Членът на ГЕРБ Георги Харизанов осъди прокуратурата да му плати 11 000 лева обезщетения заради незаконно обвинение отпреди 7 години за неизгодна сделка в „Напоителни системи“, показа проверка на „Лекс“.

Харизанов беше шеф на дружеството през 2011 г. по време на първото правителство на ГЕРБ, но през 2012 г. беше отстранен, след като стана ясно, че няма висше образование, а покрай скандала се разбра, че преди години е бил осъден условно за изнудване и срещу него има разследвания за кражба и закана с убийство.

През 2013 г. Харизанов беше обвинен и арестуван по ново обвинение – за сключена неизгодна сделка за продажбата на 2000 тона скрап от „Напоителни системи“ на двойно по-ниски от продажните цени. След като първоначално съдът го освободи срещу гаранция от 5000 лева, през декември 2013 г. той отново беше арестуван след показания на анонимен свидетел, който чул Харизанов да казва в заведение, че иска „да се потапя при негрите в ЮАР“. Съдът прие това като доказателство, че той възнамерява да се укрие и така Харизанов остана в ареста до април 2014 г., когато беше освободен срещу гаранция от 7000 лева.

Две години по-късно Софийската градска прокуратура прекрати разследването, след като прие, че деянието не е престъпление.

Харизанов, който сега е и член на неправителствената организация „Институт за дясна политика“, е завел делото срещу прокуратурата преди две години. Той претендира 35 000 лева обезщетение за морални вреди от незаконното обвинение и 5000 лева имуществени вреди от първоначалната парична гаранция, която е платил, но след това е била отнета в полза на държавата, след като е бил повторно арестуван заради данните, че ще се укрива.

В иска си до съда той пише, че „цялото неудобство и прокурорски натиск далеч не може да опишат само като срам, безсилие или страх, а също така и гняв“, защото се е разделил със съпругата си за почти 4 месеца, включително по време на Коледните и Новогодишни празници на 2013 г.

Разследването нарушило и трудовия му процес, а информацията за обвиненията и задържането му била незабавно разпространявана от медиите, като зложелатели непрекъснато напомняли фактите за арестуването му и го наричали „обвиняем за разпродажбата на „Напоителни системи“ за скрап на безценица“.

Прокуратурата оспорва исковете на Харизанов, като изтъква неговото „обременено съдебно минало“ и водените паралелно няколко дела. Държавното обвинение подчертава, че през 2005 г. Харизанов е окончателно осъден условно на 2 години затвор с 3-годишен изпитателен срок и 1000 лева глоба. Според неговото обяснение тогава, става дума за пътен инцидент, при който колата му била ударена и с виновния шофьор се разбрали да подпише запис на заповед за 400 долара, но след това мъжът подал сигнал за изнудване, а Харизанов не можел да си позволи добра защита и така бил осъден. Когато започнал работа като държавен служител, обаче вече бил реабилитиран.

Следващите две обвинения, които прокуратурата изтъква са, за кражба и закана с убийство. След отстраняването му от „Напоителни системи“ Харизанов беше обвинен за кражба на 50 000 долара от две фирмени каси, извършена още през 2001 г. Делото било спряно над 10 години и възобновено, след като на Харизанов били снети отпечатъци чак през 2010 г., когато е бил обвинен за заканата с убийство към млада жена и така разследващите установили, че следите съвпадат с тези от разбитите каси.

Според прокуратурата исковете на Харизанов са неоснователни и защото няма доказателства, че постановлението за прекратяване на делото за „Напоителни системи“ е окончателно. Държавното обвинение изтъква още, че Харизанов не е претърпял вреда от отнетите 5000 лева гаранция, тъй като тoва е следствие от неправомерното му процесуално поведение.

Според съда е безспорно, че прекратеното обвинение само по себе си е достатъчно, за да обоснове основателността на претенцията за вреди. Освен негативните преживявания покрай делото, съдът е взел предвид, че Харизанов е бил разследван за тежко престъпление, като досъдебното производство е продължило 3 години, а той е стоял над 3 месеца в ареста. Съдия Елена Маврова е отчела обаче и другите дела срещу Харизанов, както и влязлата в сила присъда срещу него.

