Ратифицирането на Истанбулската конвенция ще бъде замразено за няколко месеца, през които ще се водят усилени дебати и дискусии, в които обществото, а и парламентарните опоненти на документа да бъдат убедени, че той трябва да бъде гласуван. Това стана ясно от думите на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който обяви, че планираното днес гласуване на конвенцията в комисията по вероизповедания и права на човека няма да се състои и точката ще бъде отложена. По този начин от ГЕРБ ще изпълнят искането на коалиционните си партньори от „Обединени патриоти“, които обявиха, че ще гласуват против, както и опозицията, а това означава, че документът няма как да бъде приет.

От думите на Цветанов стана ясно, че решението за отлагане на ратификацията е взето след консултация с премиера Бойко Борисов. От ГЕРБ обаче не се отказват от конвенцията и са категорични, че България трябва да я приеме и това е добре да стане до края на европредседателството.

„Аз съм убеден, че в председателството на България съвсем закономерно е да приемем Истанбулската конвенция, но ще направим необходимия интензивен дебат с всички заинтересовани страни, защото трябва прозрачност и информираност“, обясни Цветанов и допълни, че докато дойде време в България да се гласува конвенцията, то тя вече ще е ратифицирана в над 20 държави.

Според Цветанов обществото в момента е много сериозно подведено за целите на конвенцията и спекулациите, че тя въвежда трети пол.

„Ще направим всичко възможно в тези седмици да проведем допълнителен дебат с академичната общност, с НПО, с експерти, за да можем да разясним всичко, което е свързано с целите на Истанбулската конвенция и възможностите, които дава тя“, каза шефът на парламентарната група на ГЕРБ.

Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов поясни, че са подготвили и тълкувателна декларация, която да се приложи към ратификационния документ.

„Уточняваме в нея нормата, че бракът е съюз между мъж и жена и еднозначността на понятието пол според националното законодателство“, каза Кирилов.

Коментирайте

avatar