приятели, на които вярва, след което призова за проверки.

Последва опровержение от общината и от ДАНС, че няма никакви нередности около питейната вода и това е потвърдено от множество проби. Ерменков вчера също опита да тушира напрежението, като отново във „Фейсбук“ написа, че председателят на ДАНС Димитър Георгиев го е уверил, че проблем с водата няма.

Според шефа на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов, колегата му от БСП е всял паника сред обществото и затова е сигналът срещу него.

„Като депутат Ерменков има всички правомощия да иска информация. След като не го е направил, той е или тотално неадекватен, или е имал злоумишлени цели. И в двата случая БСП трябва да му поискат оставката или да го изключат от парламентарната група“, каза и Тома Биков от ГЕРБ.

В сигнала да главния прокурор, Кирилов и Биков пишат, че в обществото е останало усещане за сериозна обща животозастрашаваща опасност и убеждение, че е допусната от институциите, които я крили цяла седмица.

Затова двамата искат прокуратурата да започне разследване и ако събере доказателства, да поиска имунитета на Ерменков и да го обвини в тероризъм (чл. 108а НК), който се наказва с от 5 до 15 години затвор. Според Наказателния кодекс за тероризъм се наказва и човек, който с цел да създаде смут и страх в населението, предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога т.е. извърши престъпление по чл. 326 НК.

„Главният прокурор изпрати този сигнал за извършване на проверка на компетентната прокуратура – Софийска градска прокуратура. Доколкото в сигнала се твърди, че деянието на Таско Ерменков по публикуване на твърдение в профила си, че водата в София е отровна или заразена и затова съществува огромна опасност за живота и здравето на хората на София, сочи евентуално на престъпление по чл. 326 от Наказателния кодекс – това е за предаване по радио, телефон или друг начин, в случая чрез „Фейсбук“, на неверни повиквания за тревога“, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред „Фокус“.

Но допълни: „Доколкото обаче в самия сигнал е посочено, че е възможно да е извършено и престъпление по чл. 108а, ал. 1 и това е тероризъм, в случай, че данните, които събере Софийска градска прокуратура, потвърдят това твърдение от народните представители, преписката ще се изпрати в Специализираната прокуратура, която пък е компетентна да проверява сигнали за тероризъм“.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Anonimen
Anonimen
21 май 2018 15:23
Гост

Цацаров няма да остави така нещата.

Anonimen
Anonimen
21 май 2018 14:46
Гост

Браво на ГЕРБ. Достатъчно стресирани сме, за да ни притесняват и с такива новини.

Anonimen
Anonimen
21 май 2018 14:45
Гост

Чак пък тероризъм. ГЕРБ прекаляват.

Anonimen
Anonimen
21 май 2018 14:42
Гост

Таско Ерменков може би се е подвел по информацията на Фейсбук.

Petia
Petia
21 май 2018 14:44
Гост

А може би има доза истина в думите му. Не е ли по добре да се опита да ни предпази вместо да си мълчи?