Бившият командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков е оправдан и по второто дело срещу него. То е за длъжностни престъпления, с които според обвинението е причинил имуществени вреди на „Сухопътни войски“ за близо 44 000 лева. Днес Военният съд в Пловдив оправда Шивиков по всички обвинения, съобщи БНР.

Генерал Шивиков е обвинен, че предоставял полево оборудване на общините в Карлово, Клисура, Калофер и на местното ловно дружество. Става дума за палатки, тави, черпаци и друга посуда, за която не бил искан наем. Военнослужещи пък били изпращани да помагат в приготвяне на храна за тържества, като генералът ги компенсирал само с почивни дни. Едно от обвиненията беше свързано с това, че Шивиков изпратил войници да ремонтират апартамента му. След това от защитата му обясниха, че генералът е кум на единия от военните, които са помагали и това е станало в неработно време.

По делото има и подробен списък с веществени доказателства, сред които са 11 кокошки, 18 патки, 14 килограма замразена риба и дори парчета от листа, намерени в парк. Птиците се съхраняват като веществени доказателства в Стрямска бригата, докато трае делото, а разследването започна в края на 2015 г. Бяха назначени и експерти, които да изчисляват какъв наем е трябвало да се плати за ползването на черпак за един ден. Заключението на едно от вещите лица беше, че цената е 2 лева на ден.

Оправдателната присъда на генерала не е окончателна и прокуратурата обяви, че ще я протестира пред Военно-апелативния съд.

„Още от деня, в които бях привлечен в качеството си на обвиняем през 2015-та година, бях категорично убеден, че съм невинен и не съм подлагал на съмнение моето чувство за отговорност. Днес е радостен ден за мен, тъй като след 2 години и половина приключихме една съдебна сага“, коментира Шивиков. По думите му, ако има здрава логика и съдът е независим, не би трябвало да има изненади и на втора инстанция. Шивиков е категоричен, че делата срещу него са плод на целенасочена атака.

През пролетта той беше оправдан и по делото за присвояване на имущество за над 10 000 лева и за документни престъпления. Според обвинението това е ставало през 2010 г., когато Шивиков е бил национален командир на 18-ти контингент на България в Афганистан.

Генералът е обвинен за присвояване на одеяла, якета, панталони, зимни комплекти, спортни екипи, футболни екипи, които били предоставени на всеки контингент и трябвало да бъдат раздадени като безвъзмездна помощ за местното население. В края на мисията на част от това имущество е останало нераздадено и вместо да бъде предадено на следващия контингент, ген. Шивиков разпоредил то да бъде транспортирано с военен полет до България. На 24 август 2010 г. на летище Пловдив пристигнали 104 одеяла с емблемата на ИСАФ, 87 зимни комплекта – яке с панталон, ръкавици, шал и шапка с емблемата на „ИСАФ“, 104 зимни якета, 135 спортни екипи с емблемата ИСАФ и надпис Афганистан, 20 топки и 18 походни легла.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Редник Райън
Редник Райън
19 юли 2018 18:16
Гост

И после защо нямало истински мъже. Те отиват като военнослужещи, а ги използват като помощен персонал. Поне са се усъвършенствали в ремонтите.

Петров
Петров
19 юли 2018 18:12
Гост

Справедливо решение. Стига са петнили името на човека.

Анонимен
Анонимен
19 юли 2018 17:54
Гост

Пак се измъкна този. Дано прокуратурата да обжалва и да си свърши качествено работата този път.

Старшина
Старшина
19 юли 2018 17:59
Гост

Той и за първото дело мина между капките. Явно защитата му е много добра. Как пък не го осъдиха по нито едно от всичките обвинения!