Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков застава начело на звеното за анализи и тълкувателна дейност в съда. В състава му влизат още съдиите Теодора Николова, Таня Куцарова, Кремена Хараланова и Емилия Кабурова, като само тя е от Втора колегия на ВАС, останалите са от Първа колегия.

Заповедта за формиране на звеното е от днес, съобщиха от ВАС като уточниха, че реално то ще започне да действа от утре – 5 април.

Сред основните задачи на звеното са да изследва противоречиви съдебни практики във ВАС и административните съдилища, да изготвя становища по проекти на закони, внесени за разглеждане в Народното събрание, Министерския съвет, както и по проекти на подзаконови нормативни актове, относно административното правораздаване, както и по конституционни дела. При установена противоречива и неправилна съдебна практика звеното ще отправя предложения за образуване на тълкувателни дела“, уточняват от съда.

При осъществяване на дейността си, звеното може да иска становища и от председателите на отделения във ВАС. То ще води и регистър на преписките си, като в него ще се отбелязват темата, номерът и датата на постъпване на преписката, докладчикът, дата на приключването ѝ и резултатът.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ВАСко
ВАСко
08 април 2019 15:44
Гост

Хубаво е да има подобно звено, само се опасявам дали броят на членовете му ще бъде достатъчен за всички правомощия, които им се дават. Да не говорим, че Чолаков трябва да съвместява и ръководството на ВАС.

Анонимен
Анонимен
04 април 2019 23:12
Гост

Чолаков е перфектен ръководител и най вече колега за разлика от предшвственика си.

Анонимен
Анонимен
04 април 2019 18:11
Гост

Поздравления! Чокаков успя да си извоюва създаването на това звено, което със сигурност ще допринесе много за тълкувателната дейност.

Анонимен
Анонимен
04 април 2019 20:08
Гост

По скоро ще има достатъчно време и ресурси, за да се изготвят становища по проекти на закони.