Така тя решава, че справедливото обезщетение за моралните вреди на Харизанов от това дело е 6 000 лева, а отделно осъжда прокуратурата да му плати и 5000 лева за имуществени вреди от отнетата гаранция.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Бате Васко
Бате Васко
19 януари 2021 18:06
Гост

Криминално проявен!

Анонимен
Анонимен
12 ноември 2020 12:41
Гост

Исковете на Харизанов са не само неоснователни, но и нагли.

Хриси
Хриси
12 ноември 2020 12:39
Гост

Обвиненията за кражба и закана с убийство са много сериозно.

Анонимен
Анонимен
12 ноември 2020 12:11
Гост

Айде стига, бе! Изкараха го чист като сълза.

Анонимен
Анонимен
12 ноември 2020 12:08
Гост

Е, как шеф на „Напоителни системи“ ще е без висше образование. Кой допусна това.

Анонимен
Анонимен
12 ноември 2020 11:44
Гост

Обикновен боклук. Прокуратурата дали е крива или права не знам. Но само като видя, че е заел висш държавен пост без необходимото образование и ми е ясен. Поредната нагла калинка. Така че прокуратурата не защитавам, но и този не ми го защитавайте

Койчо
Койчо
12 ноември 2020 11:42
Гост

Оправдан, осъдил ги и т.н., въпреки всичко този си остава мошеник, вижте само разследванията срещу него.

Позор, оставка и затвор!
Позор, оставка и затвор!
12 ноември 2020 11:41
Гост

Подържали го няколко месеца в ареста, а след това решили, че деянието не представлява престъпление. Каскетурата е горд продължител на мракобесните и уродливи традиции на Цацаратурата! Тези олигофрени продължават най-нагло и безочливо да репресират хората, а обезщетенията след това се плащат от джоба на хората, а не от техния.

Николев
Николев
12 ноември 2020 11:41
Гост

Пародията на българското законодателство.

Анонимен
Анонимен
12 ноември 2020 11:41
Гост

Нищо изненадващо. Такава муцуна как може да не е от ГЕРБ и как може да няма висше, но да лъже, че има примерно

Нешев
Нешев
12 ноември 2020 11:41
Гост

Сега кой ще му плаща за тия пари, за които ще осъди прокуратурата? Пак народа, нали?

ГЕРБ
ГЕРБ
12 ноември 2020 11:40
Гост

Ха, щом и наште взеха да осъждат прокуратурата, значи работата отива на изуй гащи.

Боби Босов
Боби Босов
12 ноември 2020 11:40
Гост

Според мен не е редно да се случват така нещата. Ама вно и при Цацата е имало дупки

Живко
Живко
12 ноември 2020 11:39
Гост

Харизанов беше шеф на дружеството през 2011 г. по време на първото правителство на ГЕРБ, но през 2012 г. беше отстранен, след като стана ясно, че няма висше образование, а покрай скандала се разбра, че преди години е бил осъден условно за изнудване и срещу него има разследвания за кражба и закана с убийство.

Как изобщо такъв човек може да е пуснат да прави каквото и да било ?

Филип
Филип
12 ноември 2020 11:38
Гост

Ако не се мисли, когато се хвърлят обвинения, то от обвинители могат да се превърнат в чисто и просто клеветници

Анонимен
Анонимен
12 ноември 2020 11:38
Гост

Предвид кой оглавява прокуратурата и каква бухалка на власта е, не ме изненадва, че някой се е доказал, като невинен и после е осъдил прокуратурата за нанесени щети.

Нешев
Нешев
12 ноември 2020 11:40
Гост

Четеш ли? Това се е случило по времето на Цацаров. Не е изключено и сега да има такива случа, даже напротив, може да зачестят, но все пак това не се е случило при Гешев и тоя е бил от ГЕРБ

Анонимен
Анонимен
12 ноември 2020 11:37
Гост

За мен случайте може и да зачестят, защото реално те отправят обвинения, каквато им е работата, но е ясно, че не винаги те самите са наясно дали обвиненията почиват на реални факти

Димитриева
Димитриева
12 ноември 2020 11:37
Гост

С тая хахава прокуратура така ще е